НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Пиратско дежа вю

Музикалната индустрия набеди България за най-големия нарушител на авторски права в ЕС, поиска интернет доставчиците да следят потребителите си и не предложи легална алтернатива на торентите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако интернетът в България все още се плащаше на базата на генериран трафик, местните провайдъри щяха да отчетат изключително успешен последен един месец и изненадващ интерес към торент тракерите, където потребителите обменят легално и недотам съдържание. Причината за това нямаше да е масово оползотворяване на натрупани полагаеми отпуски, а на изказване на началника на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев. Миналата седмица той недвусмислено заяви в ефира на телевизия "Про.БГ": "Ще затворим Zamunda и ArenaBG - сървърите, които предоставят пиратско съдържание и точат джоба на потребителите с есемеси." Посетителите на двата сайта, които са сред най-посещваните в българското онлайн пространство, обаче могат да са спокойни, че няма да се озоват зад решетките - Явор Колев пояснява, че "юзъри няма да бъдат арестувани". Не закъсня обаче и отговорът на собственика на ArenaBG Елиян Гешев, според когото няма правно основание сайтовете да бъдат свалени...

Най-вероятното развитие на историята, която вече сме виждали многократно, ще бъде подчинено на правилото "всяко чудо за три дни", а ефектът от нея едва ли ще е удовлетворителен както за потребителите на аудиовизуално съдържание, така и за авторите му. За да не получаваме обаче чувството за дежа вю всеки път, когато темата за кръстоносния поход на музикалната индустрия и правоносителите срещу пиратството навлезе във фокуса на обществения интерес, трябва да се открои ядрото на проблема. Затова ще посочим важните според нас теми от протеклия в медиите дебат, към които си струва да се измести вниманието: е ли България пират номер 1 на ЕС; може ли ГДБОП да спре торентите; защо всяка година ставаме свидетели на един сценарий, а реално нищо не се случва, и кой печели от това; удачно ли е предложението на музикалната индустрия интернет доставчиците да следят своите клиенти.

Сваляме торентите (отново)

Желанието на служителите на ГДБОП да си свършат добре работата по принцип е похвално. Предишният опит е от 2007 г. и доведе до изземането на техника, арестуването на Елиян Гешев за 72 часа и преместването на сървърите на торент тракерите извън България. Три години по-късно Явор Колев разпространи информация от кухнята, според която собственикът на ArenaBG всъщност е руснак, а на Zamunda - сирийски гражданин на име Ахмед. Още на другия ден обаче твърдението, споделено от специалиста в борбата с интернет пиратството, беше опровергано от Eлиян Гешев, който категорично заяви, че е едноличен собственик на сайта ArenaBG. Проверка на "Капитал" в търговския регистър потвърждава това - Елиян Гешев е едноличен собственик на фирма "НС 359" ООД, която поддържа сайта arenaBG.com. Така че, ако зад ArenaBG седят чужди пари, то това едва ли може да бъде доказано лесно с документи.

Явор Колев хвърли повече светлина и върху плановете на правоносителите за бъдещето на онлайн музикалния пазар. Пред dariknews.bg той казва, че ще "изчистим пространството от интернет пиратите и ще сложим легални платформи". Принципно посоката е правилна - наистина трябва да се създадат легални и конкурентни платформи за разпространение на съдържание. Със сигурност обаче това не е работа на ГДБОП, а по-скоро на пазара, който ще реши дали те са достатъчно атрактивни, за да съществуват или не. Логичният начин за постигане на това не е чрез насилственото изкореняване на торент тракери или други технологии за споделяне на съдържание, а предлагането на достатъчно конкурентна алтернатива, която би могла да се роди, ако съществува диалог между музикалната индустрия, правоносителите, защитниците на свободния интернет и потребителите. 

Торентите нямат легална алтернатива в България

Представете си нещата така: големите лейбъли искат по 10-20 евро за албум, а торент сайтовете го разпространяват за... 0 евро. Вместо да търси съвременен модел за разпространение (например продажба на отделни песни по примера на iTunnes), музикалната индустрия залага на финансирането на спорни проучвания, които доказват, че приходите й се свиват, а този факт се приписва на пиратството някак механично. Погледнато отстрани обаче, изглежда, че всъщност торент сайтовете проявяват повече склонност за диалог. Така например arenaBG вече поддържа интерфейс, чрез който правоносителите могат сами да свалят от сайта съдържание, което определят като нелегално.

