Вече не е същото

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Помните ли борсата отпреди година? Хвърляш малко пари в акциите на някое дружество, чакаш малко и ставаш по-богат. Вече не е същото. Има и други неща, които няма да са същите: много от тези, които инвестираха в имоти край морето ще загубят; печалбите на строителните предприемачи вече не са гарантирани, кредит вече не може да се вземе лесно, но пък ще е по-скъп. И заплатите скоро няма да нарастват със същите темпове (25% за първите шест месеца, хей!), защото мениджърите вече не могат да се закълнат, че ще спечелят толкова, колкото преди година.

Това е вятърът от финансовата криза, която тръгна малко неочаквано от САЩ преди година и вече застрашава големите икономики в Европа. В България също не трябва да има заблуди, че всичко това ще отмине незабелязано.

Дори и да се сбъдне "мекият" сценарий, на който залагат повечето български икономисти - кризата да не засегне веднага растежа на икономиката, тя все още не е стабилна. В бъдеще прилагането на реформи ще стане по-трудно. Досега правителството подобряваше бизнес климата по лесния начин, защото имаше премного пари и свиването на данъчно-осигурителната тежест не беше проблем. Вече няма да е така.

Лошото е, че и "твърдите" сценарии не са изключени, защото правителството изглежда склонно да ги пробва - ще похарчи бюджетния излишък, ще разхвърля пари за доволни избиратели, а ефектите да ги берем в следващия мандат. Ако тази нагласа остане, можем само да гадаем много или малко лош ще е резултатът.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    platena

    Tova zvuchi kato statia, platena ot Loss-tov... "ще похарчи бюджетния излишък, ще разхвърля пари за доволни избиратели, а ефектите да ги берем в следващия мандат. "
    Kato che li stisnatata disciplina na Loss-tov pomogna - horata izbqgaha v chuzhbina.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    неутрален

    Лошото е , че само звучи така !!! иначе това е истината защото от край време за пазарите е известно, че растежите са бавни и постепенни, а кризите бързи и резки.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    lost-off

    Съгласен съм с #1, КОСТОВ Е ВИНОВЕН

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-(
    Бай Киро

    Кой ви дава въобще да побликувата подобни неграмотни статии в сериозни весници ?
    Подобна белетристика е присъща за Славейков, а не за Капитал !!!!

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-@
    Безпарко.

    Абе какво става с тоя уж прогресиращ капитализъм нали там някъде в Америка се рекламираше - че там всичко е по мед имасло а в действителност цялата финансова система е срината от алчните милярдери - мародери - що ни трябваше да се хващаме на тяхното хоро и сега да тапчеме на едно място и да слогуваме на империалистите - аман от тия рецесии - финансови кризи и какви ли не гадости доживяхме да видиме а кога ще прогледнеме и спокойно да живееме - изгежда - на оня свят - където го тук има - тук няма Аман

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    istinata

    Тук виждам няколко комуниста са надраскали мръсотии против най-великия политик,когото България е имала -Иван Костов!
    4ервена измет,има ли ви все о6те?
    Затова сте бедни,неуки,мизерни и прости,като кубинците,сърбите,руснаците,виетнамците...
    Нали знаете за6то не сте ,като белгийците,испанците,американците,португалците,холандците,японците,канад
    ците?
    Нали знаете?
    за6тото там няма другари...:)

    Нередност?
Нов коментар