🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гърците сигурно са полудели

Политическите трусове в Атина тласкат страната по-близо до фалит. А ЕС продължава да отрича очевидното

Папандреу (вдясно) изръджа първия си тест. Остават още много
Папандреу (вдясно) изръджа първия си тест. Остават още много
Папандреу (вдясно) изръджа първия си тест. Остават още много    ©  Reuters
Папандреу (вдясно) изръджа първия си тест. Остават още много    ©  Reuters

Според едно шеговито определение политик е човек, който, когато види светлината в края на тунела, разпорежда да се построи по-дълъг тунел. Случващото се в Атина напоследък напълно подкрепя тази максима.

Международните кредитори на страната, "спасителите" й от ЕС и МВФ и самите гърци наблюдават с все по-голяма тревога политическото безсилие и безпътицата в Атина. Резултатът е, че в последните месеци реформите, нужни за погасяване на финансовия пожар в най-проблемната страна в еврозоната, са в безнадежден застой.

Вътрешнопартийният бунт в управляващата социалистическа партия ПАСОК първо накара премиера Георгиос Папандреу отчаяно да заплаши, че ще подаде оставка, след това да проведе хаотични разговори с опозицията за съвместно управление, а накрая да направи козметични промени в кабинета, чиято основна цел според наблюдателите е да успокои недоволните лобита в редиците на ПАСОК и да прехвърли власт към вътрешнопартийните противници. Точно такъв е новият финансов министър Евангелос Венизелос - представител на старата гвардия в ПАСОК, бивш съперник на Папандреу за лидерския пост в партията и опитен технократ, бил в няколко гръцки правителства, но никога на икономически пост.

За момента стратегията на премиера подейства - партийните редици се стегнаха и всички 155 депутати от ПАСОК  гласуваха доверие на новото правителство в драматичен среднощен вот в обсадения от хиляди гневни и протестиращи гърци парламент. С това Папандреу преодоля първото си препятствие. В следващите седмица обаче има още няколко и вероятността от катастрофа с всички произтичащи от това последици за еврозоната съвсем не е изчезнала от хоризонта. Което явно не е достатъчно да накара лидерите на ЕС най-после да признаят очевидното - че няма начин Гърция да успее да плати дълговете си. И да подготвят план за възможно най-подреден и контролиран фалит, който да не подпали нова финансова паника в стил Lehman Brothers.

Още от същото

Президентът на Европейската комисия Жозе Барозу побърза да определи вота като добра новина за Гърция и целия ЕС. Още на следващия ден обаче дойде лошата - лидерът на опозиционната "Нова демокрация" Антонис Самарас обяви, че няма да подкрепи подготвения от правителството нов пакет болезнени бюджетни съкращения и увеличение на данъците за общо 28 млрд. евро до 2015 г. А Брюксел и МВФ вече отправиха ултиматум, че без тези мерки Атина няма да получи следващия транш на стойност 12 млрд. евро от договорения миналата година заем от общо 110 млрд. евро. За всички е ясно, че без тази животоспасяваща финансова инжекция Гърция няма как да посрещне предстоящите плащания по дълга си и ще фалира още през юли.

Прокарването на този пакет, планирано за 28 юни, на фона на вътрешното напрежение в ПАСОК (макар и поутихнало за момента), бойкотът на опозицията и нарастващият гняв по улиците, е следващото голямо препятствие пред новото правителство. Всъщност Папандреу разполага с достатъчно депутати и ако няма отцепници, гласуването в парламента не би трябвало да е проблем. От ЕС и МВФ обаче никак не са щастливи от политическото разцепление и настояват за съгласие между "Нова демокрация" и ПАСОК в името на спасяването на изправената до ръба на финансовата бездна страна. Ангажиментът на опозицията освен това би бил гаранция, че обещанието за реформи не е със срок на годност мандатът на сегашното правитество (който може и да не се окаже особено дълъг, ако множащите се прогнози за предсрочни избори се сбъднат).

