🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какви са изводите за нас от трагедията в Норвегия?

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заради географските и културни различия повечето българи знаеха доскоро твърде малко за Норвегия. Свързвахме я главно с нобеловите награди за мир, фиордите, норвежката сьомга, тихия и уреден начин на живот (Норвегия традиционно е класирана на първо място в класацията за най-добро място на живеене от Програмата за развитие на ООН).

Тази представа за Норвегия се преобърна драматично тези дни. Светът беше разтърсен от новината за масовите убийства, извършени от Андерш Брейвик - норвежеца, който първо взриви бомба в столицата Осло, а след това хладнокръвно екзекутира един по един над 80 младежи на райския остров Ютьоя. Все още за мнозина е трудно да проумеят как тиха и уредена държава като Норвегия може да роди такова чудовище.

Смразяващо е не само хладнокръвието, с което Брейвик е отнел живота на десетки невинни хора, но и убедеността му, че по този начин защитава европейска кауза - за етническо и религиозно прочистване на Стария континент. В манифеста си, озаглавен "2083 – Европейска декларация на независимостта", норвежецът използва някои от основните тези на крайнодесните партии в Европа, за да оправдае действията си. Той се обявява срещу мултикултурния модел на съществуване и имиграцията, като смесва риторика от времената на кръстоносните походи и национал-социализма в Германия.

Макар че България е далеч от Норвегия, идеите на крайнодесните в Европа не са съвсем чужди и на българските националисти, които също говорят често срещу "ислямизацията", рисуват свастики, пеят нацистки песни, нападат джамии... Колкото и да е тъжно, Брейвик има своите съмишленици и тук, което личи по някои от мненията в интернет форумите.

Кажете ни вашето мнение - какви поуки трябва да извлечем от трагедията в Норвегия? Трябва ли да вземем мерки срещу крайнодясната идеология и какви да бъдат те? Въобще - какво мислите за вълната от насилие на религиозна основа, която от години усещаме и в България? Как да се предпазим от изстъпления като това в Норвегия?

131 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jackdaniels avatar :-|
    jackdaniels
    • - 30
    • + 46

    може да се предпазим като не демонизираме и унижаваме хората които имат реални и обосновани притеснения от имигранти и ислямисти.

    Нередност?
  • 2
    jackdaniels avatar :-|
    jackdaniels
    • - 17
    • + 36

    ние не сме толкова зле защото не сме толкова самоубийствено толерантни, но ако се продължи така с мултикултурализма и всички които са против се плюят че са прости необразовани расисти и да си мълчат и да си траят това няма начин да не се повтори.

    Нередност?
  • 3
    istinskatalogika avatar :-|
    Логика
    • - 22
    • + 38

    "Макар че България е далеч от Норвегия, идеите на крайнодесните в Европа не са съвсем чужди и на българските националисти, които също говорят често срещу "ислямизацията"..." Категорично не съм съгласна..
    Ако считате, че паметта и осъзнаването на историческите, етническите, културните корени на българина и желанието да е господар в собствената си държава с непроменено 1500 години название е проява на "крайнодясна" идеология, значи изобщо не се разбира факта, че в ЕС всяка нация се счита за уникална относно своето културно и историческо наследство и то е нормален повод за гордост на всеки европеец. Истината е, че цялата цивилизационна основа на Европа има корени в християнската религия. Привнасянето на религиозни порядки, крайно отдалечени от християнството, създават една невъзможност да се реализира контакт, основан на едно и също цивилизационно и културно наследство. Атеистка съм, но не считам, че е наложително да разбирам мюсюлманите. Пред джамията имаше "молещ' се, който издигна нож срещу бг. гражданин - от МВР съобщиха, че името му е мюсюлманско, а и не е бг. гражданин. Ако това се случи в Иран- християнин с нож в ръка напада мюсюлмани, които не искат камбаните да бият, какво ще му се случи?! Упражняването на всяко право на вероизповедание се ограничава тогава, когато засяга правата и свободите на другите и не е безгранично.

    Нередност?
  • 4
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • - 10
    • + 103

    При положение, че дори европейски политически лидери говорят открито за провала на мултикултурния модел, не бива да ни учудват крайните прояви на хора като Брейвик.

    Факт е, че европейците отдавна се отказаха от "Когато си в Рим, бъди като римляните". В Европа от поколения живеят народи, които налагат собствените си обичаи и начин на живот на мнозинството. Цялата толерантност на света не може да помогне, когато в кооперацията ти се настани група чеченци, и заколят цял овен пред сградата, защото имали такава традиция по не знам какъв си повод.

    В северната част на континента безспорно живеят най-цивилизованите и толерантни хора в цяла Европа. Едновременно с това там пристигат чужденци от арабския свят, с техния начин на живот, който в нормална ситуация би шокирал средностатистическия скандинавец. Но той е прекалено културен и толерантен. Това обаче води до натрупване на напрежение, което не може да се освободи чрез свободно изразяване на несъгласие (защото ще бъде обявено за дискриминация и нарушаване на човешки права), и избива под формата на зловещи крайни прояви на агресия, какъвто имаме и в случая.

