Всичко се плаща

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Години наред гръцките политици си мислеха, че тъй като са в еврозоната, това ги предпазва от наказание за нарушаването на правилата, подправянето на статистиката и опитите да надхитрят ЕС и финансовите пазари (на стр. 26). Голяма грешка. Членството в най-елитния клуб на евросъюза осигурява чадър, но не е застраховка срещу политическа глупост. И рано или късно за нея се плаща.

Греховете на Гърция са много - хронична неспособност на няколко правителства да свият раздутия публичен сектор, да овладеят набъбващия бюджетен дефицит и външния дълг и да повишат сриващата се конкурентоспособност на икономиката. Европейските институции и инвеститорите вече изгубиха търпение - Атина е в немилост, никой не й вярва и няма желание да я спасява.

Урокът от гръцката финансова трагедия е, че приемането на еврото не гарантира автоматично финансово благополучие и носи не само привилегии, но и задължения. Точно както България научи по трудния начин, че влизането в ЕС и възможността за получаване на еврофондове не са рецепта за успех. И в ЕС, и в еврозоната има членство първо и второ качество. Всеки сам си избира в коя група иска да бъде.

Тъжното е, че най-пострадалите от гръцкия фарс ще бъдат новите страни в ЕС, които искат да влязат в еврозоната. Точно както в Брюксел вероятно проклинат деня, в който България и Румъния бяха приети в ЕС и това намали апетита за разширяване, така и гръцкото приключение ще затвори още по-здраво вратата към еврото.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    1234
    • - 3

    Гърците не са чак толкова грешни. Не са направили нещо по-различно от други държави приели еврото без то да им е по мярка. Ето какво мисли ЕЦБ за страните с валутни бордове.
    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601095&sid=a4AMGyKFFUcI
    Ниските лихви неминуемо надуват балони. Дали в частния или държавния сектор е все тая.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    ГЕРБавия
    • - 2

    За 4 години - от 2005 досега, БОЙКО Борисов - мутрата ни вдигна данък сгради ТРИ пъти, а такса смет над 50 % !!! Вижте си бележките !!!! Сега един пенсионер плаща за година ДВЕ пенсии за имот под 100 кв.м. СКУБЯТ ни по мутренски и дават на мафиоти като ТИТАН !!! Плащат им доста повече, отколкото на "вълка" .... ЗАЩО така, бе БОЙКО ????

    Нередност?
  • 3
    pepix avatar :-|
    PepiX

    ГЕРБавия, на това твоето му се вика СПАМ.. чиста проба..

    По темата: Гърците продължават да си мислят, че само с искания нещата ще се оправят.. а то си иска и работа.. (не, че ние сме цъфнали и вързали в това отношение де..)

    Нередност?
Нов коментар