🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дан Дунгачиу: Истинската криза в Румъния още не е започнала

Профил

Дан Дунгачиу е магистър по политология и доктор по социология. От 2002 г. преподава социология в Букурещкия университет. Последната книга, която издава тази година, е "Кои сме ние? Хроники от Изток до Запад".

Как според вас ще се развие вторият тур на президентските избори в Румъния?

Ще има преориентиране на гласовете. На практика двамата опоненти Траян Бъсеску и Мирча Джеоана ще тръгнат от нулата. Според последните проучвания на втори тур в сблъсъка между двамата победител ще бъде Джеоана. До балотажа остава сравнително малко време, за да настъпят някакви значителни промени. От друга страна, има няколко ключови момента. Първият е, че не знаем как ще реагира електоратът на изключително малката разлика между двамата - под 2%. Ще бъдат ли демобилизирани симпатизантите на Бъсеску или ще бъдат мобилизирани да гласуват? И двете са възможни. Второ, не е ясно до каква степен електоратът се влияе от заявките на партиите или от изказванията на политическите лидери. В този смисъл няма никаква гаранция. Трето, много е трудно да преценим какъв е реалният брой на хората, които няма да гласуват. Напълно възможно е част от избирателите да не участват на балотажа просто защото няма алтернатива. Един пример: значителна част от обществото, която симпатизира на либералите, е анти-Бъсеску настроена, но въпреки това не може да гласува за Джеоана. И на последно място, още един решаващ елемент. Не знаем как Траян Бъсеску ще оползотвори резултата от реферeндума. Много от онези, които не гласуваха за Бъсеску, гласуваха положително на референдума, иницииран от самия него. Около 78% подкрепиха въвеждането на еднокамарен парламент, а близо 90% казаха "да" на намаляването на броя на депутатите от 471 на 300. Ако Бъсеску знае как да се възползва от този резултат, има голям шанс да надвие Джеоана. В начина, по който ще капитализира резултатите от референдума, е разковничето за успеха или неуспеха му.

Какво ще спечелят румънците от парламент с по-малко депутати? И какво целеше Бъсеску, като проведе референдума едновременно с президентските избори?

Директно не печелят нищо. Няма конкретен, незабавен ефект от референдума. С намаляването на броя на депутатите първо ще трябва да бъде променен законът за организиране на законодателната дейност. Конституцията ще трябва да бъде променена. Ще се наложи и организиране на друг референдум, в който румънците да кажат дали са съгласни с новата форма на основния закон. Но през следващите три години нищо няма да се промени значително. А целта на едновременното провеждане на референдума и президентските избори беше политическа. Но всичко, което в последно време се случва в Румъния, е политическо. Референдумът е по-скоро символичен, цели да окаже натиск върху политиците, които се предполага, че не приемат "народната воля".

Какво ще се случи, ако Бъсеску запази поста си?

Не мисля, че ще се случат толкова тежки неща, каквито някои вещаят. Не очаквам да последват политически отмъщения.

Беше ли първият тур негативен вот за политическата класа в Румъния?

Въпреки факта, че политическата атмосфера в Румъния достигна дъното, избирателната активност беше висока - около 54%, и то при условие, че 2 млн. румънци с право на глас са зад граница. Ако извадим тези 2 млн., ще видим, че всъщност са гласували около 60%. Това не е никак лош резултат. Разбира се, имаше го това негативно отношение към политическата класа. То пролича в масовия вот на референдума за намаляване броя на депутатите.

Въпреки икономическата криза в Румъния предизборната кампания не се концентрира върху това. Защо?

Независимо какво правителство ще имаме, то ще трябва някак да се справи с трудната икономическа ситуация, да осигури политическа стабилност, да поднови отношенията с МВФ, да донесе пари в страната. В Румъния истинската криза още не е настъпила. На практика държавните служители още не са я усетили. 2010 ще бъде тежка година. Тогава ще има огромен натиск върху правителството.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    додо

    какав глупав коментар

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    коко

    тая пак пише глупости

    Нередност?
Нов коментар