    Истината е много проста, макар и жестока - ако Европа иска да оцелее в настоящия си вид, като люлка на цивилизацията и прогреса, всички имигранти просто трябва да бъдат научени да живеят като старите европейци. Включително да бъдат отучени да парадират с религиозни символи, обичаи и ритуали, да се събират в гета, да злоупотребяват с картата на дискриминацията.

    В противен случай социалният модел на все още богата Европа няма да издържи, и ще имаме същия случай като България с циганското си население.

    За да се пребориш с един проблем, трябва да лекуваш не симптомите му (крайнодесните движения), а причините.

    Една от "старшинските мъдрости", които научих в казармата, беше: оставиш ли войника без работа, в главата му почват да възникват глупави идеи. Същото е и в реалния живот - оставиш ли една социална група да живурка на гърба на останалите (демек, без работа), в главата им ще бъдат само революции. Които раждат изроди като Брейвик в качеството му на ответна реакция.

    Нередност?
  • 5
    schlupf avatar :-|
    Нищо лично
    • - 5
    • + 43

    Трябва да си вземем поука от проваления мултикултурелен модел на Западна Европа, за да се предпазим от бъдещи подобни трагедии. От такива не са застраховани нито местното население, нито имигрантите. Такива настроения за съжаление се насаждат у все повече хора, които по един или друг начин са засегнати от несъвместимостта на различните култури и ценности.

    Според мен подобна проява на гняв от някого беше въпрос на време да се случи. Преди няколко месеца вестник Билд, който се смята за нагласата на масите, публикува статия "9 неудобни въпроса", в която се изразява възмущение от неинтегриращите се имигранти. Ето линк http://www.bild.de/politik/2010/politik/neun-unbequeme-meinungen-und-fakten-13851388.bild.html Преди време книгата на Тило Сарацин пък се превърна в обществен паметник на обърканите настроения в Германия.

    Опасявам се, че ще бъдем свидетели на подобни прояви и в други страни ако не се вземат мерки. Според мен не трябва да се толерира никоя етническа група никъде. Нарушаването на равенството на закона води винаги до различни социални напрежения след себе си. Това трябва да бъде поуката за нас - да не допускаме различни фактори да ни предизвикват, с което да се трупа обществено напрежение.

    П.П. Ето, че дори в коментар под статия не мога да се отпусна и да назова тези фактори с истинските им имена, за да не бъда нарочен за някакъв нацист.

    Нередност?
  • 6
    vperfanov avatar :-|
    далекоглед
    • - 4
    • + 20

    Има опасност трагедията в Норвегия да бъде грешно тълкувана предвид сложния политически момент в света. Най-важно е да се стъпи правилно върху психологическия профил на психопата Андерш Беринг, както прави това False Flag.
    http://e-vestnik.bg/12294/v-desetkata-masoviyat-ubiets-ot-oslo-e-psihopat-v-meditsinskiya-smisal/
    Най-шокиращият извод, до момента за мен остава безпомощността на една демократична система / това може да се случи на всякъде по света/да действа превентивно в случай като този за да избегне трагедията. Мотивите на един социопат могат да бъдат твърде разнообразни, а неговата агресия твърде изобретателна. Никой не е застрахован от действията на такива психари.

    Нередност?
  • 7
    istinskatalogika avatar :-|
    Логика
    • - 11
    • + 43

    [quote#4:"Chievo"]Истината е много проста, макар и жестока - ако Европа иска да оцелее в настоящия си вид, като люлка на цивилизацията и прогреса, всички имигранти просто трябва да бъдат научени да живеят като старите европейци. Включително да бъдат отучени да парадират с религиозни символи, обичаи и ритуали, да се събират в гета, да злоупотребяват с картата на дискриминацията. [/quote]
    Абсолютно подкрепям мнението Ви!
    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Нередност?
  • 8
    istinskatalogika avatar :-|
    Логика
    • - 6
    • + 50

    И още нещо- доколкото ми е известно, напр. в София има и будисти- запитал ли се е някой защо никой не роптае срещу тях ?????? На колко от нас лицата, които вярват в будизма, грубо и провокативно са натрапвали идеите и учението си чрез нарушаване на наредбите на СОС за обществения ред и за организация на движението на
    територията на Столична община?! Мисля, че просто няма да се намери човек, който да отговори положително на въпроса ми.....

    Нередност?
  • 9
    ivan_mihalev avatar :-|
    Иван Михалев
    • - 14
    • + 14

    До коментар [#1] от "jackdaniels":

    Ние "демонизираме" в случая опасен психопат и доказан масов убиец.
    Ясно е, идеите му имат съмишленици и в България (както и по света).

    Въпросът беше как тези съмишленици да не се превърнат в последователи... Въпросът е сложен, разбира се, затова искаме да чуем повече мнения.

    Поздрави,
    Иван Михалев

    Нередност?
  • 10
    jackdaniels avatar :-|
    jackdaniels
    • - 6
    • + 20

    бих добавил че като става дума за толерантност трябва да има и реципрочност и всички да се третират еднакво от закона и отговорните институции. най нетолерантната група от всички са мюсюлманите и тяхната нетолерантност не е адресирана от никакви институции въпреки че е в разрез с всички Европейски норми и закони. това е реална причина отговорните за това да се смятат от много хора за малоумни предатели и да доведе до такива реакции от хора които имат реални основания да се смятат за предадени от собствените си лидери.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал