Гърция се бори за връщане на доверието

Премиерът Папандреу има тежка задача - да върне доверието в Гърция на ЕС и финансовите пазари<br />
Премиерът Папандреу има тежка задача - да върне доверието в Гърция на ЕС и финансовите пазари<br />
Премиерът Папандреу има тежка задача - да върне доверието в Гърция на ЕС и финансовите пазари<br />    ©  Reuters
Премиерът Папандреу има тежка задача - да върне доверието в Гърция на ЕС и финансовите пазари<br />    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ако не успеем да накараме публичния дълг да изчезне, рано или късно дългът ще накара страната да изчезне" - този цитат на баща си Андреас Папандреу от времето на предишната гръцка финансова криза в средата на 80-те припомни миналата седмица премиерът Георгиос Папандреу на министрите си по време на заседание на кабинета в Атина. Вчера вечерта наследникът на една от прочутите гръцки политически династии обяви пакет от мерки за спасяване на затъналата в дългове, дефицити и недоверие страна.

"Трябва да се променим или да потънем. Нашият най-голям дефицит е дефицитът на доверие. Пазарите искат да видят действия, не думи" каза премиерът в реч, която целеше да успокои ЕС и инвеститорите, че правителството има план за извеждане на страната от дълбоката криза. Както и да спечели подкрепата на опозицията, войнствените синдикатите и бизнеса за обявените мерки за съкращаване на разходите и ограничаване на корпуцията.

"Време е да се захванем и решим веднъж завинаги дълбоко вкоренените проблеми, които дърпат страната ни назад", каза в речта си избраният наскоро премиер, който попадна под силен натиск за свиване на бюджетния дефицит, който ще достигне 12.7% от БВП тази година, и справяне с най-високият държавен дълг в еврозоната (до 2013 г. се очаква да бъде 135% от БВП). Повтаряйки по-ранното си обещание за намаляване на дефицита под 3% до 2013 г., гръцкият лидер заяви, че ще въведе нова прогресивна данъчна скала, ще поведе битка с масовото укриване на данъци и ще съкрати бюрокрацията с цел привличане на чуждестранни инвеститори.

Предложенията му включват също така замразяване на назначенията и заплащането в публичния сектор, намаляване с 10% на социалните плащания и "значително съкращаване на военните разходи", като новите мерки ще влязат в сила в началото на следващата година. Премиерът обаче добави, че намаляването на заплатите в публичния сектор - една от препоръчваните от ЕС мерки - "не е на дневен ред".

Заявката за 90% данък върху бонусите за висшите банкери в частния сектор и забраната за изплащане на бонуси за изпълнителни директори в частния сектор предизвика аплодисменти от публиката, състояща се от синдикални и бизнес лидери. Великобритания и Франция обявиха подобни мерки миналата седмица.

Но признанието, че на практика работниците в държавния сектор ще получат повишение на реалните заплати през следващата година въпреки зейналата дупка в публичните финанси, е сигнал за трудния баланс между свиването на разходите и усмиряването на намиращите се винаги в стачна готовност синдикати. Един един от тях - подкрепяният от Комунистическата партия синдикат ПАМЕ, повтори призива си за организиране на общонационална стачка в четвъртък. "Няма да има примирие в борбата за правата на работещите", заяви говорителят на ПАМЕ Йоргос Скиадиотис по време на протест, организиран тази сутрин пред министерството на финансите. Опасенията са, че може да се повторят масовите безредици и протести от зимата на миналата година, подпалени отчасти от икономическо недоволство, и това може да разколебае правителството.

Започналите днес серия от разговори с опозиционните партии, от които премиерът търси подкрепа за обявения пакет от мерки, също не са обнадеждаващи. Лидерите на консервативната Нова демокрация Андонис Самарас и на Гръцката комунистическа партия Алека Папарига са под председателството на президента Каролос Папуляс не изглеждаха склонни да подкрепят инициативите на новия кабинет. "Какво очаква той да подкрепим? Неговите общи приказки? Забавянето му?", отбеляза Самарас в реч пред депутатите от Нова демокрация по-рано днес. "Неговото забавяне вече беше наказано от пазарите. Ако това поведение на нерешителност продължи, то ще бъде катастрофално за гъцката икономика и за страната", каза той.

Същевременно Европейската комисия приветства днес плана за стимулиране на икономиката като стъпка в правилната посока, но очаква Гърция да обясни "конкретните мерки", които ще бъдат въведени за намаляване на дефицита. Брюксел иска през януари Атина да представи подробна стратегия в тази посока.

Речта на Папандреу беше посрещната скептично от мнозина икономисти и инвеститори, които коментираха, че тя съдържа малко нови конкретни предложения за съкращаване на бюджетните разходи и повишаване на данъчните приходи. И е доста далече от обявените например миналата седмица от Ирландия бюджетни икономии от 4 млрд. евро за 2010 г.

