Тънък лед

Бюджет 2011 прилича на предшественика си по оптимизъм и рискове

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако допреди една година актуалната в света мантра беше "държавни стимули, за да спасим икономиката", сега все повече анализатори обръщат своята философия.

Когато бизнесът започва да отлепя от дъното, здравословното поведение на правителствата е да се оттеглят, като свиват публични разходи. Е, повечето го следват, но от страх да не тръгнат по пътя на Гърция. България също донякъде залага на този модел, ако се съди по проекта на бюджет 2011, изготвен от екипа на финансовия министър Симеон Дянков: Основни данъчни ставки няма да се пипат, макар и общата данъчна тежест леко да се увеличава, а разходите се запазват на нива от предходната година и дори се слагат разходни тавани за дългосрочните финансови задължения на министерствата. Логично това означава и замразяване на пенсии и заплати в публичната сфера. Структурните реформи обаче засега са по-скоро в пожелателно наклонение.

Според повечето макроикономисти бюджетът за следващата година крие и рискове. Те идват от твърде оптимистичната прогноза за 3.6% от БВП ръст на икономиката (виж графиката вляво). Благодарение на нея се залагат по-големи приходи и дефицит в рамките на позволеното от ЕС. Ледът, по който ще върви финансовият министър обаче, е тънък. Защото и догодина вътрешното потребление и притокът на чужди инвестиции ще са по-слаб стимул за икономиката в сравнение с износа. А той зависи от растежа на глобалната икономика, който не е толкова гарантиран. Ако прогнозата не се сбъдне, в бюджета няма достатъчно големи буфери, които да противодействат на по-малки от планираните постъпления. Фискалният резерв през следващата година също ще е изпилен до минимум (4.5 млрд. лв.), а това означава, че правителството няма да може да финансира дефицита само от него. Затова и за пръв път в доклада към проектобюджета финансовото ведомство е записало официално, че ще емитира външен дълг за около 1 млрд. евро.

Проектът тепърва ще се обсъжда между министри, бизнес и синдикати. Така че промени не са изключени.

Рамката

За пръв път от много време разходите (27.8 млрд. лв.) се запазват на нива от предходната година. Приходите (25.8 млрд. лв.) са с около 5% повече. Най-голям ръст е заложен при постъпленията от корпоративния данък – 17.4% ръст спрямо тази година (определян от анализаторите като нереалистичен). Приходите от приватизация също се очаква да са двойно повече в сравнение с планираните за тази година, които вероятно така или иначе ще бъдат отложени за следващата. Така дефицитът на касова основа ще падне от тазгодишните 4.8% от БВП на 2.5%, или 1.96 млрд. лв. Не е ясно обаче какъв е размерът на дефицита по европейската методология. В сравнение с първия проект от юли дупката в бюджета се увеличава номинално с около 100 млн. лв., но не и като процент от БВП. Затова и подозренията на някои икономисти са, че бюджетът е направен отзад напред - започнали са с разходите, после са изчислили приходите и тогава икономическия растеж и размера на БВП. Според Георги Ангелов от "Отворено общество", ако не се постигне заложеният ръст на икономиката, очакваната инфлация ще е по-ниска от 3.2%, а това влияе на приходите в посока надолу. В същото време в бюджета не се залага достатъчно голям буфер – само 180 млн. лв. в резерва за структурни реформи, от които 23 млн. лв. са за магистрала "Люлин". "Рискът на приходната част на бюджета е твърде оптимистичният сценарий, при който се изготвя той. Рискът в разходната част е самият Бойко Борисов. За тези две заплахи са нужни буфери – или 10% задържане на разходите при изоставане на приходите, или по-голям резерв", твърди Ангелов. Нуждата от малък бюджетен дефицит не е самоцел. Освен че ще избегнем нова санкция от Брюксел, страната ни ще получи по-добра оценка от международните анализатори. А последното ще се отрази благоприятно на бизнеса и би могло да генерира повече инвестиции. В този контекст въвеждането на таван, над който ведомствата не могат да сключват договори, с които се поемат дългосрочни финансови ангажименти (без да е уточнено какви точно), е добър ход. Така към декември 2011 г. задълженията на бюджетните организации трябва да са не повече от 550 млн. лв. В същото време правителството не трябва да продължава да задържа просрочените плащания към бизнеса, за да не го обезкръвява.

Кого засяга

Недоволни ведомства не би трябвало да има - бюджетът на нито едно министерство не е намален спрямо актуализацията тази година. Въпреки това вече се чуват и заявки за повече разходи. Най-големи увеличения са предвидени за нереформираните силови ведомства, социалното и образователното (виж графиката). Общините също получават с около 44 млн. лв. повече. Социалните плащания се запазват на миналогодишните нива, пенсии и заплати – също. По структура обаче бюджет 2011 не се различава съществено от тазгодишния. Затова и опасенията на макроикономистите са, че и през следващата година така належащите реформи няма да се случат. Така правителството ще изгуби и последния възможен влак преди края на мандата си. Затова оттук нататък ролята на финансовия министър ще е да покаже, че бюджетът за следващата година не е правен през розови очила. И освен това - да го опази от вече надигащата се вълна от искания за повече публични харчове. Защото, освен че отново може да се стигне до актуализация като тазгодишната, при трета поредна година със свръхдефицит България ще влезе и с двата крака в групата на недисциплинираните. А тогава планът да се финансират дефицити с дълг ще стане още по трудно и скъпо удоволствие.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    viva_bg avatar :-|
    VIVA_BG
    • - 4
    • + 40

    При липса на реформи в МВР. При положение, че фурашките се оказаха 44 000, а не 35 000, да се пусне дълг от 1 милиард евро е престъпление. Паразитите в силовите ведомства и администрацията ще опоскат и тези пари. На какво са способни тези юнаци само погледнете в Румъния, където опоскаха 17 милиарда евро, а страната отчете спад от 6% и народа им кацна на МВФ.
    Дянков, досега съм те подкрепял, но пуснеш ли този дълг, при нереформирана държавна машина и ти минаваш в графата на престъпниците, които не ги е грижа за българският народ, а само хранят и крепят силовите структури и политическият боклук.

