Цената на розовото

Проектът на бюджет за 2011 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако бюджетът 2011 има цвят, най-вероятно той ще е розов. Оцветяването идва от смелата прогноза на финансовото министерство за ръста на икономиката през следващата година. И докато световният икономически ръст вече достига нивата отпреди кризата, в България основанията за оптимизъм са сравнително малко. Всъщност единственото е свързано със спазеното обещание за запазване на ниските нива на преките данъци.

Погледнато по-едро, пред бюджета за следващата година има три сценария. Идеалният е производството да отскочи нагоре, в бизнеса и гражданите да влязат повече пари, това да съживи потреблението и да има повече данъчни постъпления за правителството. Така то ще може да запази разходите си на тазгодишните нива, без да надхвърля позволения от ЕС размер на дефицита.

Какво става обаче, ако очилата на финансовия министър са розови и приходите от данъци се окажат по-малко от планираните. Ако сте оптимист, вероятно ще заложите на реформи, които да намалят разходите и да запазят бюджетна стабилност. Да, но реформите засега почти не се случиха независимо от усилията на Симеон Дянков, а с приближаването на средата на мандата на ГЕРБ вероятността за това намалява. И така стигаме до третия вариант - държавата да харчи повече, отколкото може да си позволи, да вдига данъци или пък да взема заеми, за да покрие растящия дефицит. Още повече че остава желанието на всеки министър да разполага с повече пари в сравнение с тази година. Има и друго едно изкушение, което традиционно подтиква властта към разточителство – задават се президентски и местни избори.

Въпросът кой сценарий ще се случи е важен, защото такава е и финансовата стабилност - тя означава по-добър имидж, шанс за повече чужди инвестиции и по-бързо излизане на икономиката от кризата. Затова е добре отсега да се подготвим  със сценария с реформите. Просто защото трета поредна година актуализация на бюджета към по-висок дефицит ще вкара страната в групата на прахосниците и ще ограничи достъпа й до външно финансиране. Тогава решенията, които ще трябва да взема кабинетът "Борисов" за бюджет 2012, ще са много по-болезнени.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    agrotuz avatar :-P
    тимирут'
    • - 2
    • + 4

    Цветът не е розов, само Министърът на паричното прахосничество Не-в-Дянков има розови лещи. Точното наименование на цвета е лайняно-кафав, колкото и на всички да им се ще да е друг. Народът има една мъдрост - "веднъж стомна за вода, втори път стомна, третият път ...". Сега сме пред прага на третата финансова година на кабинета на Бат' Бам-Бам и не мога да приема за оправдан целия струящ оптимизъм. Все пак не е лошо да се припомня редовно на народа, че ние сме една от едва трите държави в ЕС, които все още не могат да изплуват от рецесията. И за това голямата заслуга е на актуалното правителство, колкото и да е значима ролята и на предишните две.
    Очевиден е стремежът на кабинета да се работи по третия сценарий. Затова и се полагат такива усилия да се манипулират прогнозите, за да се оправдаят разходите.
    Моето решение е много по-елементарно, но затова пък ефективно. Минимални плащания на държавата, оптимални за себе си, максимални към резервите и периодична обмяна на левовете (засега в евроси). Моята лична прогноза е инфлация през есента, девалвация на лева и кредити от МВФ. Този филм вече сме го гледали, за съжаление.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 3

    Флик си знае работата, в политиката не е важно какво правиш на дело, важно е как изглежда за околните..... могат и да дойдат руснаците по моренчето и да "вържат" бюджета, пък и сивият сектор добре върви, не се мотае....
    А и до следващата есен (правенето на следващия бюджет) има още 12 месеца, я камила я камилар.....

    Нередност?
Нов коментар