"Политическата криза в Атина и особено отношението на опозицията са много тревожни", коментира пред "Капитал" Томас Клау, анализатор от Европейския съвет за външна политика. Според него е рано да се каже дали Папандреу ще се провали. "Но със сигурност политическата ситуация усилва впечатлението, че Гърция няма да успее да изпълни своята част от сделката с ЕС и МВФ и да направи това, което се изисква от нея", казва Клау.

Според него ултиматумът към Атина е деликатен баланс. От една страна, външният натиск може да помогне на правителството да убеди вътрешната публика в смисъла от непопулярните съкращения. "От друга страна е важно гръцките граждани и основните политически играчи в Атина да приемат, че реформите, които сега са на масата, не са просто мерки за доставяне на удоволствие на международните партньори, инвеститори и кредитори. А са възмездие и последствие от десетилетия на лоши политики и лоши решения  в Гърция, които доведоха до този фундаментален провал", категоричен е анализаторът от Европейския съвет за външна политика.

Отвън това може и да изглежда безспорно, но за отвратените от собствените си политици и изгубили търпение от третата поредна година на тежка рецесия гърци нещата не са толкова еднозначни. Според последните проучвания 47% от тях са против поредните мерки за сурови икономии, а 30% биха предпочели страната им да се откаже от еврото и да се върне към драхмата възможно най-скоро. "Хората не разбират защо страдат и правят всички тези саможертви. Привилегията да си в еврозоната все повече губи стойност за тях, защото те печелят все по-малко от нея", казва пред сп. Spiegel професорът по политически науки от Атина Серафим Сефериадис. Така, дори Папандреу да прокара реформите в парламента, прилагането им в лицето на нестихващите протести и стачки може да се окаже много трудно.

А ако тя наистина фалира

Залозите се повишават и времето тече безмилостно бързо не само в Атина, но и в Брюксел. Дори и в началото на юли Гърция да заслужи следващия критично важен транш от вече договорения заем и лидерите на ЕС да успеят да се разберат за отпускането на втори финансов пакет (вероятно пак от около 100 млрд. евро), това няма да сложи край на агонията. Числата са безмилостни - дори и при най-оптимистичните сценарии за развитие на ситуацията е абсолютно невъзможно Атина да изплати огромния си дълг от близо 340 млрд. евро (което е 160% от БВП и се пада грубо по 30 000 евро на всеки грък).

Първият в историята на еврозоната фалит е колкото неприятен, толкова и все по-неизбежен. И колкото по-бързо лидерите на ЕС спрат да го отричат и се погрижат преструктурирането на гръцкия дълг да стане по-възможно най-подредения и безопасен начин, толкова по-малък ще е рискът Атина да завлече със себе си не само Ирландия и Португалия, но и да разклати фатално цялата еврозона.

31 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stanishko avatar :-|
    Станишко
    • - 1
    • + 39

    Тази тема по едно време беше повдигната във форума на Дневник, но позамря. Та да питам и аз, без подигравка, не ми е ясно:

    За какво всъщност протестират гърците по улиците

    - искат да си запазят много от абсурдните превилегии?
    - или протестират финансовите помощи да не ходят по банките?
    - или просто не искат да са зависими?
    - или просто напук да се махнат от еврото?

    И отделно, къде наистина отиват тези 100 милиарда евро? В банките?

    Нередност?
  • 2
    jordangv avatar :-(
    Jordan
    • - 3
    • + 53

    Жестоката реалност е че гърците похарчиха за последните десетилетия над "340 млрд. евро (по 30 000 евро на всеки грък)" без да имат реална икономика зад това. Свикнаха да имат стандарта на германци без да правят нищо: "не просто формално, по пет часа на ден, каквато често е практиката сред държавните служители". Държавни служители формиращи огромна част от населението и свикнали с изключителни привилегии! И ... печелещи всички избори!
    Това е драмата но не само на Гърция за съжаление а и за нас. Стана нещо като "ами тука едни изхарчиха сумати пари ама всички ще платите".
    А сега помислете какво ще стане когато Америка стигне до това положение закъдето устремено се е отправила ...

    Нередност?
  • 3
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 22
    • + 8

    Истината за Р. Гърция е известна


    Истината за стопанска ситуация в Р. Гърция е известна.

