Седмичен бюлетин за правни новини

ЕСПЧ: България да уреди правния статут на еднополовите двойки; Нови идеи в антикорупционния закон; Митничарите ще могат временно да задържат пари на границата

Анна Александрова от ГЕРБ пое председателството на правната комисия. Досегашният председател Стою Стоев става зам.-председател. Смяната е по силата на договореното "джентълменско споразумение" между ГЕРБ и ПП/ДБ
Анна Александрова от ГЕРБ пое председателството на правната комисия. Досегашният председател Стою Стоев става зам.-председател. Смяната е по силата на договореното "джентълменско споразумение" между ГЕРБ и ПП/ДБ
Анна Александрова от ГЕРБ пое председателството на правната комисия. Досегашният председател Стою Стоев става зам.-председател. Смяната е по силата на договореното "джентълменско споразумение" между ГЕРБ и ПП/ДБ    ©  Юлия Лазарова
Анна Александрова от ГЕРБ пое председателството на правната комисия. Досегашният председател Стою Стоев става зам.-председател. Смяната е по силата на договореното "джентълменско споразумение" между ГЕРБ и ПП/ДБ    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Софийският апелативен съд определи мярка "домашен арест" на бизнесмена Васил Божков по делото, свързано с хазартния му бизнес. Мярката ще се следи с електронна гривна. Очаква се разглеждане на ново искане на прокуратурата за задържането му под стража по друго дело за криминални престъпления. В събота Божков даде пресконференция по видеовръзка от дома си и заяви, че повече няма да се занимава с бизнес, а с политика. Той обяви, че е получил статут на защитен свидетел по делото, образувано по неговите показания за рекет от страна на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова. От прокуратурата отричат Божков да е защитен свидетел (вижте тук).

Депутатът от ГЕРБ Анна Александрова поема ротационното председателство на парламентарната правна комисия, а досегашният председател Стою Стоев (ПП/ДБ) става зам.-председател. Александрова беше председател на правната комисия в 44-ото Народно събрание. В 48-ото НС тя роди репликата: "Хората са ни изпратили тук, за да работим, а не за да следваме буквата на закона", припомня "Дневник".

Проект за постановление на Министерския съвет предвижда рязък скок на минималната работна заплата до 933 лв. от догодина - по новия механизъм, който я обвързва с динамиката на средната заплата. Това предизвика много коментари за очакван негативен ефект. Вижте два от тях:

Топ 3

Съдът в Страсбург: България трябва да уреди правния статут на еднополовите двойки

Две жени, сключили брак във Великобритания през 2016 г., осъдиха държавата в Страсбург заради отказ да признае брака им. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви, че България е задължена да създаде правна рамка, която да признае и уреди правния статут на семейни двойки от един и същ пол. Не е задължително това да е граждански брак, но трябва да има правна защита на личния и семейния живот на еднополовите двойки. С обявеното във вторник решение по делото "Коилова и Бабулкова срещу България" ЕСПЧ потвърждава досегашната си практика, че държавите, членки на Съвета на Европа, имат позитивно задължение за правно признаване и защита на семейни двойки от един и същ пол, което да придаде легитимност на тези двойки и да насърчи включването им в обществото.

Парламентът форсира промените в антикорупционния закон, но някои от промените са озадачаващи

Новата антикорупционна комисия ще бъде само от трима членове, а не от седем, както предлага първоначалният проект. Членовете й трябва да имат минимум пет години служебен стаж, а не най-малко 10 години юридически стаж. Това прие в петък мнозинството в парламентарната правна комисия по предложения на предишния й председател Стою Стоев, който не изложи сериозни мотиви за това значително снижаване на компетентността и капацитета на комисията. Кандидатите за членове на новата комисия ще бъдат предлагани от депутати, както и от неправителствени организации и ще бъдат пресявани от специална номинационна комисия, която ще се състои от петима души - по един представител от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правосъдието, омбудсмана и Сметната палата. Във вторник правната комисия ще продължи да гледа антикорупционния закон преди второ четене, като се очаква той да влезе в пленарна зала още до края на седмицата. Още по темата тук.