Mузикалната индустрия от своя страна обаче е съсредоточена в браненето на своя спорно ефективен (откакто съществува интернет) бизнес модел. "Динозаврите се мъчат да запазят монопола на отмиращ бизнес модел на всяка цена", коментира Тодор Ялъмов от фондация "Приложни изследвания и комуникации. Според него изследванията на пиратството са по-близки до астрологията, отколкото до реалността или науката. Той определя твърдението, че България сега е най-големият пират като абсурдно, а представителите на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП ) поне за момента не са посочили аргументи в защита на противоположната теза. "Капитал" се опита да се свърже за коментар с изпълнителния директор на БАМП Ина Килева, но телефонът й не беше активен.

Всички сте пирати

Самата дискусия за пиратството в България този път беше провокирана от г-жа Франсис Мур, изпълнителен вицепрезидент и регионален директор за Европа на Международната федерация на звукозаписната индустрия. Тя провокира сериозен интерес с две свои тези, изречени по време на церемония, в която вътрешният министър на България Цветан Цветанов бе награден за заслуги в борбата с пиратството. Като че ли по-взривоопасната теза на г-жа Мур е, че е не само нормално, а е и препоръчително интернет доставчиците да могат да следят потребителите, използващи пиратски софтуер, музика и филми. Това е и мярката, която звукозаписната индустрия предлага срещу незаконното ползване на продукти през мрежата. Идеята е на нарушителите първоначално да се изпраща предупреждение, а ако незаконното ползване на съдържание продължи, да им бъдат налагани и санкции.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че подобни мерки трябва да бъдат широко обсъдени и с гражданското общество, преди да бъдат въведени, като нито ги отрече, нито ги подкрепи. За сметка на това представители на телеком бранша се обявиха категорично против. "Подобно искане към телекомуникационни оператори е недопустимо и е насочено против обществения интерес. Искане за повсеместно следене на потребителите, и то в името на частен бизнес интерес, е в пълно противоречие с правата на гражданите", коментира пред вестник "Дневник" Теодор Захов, изпълнителен директор на "Спектър нет" и председател на Сдружението за електронни комуникации (СЕК).

Втората теза на г-жа Мур, която предизвика ответни реакции, беше категоричната й констатация, че България е пират номер едно в Европейския съюз. Проблемът е, че това твърдение беше хвърлено в общественото пространство без аргументация. То някак контрастира с факта, че от 2007 г. насам България е извадена от черния списък на САЩ на държавите, в които пиратството е широко разпространено. Самият факт пък, че само седмица по-рано американският посланик в България също подчерта, че е неприемливо два от най-посещаваните сайтове в страната да са торент тракери, провокира съмнения, че става дума за поредната легализационна кампания на звукозаписната индустрия. В своя публикация за вестник "Стандарт" основателя на "Интернет общество" Вени Марковски развива тезата, че регулярно се създава усещането, че България е водеща пиратска дестинация с цел организациите, които се борят с това явление, да получават финансиране. "От внушенията, че България е най-големият пират в интернет, се печелят пари", казва Марковски.

Дали конспиративната теория на Марковски има основание, или Международната федерация на звукозаписната индустрия не се притеснява от факта да обвини цяла държава в нещо, без да изнесе нужните аргументи, в случая е по-малкият проблем. Основните изводи от кампанията, която представители на звукозаписната индустрия ежегодно организират, е, че реално тя не носи каквито и да било съществени промени след себе си. При това не само в България, а в глобален план. В резултат музикалната индустрия продължава да губи пари, защото не се адаптира достатъчно бързо към новите условия и изисквания на потребителите. Авторите не получават полагащите им се дивиденти от творчеството си, защото разчитат на големите лейбъли. Пиратството се развива устойчиво от създаването на интернет до наши дни и по всяка вероятно ще продължи да го прави, докато средностатистическия потребител не получи финансово приемлива и качествена алтернатива. Вярно е, че е трудно да се  конкурираш с цени от порядъка на 0 евро, но не е невъзможно - погледнете моделът на iTunnes, който в никакъв случай не е съвършен, но все пак е достатъчно успешен.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    maximxx avatar :-|
    Максо
    • - 2
    • + 52

    Плаче ми се... поне да си бяха направили труда да си проверят инфото... Какви СМСи?! Какво ограбване на потребителя? Кой по-точно закон е нарушен?
    И това не е някой всезнайко от кварталната кръчма пред любимата си аудитория - дебелата дъщеря на съдържателя, едновременно и сервитьорка, а представете си, 'Ръководител сектор Компютърни престъпления' в Главна Дирекция 'Борба с организираната престъпност' в Министерство на вътрешните работи... Нереално... Толкова неграмотно... Показателно за нивото на експертност на целият държавен апарат и за тоталната неадекватност към проблемите на 21-ви век...
    Вярно ми се плаче :/

    Нередност?
  • 2
    kukuband avatar :-|
    kukuband
    • - 1
    • + 21

    Напълно съгласен с предишния коментар и донякъде със статията.Служителите на ГДБОП не си вършат добре работата и не заслужават парите на данъкоплатеца и социалните си привилегии...както и повечето ченгета в тази страна.

