Време е за политика

Антикризисните мерки

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В този брой на "Капитал" на две доста отдалечени страници ще се срещнете с двама много различни мъже, изправени пред почти еднакви проблеми, които може би са и най-големите предизвикателства в живота им. Премиерът Бойко Борисов, който след дълги години политически усилия стигна "до върха", сега трябва да докаже, че има нужната смелост и визия, ако щете, за да изведе България от кризата. Или поне да не я забие насила по-дълбоко в нея. Медийният магнат Рупърт Мърдок - от дълги години "на върха", на свой ред опитва да промени съдбата на вестниците и да открие загубеният им бизнес модел. От юни той въвежда платен достъп до сайта на британския "Таймс". И Борисов, и Мърдок имат по-малко от три месеца, за да решат проблемите си.

С това приликите между министър-председателя и най-влиятелния човек в света на медиите май се изчерпват. Планът на Мърдок въпреки унищожителната критика срещу него е с далеч по-голям хоризонт от мерките на Борисов, които впрочем са почти най-добрият набор от краткосрочни решения. И причината за това е начинът на изработването на 59-те точки.

Наистина пълният консенсус между работодатели, синдикати и правителство е чудесна новина. Между другото той е най-сериозното доказателство, че на този етап няма как да сме оптимисти за българската икономика. Наистина запазването засега на ДДС на 20% си струваше всички взаимни отстъпки, които се направиха по време на консултациите между социалните партньори. Но идва времето за рестарт на сложните, неизбежни и критични реформи - здравната, пенсионната и административната на първо време. А там с всеобщ консенсус просто няма да стане. Най-малкото защото така никой не е направил успешна политика.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    goblenka avatar :-|
    goblenka
    • + 1

    Чудя се, защо все пиша. Къде ли не. Едно и също. Разбирам, да имаше ефект... Пак ще напиша:
    1. Запуши пробойните, Г-н Борисов! Много са. Всеки, стъпил на керемидка, влачи. Кой пари, кой материали, кой кешира информация, кой връзки, кой положение. Все е по закон. По ръба на бръснача. Значи, огледай го тоя ръб и де що видиш лазещо по него, събаряй! Отсам закона и отвъд закона! Промени закона, та да не могат да полазват по закон на острието. Осъди падналите отвъд и засили превенцията, та да не може и от там да минат. Изтича много и се оттича в чужбина, Шефе! От най - бедната съюзна в ЕС страна тече към богатите страни не само в Европа.
    2.Отвори пазара на труда, Г-н Премиер! Като върнеш парите на бизнеса, като направиш така, че българските специалисти да работят в България без задължителен чужд език. Който иска да развива бизнес у нас, да научи езика! Така е по цял свят. Сега, заради незнание на чужд език, на местата на нашите специалисти работят чужди. Направи заплащането за българи и чужденци извършващи една и съща работа еднакво!Направи цените на стоки услуги за българи и чужденци еднакви! Събери си "вересиите" от големите фирми с чуждо участие, или изцяло чуждо! Такъв комфорт никоя друга държава не предоставя. И...не мисли, че щом е частен бизнес, не можеш да контролираш. Може активите и пазарите да са частни, но хората, трудещи се там не са! Твой дълг е да гарантираш интересите на тези хора! Заклел си им се във вярност! Не на богатите бизнесмени, не на емисари и комисари... На българските граждани си се клел! И, ако техните интереси го налагат, ще се опълчиш и на ЕС, и на НАТО, и на САЩ, и на Русия, и на Турция! Вземи се в ръце, Г-н Борисов. Играй си твоята игра, според твоя си акъл! Не можеш да успееш, ако целта ти е да угаждаш! Ти си българин, преди всичко! Значи, гледай си интереса, защитавай го докрай и така ще защитиш националния интерес! Имаш всички лостове и голяма вътрешна и външна подкрепа. Ако си ясен, недвусмислен и категоричен, всички ще те уважават повече и ще успееш! Сега демонстрираш несигурност. Това руши авторитета ти, отслабва резултатността ти. Давай, Г-н Премиер! Можеш го! Само трябва да се погледнеш в огледалото!
    Поздрав!

    / Може ли това писмо да стигне до Г -н Борисов? Моля Ви!/

    Нередност?
Нов коментар