    Р. Гърция е със стопанска криза заради своя собствена държавна финансова грешка, която продължава с мълчаливо съгласие на ръководители на Европейския съюз.
    Обусловеност за това тяхно единомислие е незнание за съществуващо държавно финансово недоразумение.
    Много специалисти вярват на свои учители ( в т. ч. Джон Мейнард Кейнс, Джон Кенет Гълбрайт, Милтън Фридман, Йозеф Стиглиц, Пол Робин Кругман, проф. Нуриел Рубини, експерти и ръководители на МВФ, СБ, ЕЦБ и други) без да отчитат тяхна кардинална слабост да не правят разграничение при държавно финансово управление, в зависимост от ползвани „Златни” или „Незлатни пари”.

    Същността на държавната непълноценност е разкрита и тя е „Ползване на „Незлатни пари”, при запазен начин на държавно финансово управление от време със “Златни пари””.

    С този управленски недъг – всяко правителство е с ненужно завишени държавни разходи и ограничени бюджетни приходи.

    Дълговата криза в Р. Гърция е резултат от многогодишно въздействие от „Безпределна субсидия”

    „Безпределна субсидия” означава: В „Капана на парите” държавните власти реално предоставят парична субсидия за определени бенефициенти. Същата се разпределя между тях на пазарен принцип.

    Разбираемо е – при условия с „Незлатни пари”, за да се неутрализира стопанска криза е необходимо премахване на тази държавна финансова неразвитост.

    Успешното преодоляване на сегашни държавни управленски трудности може да стане чрез усъвършенстване на държавно управление с приложение на доктрина „Противодействие с „Модел Ресурси М" срещу стопанска криза”.

    „Моделът Ресурси М” е образец за подобрение на държавно финансово управление, чрез употреба на знания за „Обществен закон за Ресурс М”.


    Възможности в бъдеще:

    1) При пренебрежение към употреба на „Модел Ресурси М” - ще продължи развитие на криза в Р. Гърция, с нови щети за участници в стопански живот.

    При тези условия в Р. Гърция ще се разраства „Противоречието на Джон Лоу”.

    „Противоречие на Джон Лоу” означава: „В капана на парите” съществува противоречие - съответните държавни власти са с ограничени парични ресурси за плащане на възможно неограничени разходи за закрила на потребителни качества на ползвани пари.

    2) При реализиране на противодействие с "Модел Ресурси М" срещу стопанска криза - процесите на криза в Р. Гърция ще се прекратят.

    Първичният ефект при унищожаване на държавна финансова „Грешка на Джон Лоу” е намаление на ненужни държавни разходи и наличие на нови пазарни бюджетни приходи.

    Съпътстващият ефект е премахване на особено важна причина за криза при ползване на „Незлатни пари” и подсигуряване на полезни пазарни условия за развитие на стопански процеси в Р. Гърция.


    Защо човечеството продължава да живее при последици от глупост на Джон Лоу от 1716 г.?

    Нима на европейците е приятно в „Капана на парите”, в който сега са попаднали?

    ("Капан на парите” означава: Капан е ползване на „Незлатни пари”, при условия на запазен начин на държавно финансово управление от време със "Златни пари", защото се подсигурява развитие на диспропорции и криза.)

    Защо правителствата продължават да работят при актуалност на „Принцип на Джон Лоу” - „При достатъчно време в „Капана на парите”, съответно правителство, колкото повече работи, толкова по-лоши управленски резултати получава.”?


    Иван Митев - икономист

    Нередност?
  • 4
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 21
    • + 15

    Всички плюят по гърците, че били "изяли" отпуснатите им пари. Интересно, къде тука е вината на олялите се кредитори, които са отпуснали толкова много пари на Гърция?!!! Просто, олялите се кредитори ще изгорят, Гърция ще напусне ЕС и ще станат външен за ЕС вносител като Турция, а ЕС и Гърция ще претърпят малко и голямо съответно икономическо сътресение. Впрочем, защо няма фалиращи американски щати?! Едва ли всичките са управлявани безукорно!

