Не само Гърция се нуждае от подкрепа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няма съмнение, че предстои горещо гръцко лято и вървим към втори финансов шок след глобалната финансова криза през 2008. Южната ни съседка е на ръба на финансов фалит, политическа криза, залята от бурно социално недоволство.

Влиянието на Гърция и гръцките инвеститори в добрите години на икономически растеж за българската икономика беше ключово. Последиците от гръцката криза сега за съжаление също могат да бъдат изключително тежки.

В лош сценарий Гърция може да забави съществено възстановяването на България и дори да върне страната към рецесия.

Гръцкият държавен дълг е сравним като размер и последствия с второкласните ипотечни облигации в САЩ, които причиниха световната финансова криза и поставиха световните банкови системи на колене. Европейските банки не са готови за втори шок. Затова спасяването на Гърция освен политически проблем и спасяване на еврото е проект за запазване на икономическия климат в много европейски държави.

Дори и да бъде спасена Гърция от фалит, за България това няма да е достатъчно. Бъдейки в периферията на еврозоната, вън от еврото и с валутен борд, възможностите ни за компенсаторни мерки е силно ограничена. Сега е моментът в Брюксел да се постави въпросът за нуждата от подкрепа и за икономиките на Балканите, които няма да получат нищо от гръцкия спасителен пакет, а ще понесат значителна част от негативните последствия. Инструментите могат да са различни, но главният въпрос е да не се допусне разпростиране на недоверието на финансовите пазари от Гърция на север. Те идват чрез повишените рискови премии, нарастването на недоверието в гръцките банки, ограничения достъп до финансиране, криза на имотния пазар, нередовни плащания в търговския оборот.

Просто казано, за да помогне на гръцките съседи, ЕС трябва да убеди финансовия свят, че каквото и да става в Гърция, негативните последици за малките съседни икономики са предвидени и обезпечени с финансиране. Тогава инвеститорите ще се завърнат в България и на Балканите много по-бързо.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 53

    Нещо повече - СЕГА Е ВРЕМЕ ЗА ПРОМЕНИ! не само в фискалната и стопанска политика на Гърция, но и на България. Време за кардинални съкращения в администрацията, в пенсионното и здравно осигуряване, в системата за сигурност и вэтрешен ред.

    ТРЯБВАТ съвместни усилия на България, Румъния и Кипър. Трябва да се демонстрира и изгради система за сътрудничество на балканските страни - членки на ЕС.

    ТРЯБВА драстични съкращения в МВР и цялостно преосмисляне на структурата и функциите му.

    ПП - КАТ трябва да се обедини с ДАИ. Издаването на свидетелствата за правоуправление не е задача на полицейските органи.

    Гранична полиция трябва да се обедини с ИА "Митници", а не да създаваме щатни бройки за митнически дознатели.

    сектор "Български документи за самоличност" може да се обедини със служби ГРАО и да бъде създадена обща структура която да издава документите за самоличност, да поддържа базата данни за гражданско състояние и да е основата на постоянната изборна администрация.

    а на "6-ти септември" трябва да заиграе МЕТЛА. и без сценката с 20 заплати. СТИГА. НА 45 ГОДИНИ ПЕНСИОНЕРИ И ХАЙДЕ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР, ДА СИ ОТПОЧИНАТ.

    Нередност?
  • 2
    aha avatar :-|
    aha
    • - 3
    • + 20

    Добро пожелание! Сигурен съм че много банки с пазар в България гледат с очакване развитието на гръцката криза и заделят пари за купуване на българските клонове на гръцките банки. Водата много трябва да се размъти за да се реализира каквото и да било намерение за помощ. Но това ще стане едва след като всичко което може да се купи на безценица е продадено. Такъв е и гръцкия вариант, заради което се бунтуват нормалните хора на юг. Очаква се капитализация на 'европейската помощ' от която целия регион ще придобие по-голяма експозиция за големите западно-европейски братя. Дали това е добре или зле в дългосрочен план, тепърва ще се разбере. Пред вид 'големия' колониален опит на тези компании, едва ли картинката ще е много розова...

