Заложена е справедливостта

Конституционния съд решава за агентите с картончета

   ©  Цветелина Николаева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавна сигурност е пред възможност да се поздрави с пирова победа, ако Конституционният съд (КС) реши да обезсили текста в закона за разкриване на архивите й, който позволява да се осветляват агентите с прочистени досиета, но с наличен регистрационен картон. Това не е първият опит да се спре или поне обезсмисли т.нар. закон за досиетата. Преди две години видни представители на Първо, Второ, Шесто и т.н. управления на бившата ДС ходиха при тогавашния омбудсман Гиньо Ганев да го уговарят да поиска цялостната му отмяна.

Атаката срещу ключовата разпоредба обаче успя да влезе в КС по доста странен начин. Защитата на жалбоподател с картонче срещу решението на комисията по досиетата настояла пред първата инстанция Върховния административен съд (ВАС) да поиска отмяната й и тричленният състав охотно се отзовал въпреки предишно свое решение с точно обратните аргументи и в полза на комисията.

Не е ясно дали конституираните за становище институции биха подкрепили искането, нито какво би решил сегашният състав на Конституционния съд, от чиито 12 членове само за трима може да се предполага с голяма доза сигурност, че ще гласуват против.

Най-голямата опасност обаче е от решение, което би означавало абсурдна неравнопоставеност между вече разкритите агенти с картончета и тези, които ще бъдат скрити. Не е за подценяване и другият залог - предвид предстоящите групи за проверка, сред които кредитните милионери, банкерите, застрахователите, организаторите на хазартни игри, ръководителите във ВУЗ, в неправителствения сектор и т.н.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ooonufri avatar :-|
    ooonufri
    • + 9

    Авторът е заел много правилна позиция и ме учудва, че не се е подписал. Ако КС приеме тая дивотия, излиза, че по-нашите, на които сме си направили труда да им изгорим досиетата през 1990, остават сухи, а дребните риби ги дъвчат по медиите. Например агент Николай (Г. Марков) има само картонче. А водещият го оперативен работник, публично каза, че бълвал доноси в такива размери, че не му стигало времето да ги прочете.

    Нередност?
  • 2
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • + 4

    Правата трябва да са равни - мисля, че така е и по конституция. От тази гледна точка е напълно неприемливо да се допусне част от групата "агенти по картончета" да се раздели и за една немалка част историята да завърши преди да са изобличени. Даже си мисля, че би трябвало да се оповестят и такива, за които няма преки данни - напр. за Патриарх Максим информацията е само косвена. Но ето - имаме казус, от който ще има възможност да се съди и за сегашните конституционни съдии. Дано издържат теста, така както го правеха техните предшественици от времето на управлението на ОДС.

    Нередност?
  • 3
    registr_cenzura avatar :-|
    registr_cenzura
    • + 2

    Народа си ги знае всичките са ДС вързани. Няма да ги огласят или защото вече са си платили или в надеждата да си платят!

    Нередност?
Нов коментар