    --------------------------------------------------
    Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от Шеврон на шистов газ в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубе ни - сега щеше да има предсрочни избори.

    http://www.youtube.com/watch?v=g3h7V5m9JKE&feature=related

    Изглежда, на 24.06.2011 година усилията ми, заедно с тези на още двама души тук ("venzie" и "istorika": коментари с номера 39, 40, 41, 48, 49, 50 и 53 под статията "Трайчо Трайков: България трябва да диверсифицира енергийните си източници, но и трасетата за доставка" в "Дневник")...

    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/05/29/1096820_traicho_traikov_bulgariia_triabva_da_diversificira/?ref=id#comment-50

    ...дадоха някакъв, макар и недостатъчен резултат. Проблемът най-накрая успя да стигне до Парламента, макар и представен само от опозицията в лицето на БСП (явно, всички останали продажници в Парламента одобряват гнусотията с шистовия газ - много по-опасна от проекта "Бургас-Александропулис", който Борисов спря уж по екологични причини. Ако екологията наистина беше толкова важна за Борисов и за кабинета му, те въобще нямаше да допуснат отровния добив на шистов газ на територията ни.).

    В отговор на предупрежденията на БСП Трайков изтропа нещо си за голяма дълбочина на добива и че това, според него, не водело до заплахи. Да иде да каже това на американските ранчери около сондажи на шистов газ, от чиито чешми текат ОГЪН И ОТРОВИ. Има ли Трайков дете? Ще плащам, лично от джоба си, детето на Трайков в продължение на година да пие водичка от чешми в близост до сондажите на "Шеврон", когато онези започнат. Трайков спомена и да не се плашела "излишно" обществеността - оправданието на комунистическата власт някога да не предупреди адекватно за последствията от чернобилската катастрофа...

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 9
    • + 8

    До коментар [#1] от "Станишко":протестира за всичко това което пишеш, освен дето са подпутвани от гръцкият естаблишменто, просто щото няма практически смисъл да се напъват да плащат такъв огромен дълг към банки (предимно германски) които са спали когато са го давали -
    При капитализЪма правилата са ясни:
    - кьорав карти не играе при кредитиране и иоценка на риска
    - дългът на големият длъжник, какъвто по принцип е една държава, не е само негова грижа, а грижа и на кредитора. Затова съществува процедурата преструктуриране на дълга до приемливи и на двете стани - гръцкият естаблишмент и банките кредитори ниво....
    ------------------------------------------------------------
    Има и други ходове като например:
    "Махането" от еврото, или връщане на драхмата също е едно ефективно решение, практикувано от Ваймарска Германия 1921-1923 - Валтер Ратенау за изчистване на дълговете от войната чрез хиперинфлация, малко е болезнено но бързо минава (или както направи Унгария след войната, смени пенгьото с форинта и който има да взима пенгета, пие студена вода)
    Може и като народната власт у нас през 1952 обмяна на валутата в разно съотношение, за чуждите кредити 100:1, за нашите парета 25:1 и дългът на държавата се очиства одма.....

    Нередност?
  • 6
    dobrich avatar :-P
    dobrich
    • - 6
    • + 22

    ...."невъзможно Атина да изплати огромния си дълг от близо 340 млрд. евро (което е 160% от БВП и се пада грубо по 30 000 евро на всеки грък)"..При спестявания на гръцките граждани в размер на 240 милиарда евра не е толкова страшно! И пак ще повторя - остававете ги гърците да си чупят главите сами! Ние сме за оплакване, ниееееее......

    Нередност?
  • 7
    jordangv avatar :-(
    Jordan
    • - 3
    • + 12

    Разбира се че причината е в олялите се кредитори, същата беше и причината за финансовата криза - прекомерно и необезпечено кредитиране! Реално това е ново световно капиталово преразпределение - частните банки отпускат огромни кредити, мениждърите им получават съответно огромни премии (механизма е класически балон) а когато банковата система се срине загубите се погасяват от бюджета (на ЕС в случая, ФЕД просто отвориха печатницата и изсипаха чувалите с долари)!
    А щатите се движат уверено към фалита, просто мащабите са други и това е отложено във времето с наливането на трилиони НЕОБЕЗПЕЧЕНИ долари от ФЕД както споменах (справка: http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_public_debt)!