Атина беше подложена на сериозен натиск в последната седмица от Брюксел и Европейската централна банка, след като агенция Fitch понижи рейтинга й BBB+ с негативна перспектива - най-ниският в еврозоната и най-неблагоприятният за Гърция от десетилетие насам, а Standard & Poor’s предупреди, че може да направи същото.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Веселин
    • - 2
    • + 10

    Не искам да звуча като Вуте за който не е важно той да е добре, а Нане да е зле, и не искам по никакъв начин да се подигравам на съседите, които яко са го закъсали, но...
    Точно крайно време е ЕС да спре да ни подритва като най-последни (най-бедни, най-корумпирани, най-неподготвени, най-...).
    Това че сме най-зле е ясно на всички, но ние сме затегнали коланите до скъсване, че и отгоре, балансирали сме си бюджета (да е жив и здрав Симеон Дянков), докато други "по-напреднали" доста са нарушавали Маастрихтските критерии за финансова дисциплина, в статия на Капитал се споменаваха Португалия, Испания, Италия, че даже и Холандия. Румънците практически са фалирали, Ирландците също.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    ГЕРБавия
    • - 9
    • + 4

    За 4 години - от 2005 досега, БОЙКО Борисов - мутрата ни вдигна данък сгради ТРИ пъти, а такса смет над 50 % !!! Вижте си бележките !!!! Сега един пенсионер плаща за година ДВЕ пенсии за имот под 100 кв.м. СКУБЯТ ни по мутренски и дават на мафиоти като ТИТАН !!! Плащат им доста повече, отколкото на "вълка" .... ЗАЩО така, бе БОЙКО ????

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Аман
    • - 3
    • + 6

    До коментар [#2] от "ГЕРБавия":

    Ненормалник

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Aху - иху
    • - 1
    • + 9

    Това Гърция и доверие звучи като виц. Аз откакто съм в съзнателна възраст, чета че Гърция е обещала да съкрати бюджетния си дефицит. Сигурно да има 30 години вече, в които нищо ново под слънцето.

    Нередност?
  • 6
    ursus avatar :-?
    uzur
    • - 1
    • + 5

    http://yphalachev.blogspot.com/2009/12/blog-post_5880.html

    ГЪРЦИЯ ПРЕД ФАЛИТ.
    Гърция е в много тежка ситуация.Папандреу,възглавил кабинета през октомври след победа на ПАСОК , се обърна към нацията много драматично :„Или ще се променим или ще загинем“
    Истината е че Гърция се оказа на ръба на фалита.Бюджетният дефицит четири пъти превишава допустимия в ЕС.Държавният дълг се приближава към 300 млрд. евро.
    ЕС не бърза с помощ.Колкото и невероятно да звучи за държавите в еврозоната,Брюксел няма никакви механизми за поддръжка и въздействие в момент на извънредни финансови обстоятелства.Съдействиет дори е забранено в интерес на финансовата дисциплина.
    Проблемът в Гърция е, че това е държавата с най-социалистическия бюджет в ЕС.
    Е, няма безплатен обяд и сега тепърва гърците ще го плащат.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    К.
    • - 1
    • + 3

    След няколко финансови почуквания по новите източни членки на ЕС се оказа че ударите попадат в каучук.
    Не вервам Европа да се пукне точно от Гърция.
    Верно, ако удържим следващите 4-5г с минимален бюджетен дефицит може би ще видим гъркини като домашни помощници по нашите земи както се появиха английски овчари из севлиевско и сервитьорки от острова по ямболско.
    Ама 5години са страшно много време на тия времена, нали...

    Нередност?
  • 8
    neliross avatar :-|
    neliross
    • - 1
    • + 2

    Ха,така им се пада на гърците.От както са в ЕС той все ги влачи на гърба си, то не бяха европейски пари,че милите имали хубави портокали и лимони,че на другите какво им има на плодовете и зеленчуците.Малко да се опомнят,това им пожелавам само.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Konspirator
    • - 1
    • + 2

    Поредната държава която ще иска заеми от световната банка,евреите пак удариха джакпот купуват на безценица вече и държави.Евалата паяжината вече почти са я оплели остава да видим развръзката.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-P
    бай ганю
    • - 1
    • + 1

    Ашколсун бе керата кьопеци дето плачете на чужди гробища!!!Какво и кого сте тръгнали да коментирате бе лайнари!!!Идете и вижте у УРУМСКО(Гърция) как живеят какви им са пътищата селата и градовете па погледнете ВИЕ у какви боклуци дупки и лайна живуркате бе смешници!!!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал