Сбърканият кръстоносен поход

Борбата срещу интернет-пиратството в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка година горе-долу по едно и също време българското интернет пространство става свидетел на една и съща сапунена опера, която условно може да бъде озаглавена "Ей сега спираме торентите". Дежурните действащи лица в нея са местните представители на големите звукозаписни и филмови студиа, международни лобисти, собственици на интернет провайдъри и торент сървъри, както и хора на МВР, представлявани обикновено от емблематичния офицер от ГДБОП Явор Колев. В рамките на няколко седмици всички те започват да демонстрират завидна активност, разменят си обвинения с стил "е ли България най-големият интернет пират и как се стигна дотук", евентуално се провеждат 1-2 полицейски операции със съмнителен краен резултат, след което всичко замира. И така до следващата година.

Нелепото в цялата тази история е, че кръстоносният поход срещу онлайн пиратството в България следва изцяло сбъркана логика. В голяма степен той е насочен не срещу причината, а срещу следствието. Повсеместното разпространение на съдържание без уредени авторски права и бумът на торентите е резултат от липсата на адекватна легална алтернатива. Съвсем логично е в тази пазарна ниша да се наместят мъгляви субекти като ArenaBg и Zamunda, които да се опитат да спечелят от ситуацията на ръба на закона и отвъд него. И тъй като големите лейбъли следват своите остарели бизнес модели от последните няколко десетилетия, искайки 10-20, че и повече евро за своите произведения, пазарът им отвръща със звучен шамар. Вместо обаче да се опитат да се адаптират към дигиталния пазар (както например направи Apple с iTunes), търсенето и финансовите възможности на своите потенциални клиенти, правоносителите предпочитат да инвестират намаляващите си печалби в лобистки кампании и насъскване на правоохранителните органи срещу интернет индустрията по принцип.

От друга страна обаче, нелепата ситуация е доста удобна за всички местни участници в нея. Защитници на авторски права имат изгода да вдигат шум, защото получават по-добро финансиране от компаниите майки за борба с пиратството в България. Киберченгетата на МВР периодично могат да отчитат поредната "успешна" операция и да демонстрират активност, оправдавайки своето съществуване. Собствениците на пиратски торент тракери пък знаят, че всичко е кампанийно, че проблемът с авторските права в интернет е изключително хлъзгав и че едва ли някой ще може да спре техните машини, пръснати на територията на няколко държави. Потребителите пък продължават да получават своята оферта, която едва ли някой ще откаже - авторско съдържание на цена от... 0 евро.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    jonson avatar :-|
    jonson

    Нашите власти имат няколко амициозни идеи. Да спрат Арена и Замунда. Само дето не знаят къде са. Да подслушват Скайп. Стига да разгадаят кодирането. Много се забавлявам когато по телевизията се изтъпанчи някой и обяви подобна задача, без да има ни най малката представа как на практика да я реализира. Аз предлагам още да се спрат сайтовете за запознанства заради опасността за обществения морал и засилващата се заплаха от полово предавани болести. Изобщо всеки, който реши да използва интернет трябва да бъде задължен месец преди посещението на даден сайт да обяви своето намерение в МВР, да опише сайта и да обоснове защо му е нужно да влиза там.

    Нередност?
Нов коментар