    И именно това е истинската опасност ако световната финансова система продължава да работи по същия начин! Отпуснатите предимно от европейски банки в Гърция 340 млрд. са трохички в сравнение с излятите от порядъка на 15-20 трилиона долара "финансирани" от целия свят! И ако само една Гърция е в състояние да разклати толкова сериозно Еврозоната нали се сещате че спукването на щатския балон ще повлече целия свят.
    ... само дето не виждам как точно някой ще отиде и ще каже на хАмериканците: 'Вие похарчихте парите за две поколения напред, сега стягайте коланите и ги върнете". Те просто знаят че парите не съществуват ... :)

    Нередност?
  • 8
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#7] от "Jordan":

    И при ФЕД, както при ЕС, всичко се плаща от държавата. Така наречената система на частичен федерален резерв при ФЕД. ФЕД печата пари и ги дава като резерви на банките (въз основа на повишените резерви те отпускат повече кредити), но това печатане се прави срещу държавен дълг (облигации на американската държава). Всичко това, в крайна сметка, едновременно увеличава дълга на държавата (тоест - осигуряват се печалби за банките, които притежават ФЕД) и увеличава и инфлацията (тоест - намалява масовите доходи и възможността на по-слабите, по-дребни икономически играчи да оцелеят и принуждава последните да се продадат на по-мощните групировки или да фалират, с което активите им се прибират от банките, защото почти винаги или винаги са вземани някакви кредити). Една затворена система, при която винаги потребителите и разни предприемачи горят и винаги банките печелят или поне не губят, в зависимост от тънкостите на ситуацията.

    --------------------------------------------------
    Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от Шеврон на шистов газ в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубе ни - сега щеше да има предсрочни избори.

    http://www.youtube.com/watch?v=g3h7V5m9JKE&feature=related

    Изглежда, на 24.06.2011 година усилията ми, заедно с тези на още двама души тук ("venzie" и "istorika": коментари с номера 39, 40, 41, 48, 49, 50 и 53 под статията "Трайчо Трайков: България трябва да диверсифицира енергийните си източници, но и трасетата за доставка" в "Дневник")...

    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/05/29/1096820_traicho_traikov_bulgariia_triabva_da_diversificira/?ref=id#comment-50

    ...дадоха някакъв, макар и недостатъчен резултат. Проблемът най-накрая успя да стигне до Парламента, макар и представен само от опозицията в лицето на БСП (явно, всички останали продажници в Парламента одобряват гнусотията с шистовия газ - много по-опасна от проекта "Бургас-Александропулис", който Борисов спря уж по екологични причини. Ако екологията наистина беше толкова важна за Борисов и за кабинета му, те въобще нямаше да допуснат отровния добив на шистов газ на територията ни.).

    В отговор на предупрежденията на БСП Трайков изтропа нещо си за голяма дълбочина на добива и че това, според него, не водело до заплахи. Да иде да каже това на американските ранчери около сондажи на шистов газ, от чиито чешми текат ОГЪН И ОТРОВИ. Има ли Трайков дете? Ще плащам, лично от джоба си, детето на Трайков в продължение на година да пие водичка от чешми в близост до сондажите на "Шеврон", когато онези започнат. Трайков спомена и да не се плашела "излишно" обществеността - оправданието на комунистическата власт някога да не предупреди адекватно за последствията от чернобилската катастрофа...

    Нередност?
  • 9
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 7
    • + 4

    До коментар [#8] от "Станислав Янков":

    Г-н Янков,

    ФЕД и ЕЦБ са също жертви в "Капана на парите", но разликата е, че те са големи богати жертви.

    По конкретно:

    Централната банка на САЩ, т. е. "Федералният резерв на САЩ" (ФЕД) е точно толкова с качества на жертва в "Капана на парите", колкото Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка (СБ), Европейската централна банка (ЕЦБ), всяка друга централна банка, корпоративна фирма , държавни служители, експерти в правителство, инвеститори, предприемачи, министри, депозанти на пари, банкери, търговска банка или друг конкретен участник в стопанския живот.
    През първата половина на 2011 г. участниците в стопанския живот живеят в „Капана на парите” и са негови жертви.
    В обхвата на тази клопка е и ФЕД (МВФ, СБ, ЕЦБ).

