🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Двама председатели ще оглавят СЕМ на ротационен принцип

Начело на медийния регулатор за шест месеца ще бъде първо Габриела Наплатанова, а след това Симона Велева

През първите шест месеца от едногодишния мандат СЕМ ще се оглавява от Габриела Наплатанова
През първите шест месеца от едногодишния мандат СЕМ ще се оглавява от Габриела Наплатанова
През първите шест месеца от едногодишния мандат СЕМ ще се оглавява от Габриела Наплатанова    ©  Цветелина Белутова
През първите шест месеца от едногодишния мандат СЕМ ще се оглавява от Габриела Наплатанова    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

След четири неуспешни гласувания за постоянен председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) членовете на регулатора взеха решение длъжността да се изпълнява на ротационен принцип. През първите шест месеца от едногодишния мандат СЕМ ще се оглавява от Габриела Наплатанова (от квотата на президента Румен Радев). След това регулаторът трябва да проведе ново гласуване, което ще бъде по-скоро фиктивно, и през оставащите шест месеца до 28 април 2025 г. председателското място ще заема Симона Велева (излъчена от ПП).

Последните два години начело на СЕМ беше Соня Момчилова (от квотата на Румен Радев), която неколкократно в рамките на мандатите си получи критики за свои изказвания по повод войната в Украйна и атаките й към журналисти.

Консенсусен избор

В рамките на четири поред заседания на СЕМ от 25 април членовете на медийния регулатор не успяха да изберат постоянен председател, който да поеме мандата от началото на следващата седмица. Номинациите за поста бяха Габриела Наплатанова и Симона Велева (вижте карето), които събираха по два гласа "за" при положение че изборът става с квалифицирано мнозинство на петчленния състав на СЕМ.

В резултат Пролет Велкова, която е част от съвета, предложи и двете номинации да бъдат временни председатели на регулатора за период от шест месеца, като началото да се постави от Габриела Наплатанова. С четири гласа "за" членовете на СЕМ приеха предложението. "Трябваше да измислим вариант, при който съветът да функционира и да можем да вършим работата си", коментира Пролет Велкова пред "Капитал".

Наплатанова поема поста от 28 април до 27 октомври, като ротацията ще се случи отново след провеждане на гласуване сред членовете. В случая то ще бъде по-скоро фиктивно и до края на мандата на 28 април 2025 г. председателското място трябва да заеме Симона Велева.

На въпрос на "Капитал" какви цели си поставя регулаторът през следващата година, Велкова отговори, че те трябва да бъдат обсъдени и определени от целия състав на СЕМ, а не от отделни членове или председателя. "Моите лични цели са в посока медийна грамотност, борбата с дезинформацията, рекламата на хазарт, защита на децата и свободата на изразяване", допълни тя.

Заветът на Соня Момчилова

Момчилова беше назначена от президента за член на СЕМ през юли 2021 г., а през април следващата година стана председател на регулатора - едва няколко дни преди съставът му да бъде обновен с трима нови членове.

За двата й мандата в СЕМ тя неколкократно беше критикувана за коментарите й по теми, свързани с войната в Украйна или разследвания на журналисти, което доведе и до искането на оставката й от организации като Българския хелзинкски комитет и Асоциацията на европейските журналисти. Под нейно ръководство не беше избран и генерален директор на БНТ, нито стартира нова процедура за конкурс заради поредица от съдебни маневри. Така от уж временно заемащ длъжността, вече близо две години Емил Кошлуков е начело на БНТ.

В края на 2022 г. Момчилова агресивно критикува журналистката Мария Черешева. Поводът беше участието й в международно разследване за насилие над мигранти от българските власти по границата. Според председателя на СЕМ тогава то не отговаряше на базови журналистически стандарти. По време на заседание на регулатора тя включително създаде внушение, че разследването е поръчково, въпреки че в него участваха общо осем авторитетни медии, сред които Sky News, Times и Le Monde.

Паралелно Соня Момчилова не виждаше проблем с често определяните като проруски възгледи на водещия на предаването в БНР "Политическо НЕкоректно" Петър Волгин. В интервю за "Контракоментар с Асен Генов" от юни 2023 г. тя заяви, че Волгин "не пропагандира нито путинизъм, нито кремълска доктрина, нито поощрява, нито призовава". После на заседание на СЕМ Момчилова потвърди, че не намира причина предаването му да бъде преформатирано. По-малко от година по-късно Петър Волгин е кандидат за евродепутат от листата на проруската формация "Възраждане".

Новите председатели

Габриела Наплатанова беше назначена за член на СЕМ с указ на президента Румен Радев през май 2022 г. Журналистическата й кариера започва в НОВА, а след това от 2000 г. е част от редакцията на "Новини и актуални предавания" в bTV. Фокус в работата й са темите, свързани с вътрешната и външната политика на България, проблеми в сферата на сигурността и отбраната, въоръжени конфликти на Балканите, Ирак и Афганистан. Наплатанова има магистърска степен от СУ "Св. Климент Охридски" , специалност "Връзки с обществеността", а през 2019 г. защитава дисертация на тема "Управление на медийните ефекти и медийните операции по време на въоръжен конфликт " във ВА "Г.С. Раковски".

Симона Велева става част от СЕМ отново през май 2022 г., като е избрана от парламента по предложение на "Продължаваме промяната". По професия юрист, тя е работила като експерт към Висшия адвокатски съвет и е била част от множество организации, сред които Българския дарителски форум, КНСБ и UNICEF, като фокус на работата й са теми, свързани с права на човека, права на децата и правото на изразяване. Велева има докторска степен по конституционно право от СУ "Св. Климент Охридски" и е хоноруван асистент по медийно право и етика и авторско право в Американския университет в Благоевград.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар