🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителство за Коледа

Проектът "Йоханис" за съставянето на нов кабинет е разковничето за президентския балотаж в Румъния

Истинският залог на балотажа е не дали Джеоана или Бъсеску ще спечели, а кой ще е следващият премиер<br />
Истинският залог на балотажа е не дали Джеоана или Бъсеску ще спечели, а кой ще е следващият премиер<br />
Истинският залог на балотажа е не дали Джеоана или Бъсеску ще спечели, а кой ще е следващият премиер<br />    ©  Reuters
Истинският залог на балотажа е не дали Джеоана или Бъсеску ще спечели, а кой ще е следващият премиер<br />    ©  Reuters

Правителство за Коледа е доста нетипично предпразнично желание, но не и за румънците. След повече от месец без стабилно управление на фона на задълбочаваща се икономическа криза вероятно много хора в Румъния искат безкрайните боричкания най-после да спрат и вместо с дребните си интриги политиците най-после да се заемат с истинските проблеми на страната. Които никак не са малко.

Месец преди празниците вместо с гирлянди и лампички, Букурещ е окичен с предизборни плакати, от които се усмихват две добре познати лица - това на сегашния президент Траян Бъсеску и на лидера на Социалдемократическата партия (СДП) Мирча Джеоана. След като на първия тур на президентските избори миналата неделя получиха почти равен резултат (съответно 32.4% и 31.1%), на 6 декември двамата отново ще се състезават, този път в пряк двубой. Въпросът, който вълнува всички, е не кой с колко ще надвие другия, а какви са възможните сценарии за съставяне на правителство. Именно в тях се крие разковничето за изхода на президентския балотаж и за края на управленската криза.

Ако Бъсеску бъде преизбран, той вероятно ще опита да състави правителство с участието на пропрезидентската Демократично-либерална партия (ДЛП) и Национал-либералната партия (НЛП). Една такава коалиция би била идеологически хармонична и в краткосрочен план съюзът на двете десни формации вероятно е най-добрият шанс на Румъния за бързи реформи и разблокиране на замразените заради политическата криза жизневажни траншове по споразумението за 20 млрд. евро заем от МВФ и ЕС. Проблемът е, че личностните противоборства, които доведоха до разпада на партньорството между ДЛП и НЛП преди две години, трудно могат да бъдат преодолени.

Така победата на Бъсеску на 6 декември изглежда като рецепта за продължаване на

Политическия блокаж

Много румънци се страхуват, че ако Бъсеску запази поста си, вместо да настъпи политическо затишие, страната ще бъде залята от нова вълна скандали, и то не само във вътрешен, но и във външнополитически план. "За съжаление Траян Бъсеску е конфликтна личност и ако няма с кого да се кара във вътрешнополитически план, ако кабинетът и парламентът не му създават проблеми и това, което той казва, се изпълнява от министрите и депутатите, страхувам се, че ще създаде международни конфликти. На първо място със съседите: България, Унгария, Сърбия и особено с Молдова", казва пред "Капитал" шефът на икономическия отдел на в. Ziua Габриела Морояну и допълва: "Траян Бъсеску е много добър политически шахматист. Мисли с няколко хода напред. Вероятно по модела на Владимир Путин и той ще иска един Дмитрий Медведев в ролята на премиер, който безропотно да му се подчинява и да е неговият глас." Главният секретар на ДЛП и министър на развитието и благоустройството Василе Блага е често спряган за премиер, ако Бъсеску остане на поста си, но той не е потенциален Медведев, смята Морояну. "И за да си няма проблеми Бъсеску следващите пет години, вероятно един от първите, които ще отстрани, уж по подозрения за корупция, ще бъде Блага. Що се отнася до националлибералите, след тази злочеста съдба, която имаха с ДЛП и Бъсеску, не вярвам оттук нататък да им се доверят".

Последните събития го доказаха. Без да иска, Бъсеску обедини НЛП и СДП срещу себе си и изпадна в позицията на изолиран. В сряда двете политически сили заедно с Демократичния съюз на унгарците (ДСУ) подписаха политическо споразумение под мотото "Една-единствена Румъния" и си дадоха две обещания - либералите да подкрепят Мирча Джеоана на втория тур, а той да назначи за премиер кмета на Сибиу, Клаус Йоханис. Ръководствата на партиите дори хипотетично си разпределиха министерските постове - 9 за СДП (сред тях са правосъдието, външните работи, здравеопазването, земеделието и труда), 7 за НЛП (тук влизат това на икономиката и на финансите) и 2 за унгарците.

Председателят на ДЛП и премиер в оставка Емил Бок реагира бурно на новината: "Политическият договор между НЛП и СДП е сделка за гласовете на румънците. Но този договор е пропускът на Бъсеску за нов мандат". "Радвам се, че беше сформирана такава голяма коалиция срещу президента", каза с усмивка през зъби самият Бъсеску. Отбранителните реакции не закъсняха: "Този договор не е политически търг. След пет години скандали искаме да помогнем за катализирането на позитивната енергия на нацията", заяви Джеоана непосредствено преди да подпише документа. "Това е политически жест към Румъния. Не е просто договор за подкрепата на един кандидат, а отправна точка да постигнем нещо в политиката на Румъния. Но първо трябва да отстраним Бъсеску!", заяви на свой ред Крин Антонеску от НЛП, който бе кандидатът на партията за президентските избори и се класира трети с 20%. Друг е въпросът обаче дали въпреки споразумението гласовете, дадени за него, ще се прелеят на втория тур автоматично към Джеоана, който самият Антонеску определи като "по-малката от двете злини". Ясно е, че фигурата на проектопремиера Клаус Йоханис е начин да бъде мобилизиран електоратът на Крин Антонеску на 6 декември. Кметът на Сибиу има потенциала да гарантира подкрепата на избирателите, които преди пет години гласуваха за Бъсеску, а миналата неделя дадоха своя вот за Антонеску с желание за промяна и за друг тип политици.

"На първия тур много хора отидоха да гласуват. Това означава, че на всички им е омръзнало от случилото се през последните 5 години. Аз и синът ми, който гласува за пръв път, дадохме своя вот за Крин Антонеску. Изморени сме от лъжите на Бъсеску и неговото обкръжение. Не знаем какво ще правим на втори тур. От една страна, не можем да гласуваме за Джеоана, защото е социалист, а нашата политическа ориентация е дясна. Но от двете злини вероятно ще изберем по-малката, тоест Джеоана. Все пак имаме още една седмица, за да помислим. Но ако Джеоана потвърди, че ще назначи за премиер Клаус Йоханис, ще гласуваме и със затворени очи", каза за "Капитал" учителката Амалия Рошка от Букурещ. А какво мислят хората в Гюргево? "Гласувах за Джеоана. На балотажа пак ще го подкрепя. Причината е проста - СДП има най-добрия политически екип. Съпругата ми гласува за либерала Антонеску, защото е професор, интелектуалец, не се поддава на шантаж, но на втори тур ще гласува за Джеоана, защото Антонеску ще го подкрепи", споделя Тудор Джорджеску, собственик на фирма.

Социалистите, либералите и унгарската партия имат достатъчно мнозинство в парламента, за да изберат безпроблемно Йоханис и той да състави стабилно правителство, което да успее да направи реформите, изисквани от МВФ. Въпросът е дали дали тази подкрепа ще е трайна (предвид идеологическите различия между социалистите и либералите) и дали Йоханис, който не е член на нито една от двете партии, ще бъде

Използван като бушон

През 2011 г. румънският кабинет ще трябва да вземе всички онези трудни решения, които политиците отлагаха за след изборите от страх да не загубят гласове. Сред тях е съкращаването на 150 000 държавни служители, за бъдат намалени разходите в публичния сектор, както настоява МВФ. Болезнено ще бъде и прилагането на закона за закриването на правителствените агенции, което ще увеличи още повече безработицата. Овладяването на наближаващия 6% бюджетен дефицит също няма да е лесно. Всичко това със сигурност ще предизвика напрежение в обществото и СДП и НЛП нямат интерес да бъдат държани отговорни за това. Така Клаус Йоханис може да се окаже идеалната изкупителна жертва. "С ръцете си той ще вади от огъня горещите картофи на управлението и ще бъде буфер за трудните времена, които предстоят", коментира пред "Капитал" журналистът Джордже Дамян от в. Ziua. От друга страна, ако Йоханис управлява ефективно и извади Румъния от кризата, социалистите и либералите могат да кажат, че са загърбили партийните интереси и са приели назначаването на независима фигура в името на Румъния.

А междувременно, докато избирателите и политиците се подготвят за балотажа, на една от главните улици в столицата Букурещ надписът на един билборд не спира да свети в яркочервено - "КРИЗА - РУМЪНИЯ - КРИЗА".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Българин

    Колкото по добре за Румъния,толкова по добре за България !

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Mircea Geoana

    Sper cu toate orientat corect în forţele de sens politic nu reuşesc să câştige al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România, deoarece aceasta va da timp pentru toţi oamenii capabili şi ambiţioase, angajat pentru a ajuta la eliberarea ţării noastre de la criza financiară şi economică. Aş dori să facă apel la alegători să nu ezitaţi şi 6 decembrie pentru a sprijini mine, nu-mi adversar şi şeful trecut de stat, Traian Băsescu.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    api

    да изберат наи добрият коя е тази писарушка която е мноко компетентна по руманските вапроси написала от тук от там не6о

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    дидо

    ха ха ха какав коментар браво

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    додо

    таякадрокосата е много слаба писарушка затова все на нови места ходи ту в телевизии ту в дума и т н

    Нередност?
Нов коментар