Прозрачността никога не вреди

Промените в закона за документите на ДС

   ©  Цветелина Николаева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Това, което трябва да разкрие комисията, са така чаканите икономически досиета на прехода.

Законът за досиетата е подложен на двойно изпитание. От една страна, съдии от ВАС искат от Конституционния съд да разтълкува дали не са нарушени правата на хора, които са обявени като сътрудници на Държавна сигурност само на основание, че е намерено картонче образец 4 за регистрация, и дали няма злоупотреба с права от страна на комисията по досиетата. От друга, стана ясно, че комисията не може да обяви кои кредитни милионери са били ченгета и доносници, защото законът не и позволява това.

Този закон е една безспорна победа на демокрацията над тъмното минало на комунизма. Всяко негово изменение в посока рестриктривност е вредно. При предишното си решение по подобен казус през 1997 г. Конституционният съд на практика блокира неговото действие и затвори тайните на комунистическата Държавна сигурност и влиянието й върху прехода за още десет години. Очевидно е, че сега някой има интерес те да останат скрити и да влияят подмолно върху развитието на държавата, което е вредно за обществото.

Що се отнася до промяната на закона, така че комисията да може да обяви досиетата на кредитните милионери - тук е в сила аксиомата на Мечо Пух "Колкото повече, толкова повече". Принадлежността на кредитните милионери от началото на прехода към ДС ще покаже дали тайната полиция на комунизма е манипулирала прехода, като трансформира политическата власт на БКП в икономическа и така да открадне обществените ресурси. Всъщност това, което трябва да разкрие комисията, са така чаканите икономически досиета на прехода.

Затова управляващите трябва да разширят действието на закона за досиетата в тази посока, а Конституционният съд да не го блокира с измислени решения за нарушени човешки права.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • - 1
    • + 1

    Работата на комисията още от времето на Методи Андреев може да се нарече катастрофа. Комисията във всичките й състави имаше огромни проблеми с неясната "политическа воля" на различните управляващи партии и коалиции през годините. Първият закон за досиетата и всички последвали законодателни инициативи затрудниха работата й дотолкова, че вече е почти безсмислено да се занимават с разкриване на каквото и да е. То е ясно от само себе си, че ченгетата са навсякъде - няма изненадани от агентите и доносниците, които изпълзяват от къде ли не.
    Какво ще се промени когато разберем, че кредитните милионери са били ченгета? Ами организаторите на старите финансови пирамиди какви са били? Какво ново ще научим за основателите на частните банки, през които минаха милиарди долари и марки преди 1996-та? Къде (ще) е изненадата, когато научим, че ченгетата са усвоили и приватизационния процес - хората с картончета са собственици на офшорките, пак те завзеха приватизационните фондове, които после превърнаха в холдинги. А кои са хората, които направиха строителния бум преди години - не бяха ли пак хората с картончетата, които направиха разни инвестиционни фондове, които построиха молове, хотелски комплекси и затворени жилищни комплекси?
    Тази информация, която се чака от журналята вече нито е актуална, нито е интересна, още по-малко пък е скандална. Ще се потвърдят едни догадки и какво от това - парите ли ще се върнат или собствеността ще се отнеме? Или пък ще се пречупят лостовете им за въздействие върху икономиката? Нищо подобно, не трябва да имаме илюзии...

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2
    • + 1

    не знам как с кредитните милионери, но ако посегните на истинските милионери проблемите ви край няма да имат...... неразкритите убийства ще стигнат 310, при сега 155 (доколкото знам от поблукациите за периода 1993-2012
    Капиталът не обича любопитството на бачкачите ..... така че се отраничете в кръга на наистина кредитните милионери, кой там Миронов, Вълчев, оня с бастуна пирамиджията, кой още....

    Нередност?
  • 3
    nemak avatar :-?
    nemak
    • + 2

    Хм, досиетата, трябваше да ги отворят преди 20 години. Тогава работех като журналист с няколко колеги ги публикувахме, от цялото тогава НС - 2/3 от СДС, 100% от ДПС и няколко от БСП. И нищо. Сега просто ги преподвърдиха. От тогава изтече едно поколение. Сега други управбяват д-вата, има и техни роднини но...... с частично значение. Сегашните проблеми са други и тази тема е за отвличане на вниманието.

    Нередност?
  • 4
    lim avatar :-|
    lim
    • - 1
    • + 2

    Уважаеми Капитал, за досиетата едва ли ще кажа нещо ново, но за тривиалната фраза на Мечо Пух имам какво да кажа:
    ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПОВТАРЯТЕ ЕДНА И СЪЩА БАНАЛНА ГЛУПОСТ!!!
    Мечо Пух не е толкова тъп! Публикувам оригиналната песничка- вие поне сте добре с английския, за разлика от 90% от българския народ:

    The more it snows
    Tiddely pom,
    The more it goes
    Tiddely pom,
    The more it goes
    Tiddely pom
    On snowing.
    And nobody knows
    Tiddely pom,
    How cold my toes
    Tiddely pom,
    How cold my toes
    Tiddely pom,
    Are growing.

    Та няма нищо общо с вашия контекст.

    Нередност?
Нов коментар