    Нередност?
  • 3
    shitstorm avatar :-P
    Shitstorm
    • - 5
    • + 15

    Дали ЕС ще "подхвърли" още малко помощ на Гърция незнам, но в едно съм сигурен, а то е че едно бебе колкото повече плаче, толкова повече го обгрижват с внимание, а и винаги е наядено и напоено :)

    Нередност?
  • 4
    agrotuz avatar :-P
    тимирут'
    • - 1
    • + 16

    Гърция не беше готова за влизане в ЕС, както и България не беше 23 години по-късно. Решението беше политическо и в двата случая. Гърция беше допусната в евро-зоната 3 години след създаването й, решението пак беше политическо. Сега и България ще възприеме евро-разплащанията, пак с политическо решение. Ако за влизането в един клуб решението може да е политическо, т.е. конюнктурно, и некомпетентно, за една платежна система политическите решения са не само вредни и неприемливи - те са смъртоносни. Ето това трябва да се разбере от евро-бюрократите. С други думи - България няма място в евро-зоната сега и в следващите години. За да има шанс да се спаси втората резервна валута в световната икономика, все пак не искам да плащам с юани...
    Конкретно за гръцките инвеститори в нашата икономика - няма да отроня и сълза за тях, ако започнат да фалират. На мястото на банките ще дойдат други банки или гръцките банки-майки вече няма да са гръцки. Шивашките цехове ще шият за други фирми, вероятно срещу северни евроси, може би вече не на ишлеме. Фирмите от хранителната индустрия ще работят за други марки, ще забравим някои популярни сега марки... Няма да има някакъв дълбок катаклизъм, но понеже нашите капиталисти си падат ербап и големи тарикати, ще им отнеме много време да се пренастроят. Ето това ще ни остави в кризата, не събитията на юг от Петрич...

    Нередност?
  • 5
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 2
    • + 3

    Това, което написа е така. и се нарича ВЪЗМОЖНОСТТИ !!!!!!!!!!!!!!!!! ДА ВИДИМ ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ ЛИ ОТ ТЯХ )))))))))

    Нередност?
  • 6
    onasis avatar :-|
    onasis
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#3] от "Shitstorm":......... а то е че едно бебе колкото повече плаче, толкова повече го обгрижват с внимание, а и винаги е наядено и напоено......За това българското бебе е умряло отдавно, защото не е плачело и си мислило че при капитализма се живеело ей така....по-инерция!!!

    Нередност?
  • 7
    bigman avatar :-|
    BGman1
    • - 1
    • + 9

    В лош сценарий Гърция може да забави съществено възстановяването на България и дори да върне страната към рецесия
    =================
    Това е самата истина...много съфорумци водени от патриотарски чувства ехидно се подсмихват и потриват ръце в очакване на фалита на Гърция... и какво печелим... нищо...
    Икономиката ни ще обере само негативите...нито имаме възможност да си напазаруваме ефтино банки и предприятия нито пък печалбата от тях ще бъде голяма в един район на криза и неизвестност...
    Стабилна Гърция,предполага и стабилни Балкани...това е което се нуждае България...

    Нередност?
  • 8
    renegade avatar :-|
    renegat
    • + 13

    Гърция и целият Балкански регион ще бъдат подържани в сектора на голяма нестабилност и на ръба на оцеляването и ще бъдат вадени от под водата само за глътка въздух и пак ще бъдат натискани надолу.

    Толкова дълго колкото е нужно.

    С цел Китай да няма желание и активност да прехвърли доларови авоари и други атрактивни активи в евро.

    Това е цялата работа. Защото другото е въпрос на непредвидимо изчислима времева константна величина и е нежелано, неприемливо и опасно, както и приемано за неупостимо, но никога не е изключвано като една последна възможност.

    Само един колкото по-неограничен конфликт или събитие, би могло да даде основания на правителствата да искат, а банките да отпишат тези изцяло негативни и несъбираеми кредити.

    Страните от региона нямат шанс да заработят и върнат кредитите, защото нямат бранд,които е продаваем в света.

    Това са Балканите.

    На пректика светът икономически има много малко нужда от предлаганото в този сектор и на него се гледа като второстепенен и на такъв от когото светът би могъл да се лиши в една мащабна стагнация.

    Нищо не зависи от икономики като тези на Кипър, Гърция България, Румъния и Бивша Югославия....

    Това са само потребители и пари ще им се отпускат , колкото да потребяват, но за да заработят нещо повече те нито имат конкурентните възможности, нито ресурса, нито бранда, а най-малко другите биха искали да ги имат.

    И всичко това на фона на изчерпващ се световен продуктов, природен и суровинен ресурс и променящи се климатични условия.

    Нередност?
  • 9
    kardinalat avatar :-|
    kardinalat
    • + 10

    До коментар [#8] от "renegat": ако чакаме някой да ни създаде бранд, да ни дае капиталите - ще има да чакаме. трябва сами да си ги вземем и създадем.

    Нередност?
  • 10
    renegade avatar :-|
    renegat
    • + 6

    До коментар [#9] от "kardinalat":

    ...това за съжаление е само 50% вече възможно днес.

    Ентусиазмът в тази сфера е много хубаво нещо но трудно осъществимо.

    ДНЕС при това разпределение и в близко и средно обозримо бъдеще.

    Нередност?
Нов коментар