На първо четене: митничарите ще могат временно да задържат пари, пренасяни през границата

Митническите органи ще разполагат с властта в различни хипотези временно да задържат парични суми при пренасянето им през границата - при основателни съмнения за произхода на непридружени парични средства или наличие на признаци за незаконни дейности, свързани с пренасянето през граница, при пренасяне на пари за трети страни в размер над 30 000 лв., когато се установят данни за наличие на публични задължения в размер над 5000 лв., при неизпълнено задължение за деклариране на парите и др. Това приеха депутатите на първо четене на промени във Валутния закон, изготвени от Министерството на финансите.

Още от седмицата в Капитал & Дневник

Няма мърдане при дистанционната работа. Проект за промени в Кодекса на труда предизвика унищожителни критики. Вместо да даде повече гъвкавост при работата от разстояние, той на практика я обезсмисля, като закрепостява дистанционно работещия служител на едно-единствено, конкретно определено с трудовия договор работно място. От IT сектора настояват да отпаднат ограниченията да се договаря само една локация.

В битката за "Шейново" правото не е на мода. С флагрантни нарушения Столичният общински съвет опитва да отстрани шефа на АГ "Шейново" д-р Румен Велев, който спечели конкурс за поста, за да назначи без конкурс д-р Таня Андреева. Предстои СОС да гледа въпроса отново, след като решението му бе върнато от областния управител. Казусът поставя и принципния въпрос за продължаващото непрозрачно управление на публичните предприятия.

Приемане на наследство по опис - какво е важно да се знае. Откъс от едноименната книга на Васил Петров, доктор по право, съдия в Софийския районен съд, редактор в електронното издание "Предизвикай правото", представена на Алеята на книгата в София от д-р Делян Недев, главен асистент в Юридическия факултет на УНСС.

Кой е източникът на властта. Време да се ограничи кръгът на използваните основни понятия в нашата конституция, като от нея отпадне понятието "народ" за сметка на "граждани" и "нация". Коментар на Добрин Тодоров, доктор на философските науки, професор по история на философията в МГУ "Св. Иван Рилски".;

Избрано от други медии

Назрява тълкувателно дело за разноските по делата за родителски права и издръжка. Тричленен състав на Гражданската колегия на ВКС предлага образуване на тълкувателно дело с въпрос как се разпределят разноските по делата в производствата по спорна съдебна администрация, уредени в Семейния кодекс - за родителските права, издръжката на детето, личните отношения с него - дали по реда на чл. 78 ГПК, според който ответникът отговаря за разноските съразмерно с уважената част от иска, или всяка от страните следва да понесе разноските по делото, които е направила. (Лекс)

Съдът в Люксембург разясни кой е заподозрян и правото на ЕС му дава защита, дори да няма такава фигура в НПК. В нашия закон няма фигура на заподозрян, но това не значи, че правата, гарантирани на заподозрените и обвиняемите от правото на ЕС, у нас трябва да се спазват само след привличането като обвиняем. Този извод може да се направи от решение на Съда на ЕС по запитване от Луковитския районен съд по конкретен казус с искане за одобряване на извършен по неотложност обиск. (Лекс)

Съдия Радослава Йорданова за промените в НК: Отнемането на МПС и глобите по "пазарни цени" са в противоречие с Европейската конвенция. Пpeвoзнoтo cpeдcтвo нe e cpeдcтвo нa пpecтъплeниeтo, a нeгoв пpeдмeт, нo cъщecтвeният пpoблeм тук е пopoдeн oт oбcтoятeлcтвoтo, чe във видa, в ĸoйтo ca пpиeти, тeзи нopми cмecвaт пoнятиятa зa мepĸитe пo чл. 53 HK c нaĸaзaниeтo зa извъpшeнo пpecтъплeниe. (Де факто)

Не става само с наказания. Мерките могат да са ефективни и без да са особено сложни. В някои държави се използват системи за блокиране на запалването на МПС (чрез измерване на дъха), които не позволяват стартиране на двигателя, ако водачите имат висока концентрация на алкохол над определено ниво (обикновено 0.02). Това е ефективна мярка за хора, осъдени за шофиране в нетрезво състояние, алтернатива на отнемане на книжката, а могат да се ползват и като превантивни мярка в МПС, превозващи стоки, публичен транспорт и т.н., коментира Екатерина Баксанова. (ИПИ)