Тяхното собствено блато

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Икономическата криза е ужасен стрес. Когато към нея се прибави и политическа, става направо страшно. Справка - Румъния. Това, което се случва там, много прилича на ритуално самоубийство.

Политиката в Румъния е традиционно бурна, но в годините, когато икономиката препускаше с по 8% растеж, това минаваше за местна екзотика. Тези времена обаче са в миналото - за април - юни Румъния регистрира най-резкия срив на БВП на годишна база от всички в ЕС (с изключение на дълбоко затъналите балтийски държави), бюджетният дефицит ще надхвърли 7%, леята е в безтегловност, покупателната способност се топи и се задава вълна от стачки. Нещата са стигнали дотам президентът Траян Бъсеку да предупреди, че може да няма пари за пенсии и заплати, ако Букурещ не получи следващите животоспасяващи траншове по споразумението за заема от 20 млрд. евро от МВФ и ЕС. А как и кога ще стане това не е много ясно, след като фондът отложи планираната за следващата седмица мисия в Букурещ, тъй като там просто няма правителство, с което да преговаря.

Точно в този критичен момент политиците са затънали в своето собствено блато и докато страната се носи по течението на рецесията, те се занимават със своите дребни игри. Вкопчени в битката за президентските избори, партиите и Бъсеску вероятно поне два месеца ще оставят страната без стабилно управление, което да направи исканите от МВФ реформи и да приеме бюджета за следващата година.

България успя да избегне този кошмарен сценарий. Поне засега. Все пак случващото се в Букурещ е добре да се осъзнае и от политическите партии в София. Тук също предстоят тежки решения и ако правителството не намери подкрепа за тях в парламента, румънският пример може да прескочи Дунава.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    x_x_x avatar :-|
    Х X X
    • + 1


    България и Румъния си приличат, но развитието им в последните години е противофазно.

    Ние имахме добри години през 1998-2000, те лоши, после нещата се обърнаха, сега изглежда отново...

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    тото
    • + 1

    Преди 2 години един румънски инженер ми каза бе кризата ще ги удари в началото на 2008г. Обясни ми, че просперитета им е изкуствен. Явно е избързал..........

    Нередност?
Нов коментар