    Нередност?
  • 3
    rary avatar :-P
    Dub
    • - 2
    • + 26

    -Г-жо Франсис Мур, "айде само да не ни занимавате"....

    Нередност?
  • 4
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън
    • + 15

    правителството на лобизма е това! всеки активист на герб си дойде с неговата agenda за дейности в подкрепа на определени фирми и индустрии

    а този явор колев е скандално и незаконно назначен без задължителния конкурс

    Нередност?
  • 5
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън
    • - 1
    • + 11

    моя грешка, не явор колев, а други двама герои от една абсурдна бг случка са неправомерно назначени...

    "В кабинета имаше доста служебни лица, забелязах, че ЯВОР КОЛЕВ пиеше с друг мъж водка, забелязах дори марката на водката Собиески и вулгарно-доволния вид , с който пиеха.По късно разбрах, че другия , пиещ водка се казва Константин Попов – следовател, също един от хората ограбили дома ми и присъствали по време на акцията, макар името му да не фигурира в официални документи.Той непрекъснато даваше някакви съвети на другия следовател Н. ВЪЛЧЕВ, също присъствал на акцията в дома ми и който май беше единствения човек там, който не употребяваше алкохол.
    И двамата следователи, по данни от интернет около месец след акцията са назначени БЕЗ КОНКУРС като ПРОКУРОРИ в СРП , след изричен предварителен доклад на ЕК за състоянието в раздел “ Вътрешен ред и Правосъдие “ от началото на 02.2006 г., в който изрично е написано като препоръка към България, да не се назначават прокурори без конкурс."

    http://vobektiva.blogspot.com/2010/05/blog-post_03.html

    Нередност?
  • 6
    g0dsp33d avatar :-P
    g0dsp33d
    • - 2
    • + 6

    ...пиратство-тук, пиратство-там, а на "Славейков" се продават ли, продават дискове....

    Нередност?
  • 7
    dehumanizer avatar :-P
    Dehumanizer
    • + 11

    Ха, ха, ха. Какво нахалство. Една частна групировка се опитва да използва издържаното от данъкоплатеца МВР срещу самия него. Тия си мислят, че интернет е подчинен на кефа на тоя или оня бизнес. Просто ще се наложи звукозаписните компании да се лишат от някои луксове, на което явно твърде са привикнали през годините. На това му се вика прогрес, господа. Все едно да се лишим от водопроводите по къщите си и да ходим с кобилица и менци на гръб да си носим вода от кварталната чешма, както е било. Естествено е, че в бъдещето, което вече е тук и ние живеем в него, тези неща ще се доставят по кабела в къщите на хората, колкото и да е странно това на някои хора. То и първите електропроводи и ел. крушки по домовете са били нещо подобно. Не ходиш да купуваш гас за ламбите, ами врътнеш ключа и то светва. А и е смешно, че България била най-големият пират. Нито имаме достатъчно население за това, нито пък това население виси по компютри и точи файлове по цял ден. Ами че нашите трекери по количества от нещата изобщо не могат и да се сравняват с някои други. А повечето хора влизат само в български трекери.

    Нередност?
  • 8
    demokrat avatar :-|
    Demokrat
    • + 20


    Ще се повторя нещо, което писах преди.
    Така неречените "звукозаписна индустрия" са безочливо нагли. Те са ПИРАТИ!!!
    Какво желят те?

    Ами желаят да принудят със сила доказано най-бедните европейци( т.е. нас - българите) да плащат нещо по цени поносими за потребители с 20 пъти по-големи доходи. Не се опитвта да предложат продуктите си 20 пъти по-евтино, не се опитват да направят продуктите си поносими за потенциалните си БЪЛГАРСКИ потребители, не, опитват се да ограбят потребителите по примера на оригиналните морски пирати - като ги притискат до стената и опитар "ножа" на законовите санкции до гърлата им.

    Като дори не се срамят да предложат нещо КАТЕГОРИчНО, АБСОЛюТНО недопустимо - повсеместно следене. Т.е. "индустрията" предлага мрежов "фашизъм", мрежово "ГЕСТАПО" само и само за да получи "очакваните приходи".

    По тази логика хлебарите могат да поискат да се вдигне цената на хляба на 10 лв и същевремено да се забрани продажбата на брашно и мая за лично ползване.

    Нередност?
  • 10
    milkonoj avatar :-|
    milkonoj
    • - 1
    • + 1

    Не лошо някой да бори пиратите. Препоръчвам да Явор Колев да започне с някоя по лесна за изпълнение задача, като наприемр да направи една акция на площад "Славейков". Вече колко години минаха, правителства се сменят, тия хора там си продават и нямат проблеми.

    Нередност?
Нов коментар