    Нередност?
  • 2
    sjf18531334 avatar :-|
    Чоко
    • - 6
    • + 11

    Дянков продължава с глупостите и с бленуванията в опитите си да намери пари. Проблемът е, че ресурси няма и опозицията срещу него ще се увеличава. Миналата година науруши много правила и спогодби, тази година обаче няма да може да осъществи всички свои щения.
    Дано си тръгне по-скоро.

    Нередност?
  • 3
    h3 avatar :-|
    h3
    • - 5
    • + 21

    Хи4 и не бленува :) За това и ще емитира дълг милия :) ПАРИ НЕМА а старите "приятел4ета на нашият премиер" не дават :)

    4овека се ОПИТА да вдигне ДДС-то на мутрите в ТУРИЗМА , и ..... знаем какво стана !!!!

    Малко инфо за простолюдието в БГ. В Щатите по4ти навсякаде НЯМА ДДС на храните !!!! Забележете не на КОМАРА и Хотелиерските МУТРИ а на ХРАНИТЕ !!!! Бензина е ефффтин щото и там акциза е Мнооооогооооо малък 35-55 цента за галон !!!! М/у другото ДДС-то с изклю4ение на няколко щата се колебае в рамките на до 10%.
    Там се плащат солени данаци за ИМОТИ и големи доходи ..ха ха ха ....как е в роден Булгаристан - ами МУТРАТА с фирма плаща ( ако и това плаща де ) 10% ПЛОСЪК данък ...муаахаааа.... нека оди бос , а за ПАЛАТА ж БОЯНА или ДРАГАЛЕВЦИ ..муаахаааа....таксите са колкото на нещастник с ПАНЕЛНА ГАРСОНИЕРА...муаахаааа.....

    Да живей мутрофонски Булгаристан :)

    Нередност?
  • 4
    oserv avatar :-|
    Patilan
    • - 3
    • + 8

    До коментар [#3] от "h3":

    Виж ся батка,

    тук в БГто се опитваме да бъдем в Европейски Съюз, та в този съюз, има нещо наречено - единна политика. Част от таз политика е и данъчната политика !!!
    Така че, някой неща са си съвсем резони !!

    Отделно не знам що, хората си умират да ни сравняват, я с Америка, я със някоя скандинавска държава. Нидейти така уа !!!!
    Ние сме си Европа, и на Балканите, сравнявайте ни с подобни д-ви...

    Ся, по схватливите вече знаят кви са причините за тези словоизлияния, ама аз кът ни съм дипломиран психолог, и няма да съ изказвам....

    Айди, карай си камьона със здраве !!!!

    п.с. радвам са че се подвизаваш в такива медии, и оценявам ученолюбието ти. Пожелавам ти повече четене, и по-малко подобни словоизлияния....

    Нередност?
  • 5
    cobanmaala avatar :-|
    чобанмахала
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#3] от "h3":И дълг ще емитира,а след това май ,и малко хартийки/парици ще напечата и.. и най- накрая ще си ходи,само че 95 % от хората в България ще са се простили с 30-50% от парите си.

    Нередност?
  • 6
    macro avatar :-P
    macro
    • + 7

    До коментар [#3] от "h3":

    Приятел, силно те съветвам да почетеш малко за данъчната система на САЩ и да коментираш след това.

    Нередност?
  • 7
    bbc avatar :-|
    BBC
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#1] от "VIVA_BG":Аз откак го видях Дянков при Батков вече ми е пределно ясен!

    Нередност?
  • 8
    viva_bg avatar :-|
    VIVA_BG
    • - 1
    • + 9

    Аз съдя хората по това, което вършат на работното си място, а какво правят в свободното си време е тяхна работа. Щом е фен на Левски да ходи на мачовете им и да се среща, с който иска. С отказа на емисия и последващото падане на лихвите Дянков показа какво може. Непрекъснато сваля лихвите по ценните книжа и то по време на криза, а мене като данакоплатец ме интересува точно това. Лихвите са с около процент по ниски от тези, на които комунистите пускаха преди, въпреки че по тяхно време притока на пари беше сериозен.
    Всичките му тези успехи обаче няма да му помогнат ако пусне този дълг, защото това е последният шанс да се реформират МВР и фурашките. Сега спокойно може да каже пари вече няма и резерва замина, така че или правете реформи или си търсете друг финансов министър. Пускането на този дълг за мене означава, че той поставя личните си интереси пред тези на българският народ, а такива аз ги ненавиждам. Не е лесно с такива б.клуци за началници като ББ и Цвък Цвък, но затова е измислена оставката.

    Нередност?
  • 9
    chimi_frog avatar :-|
    Чимиджимичамиджоми
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#8] от "VIVA_BG":

    Тепърва предстои да разбереш колко поразии нанесе Невдянков за една година. Лошото е, обаче, че и аз ще го усетя, а не само такива като теб, които смятат, че си върши работата. По-некадърен финансов министър България не е имала от десетилетия.

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 3

    Прав си е Флик и ножа и баницата у него, що да не почне сметките отзад напред, първо разходите после приходите, като и направи малко държавен дълг нещата ще се вържат.....
    на бат тато момчетата луканки, огнянки, разни тути кванти, играха този "сценарии" тамън 7 години, а Флик сега започва и има още 2.....

    Нередност?
Нов коментар