    Това, че някой, спрямо друг е по-богат не променя негова позиция на жертва в "Капана на парите".
    Също така, този който консумира от примамка в „Капана на парите” е вероятно „по-нахранен” от други, но това не означава, че е защитена негова жертва.

    Причина за наличие на „Капан на парите” е съществуване на държавна финансова „Грешка на Джон Лоу”.

    Животът в „Капана на парите” винаги води към развитие на стопански диспропорции и стихийна криза с непредсказуеми болезнени щети за негови жертви.

    При запазване на „Грешката на Джон Лоу” в САЩ, сигурното достигане на бушуващо развитие на криза в САЩ не зависи от поведение на ФЕД.

    Специалистите на ФЕД (МВФ, СБ, ЕЦБ) само могат да забавят процеса на развитие на криза, но нямат възможности да го предотвратят, защото особено важната причина за сегашна криза е конкретна държавна финансова грешка на съответна държава, която оказва свое катастрофално влияние и към бъдеще на ФЕД (МВФ, СБ, ЕЦБ).

    Мнозина питат: Каква "жертва" са ФЕД (МВФ, СБ, ЕЦБ)?

    Отговорът е известен: ФЕД (МВФ, СВ, ЕЦБ) са голяма богата жертва в „Капана на парите”.

    Нередност?
  • 10
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#9] от "Иван Митев":

    Аз не бих ги нарекъл жертви, а умишлено програмирани така. Това е инструмент за добиване на власт от някои кръгове (власт чрез формиране на финансова зависимост) и този инструмент е съставен по такъв начин съвсем целенасочено. Естествено, тук не става въпрос за нищо гарантирано - винаги съществува риск нещата да не станат по желания начин, но в повечето случаи системата действа. Както в САЩ чрез ФЕД (нека не забравяме, че ФЕД е чатна собственост на няколко американски банки), така и по света чрез МВФ и СБ. Всяко печатане на пари от ФЕД НЕМИНУЕМО продуцира инфлация и то, не само в САЩ (САЩ са един от основните производители на храни и друга важна продукция за износ). Не може да се каже, че ФЕД е жертва на нещо, което сам продуцира с действията си (инфлацията е определена като основен причинител, заедно с дефлацията, която рядко се среща на практика, за пораждането на икономически кризи - основна заплаха, заради която е възникнала и е толкова влиятелна днешната икономика).

    --------------------------------------------------
    Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от Шеврон на шистов газ в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубе ни - сега щеше да има предсрочни избори.

    http://www.youtube.com/watch?v=g3h7V5m9JKE&feature=related

    Изглежда, на 24.06.2011 година усилията ми, заедно с тези на още двама души тук ("venzie" и "istorika": коментари с номера 39, 40, 41, 48, 49, 50 и 53 под статията "Трайчо Трайков: България трябва да диверсифицира енергийните си източници, но и трасетата за доставка" в "Дневник")...

    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/05/29/1096820_traicho_traikov_bulgariia_triabva_da_diversificira/?ref=id#comment-50

    ...дадоха някакъв, макар и недостатъчен резултат. Проблемът най-накрая успя да стигне до Парламента, макар и представен само от опозицията в лицето на БСП (явно, всички останали продажници в Парламента одобряват гнусотията с шистовия газ - много по-опасна от проекта "Бургас-Александропулис", който Борисов спря уж по екологични причини. Ако екологията наистина беше толкова важна за Борисов и за кабинета му, те въобще нямаше да допуснат отровния добив на шистов газ на територията ни.).

    В отговор на предупрежденията на БСП Трайков изтропа нещо си за голяма дълбочина на добива и че това, според него, не водело до заплахи. Да иде да каже това на американските ранчери около сондажи на шистов газ, от чиито чешми текат ОГЪН И ОТРОВИ. Има ли Трайков дете? Ще плащам, лично от джоба си, детето на Трайков в продължение на година да пие водичка от чешми в близост до сондажите на "Шеврон", когато онези започнат. Трайков спомена и да не се плашела "излишно" обществеността - оправданието на комунистическата власт някога да не предупреди адекватно за последствията от чернобилската катастрофа...

    Нередност?
Нов коментар