🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Счупеното, което не носи щастие

За модела на финансиране на наука в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Системата за финансиране на науката в България е счупена отдавна. Защото това е област, която не е директно свързана с ежедневието на мнозина, защото в нея работи малък процент хора, защото инвестициите там нямат бърза възвращаемост, този факт остана дълго време почти незабележим. В последните седмици това се промени.

Първо, дойдоха разкрития за нередности във фонд "Научни изследвания", чрез който държавата дава пари за наука, а тази седмица на улицата излязоха стотици учени. Това не е първият такъв случай - още преди две години бившият шеф на фонда разказа за фрапантни нарушения там. Тогава, както и сега, реакциите са мудни, смутени, несигурни. Време е за промяна.

Финансирането на научни изследвания е сложно и няма идеален модел на управление. Няколко неща обаче са общи за повечето развити страни: държавата дава достатъчно много пари (особено за фундаменталните изследвания) и определя приоритети. България не може да отдели колкото Франция за наука, но може да таргетира в области, които счита за важни и с голям потенциал. Може да даде стимули на големия бизнес да инвестира в изследвания, а на малкия - да търси път към учените.

И, разбира се, всички пари трябва да се раздават по ясни правила, с прозрачни конкурси и с единствената работеща система за научно оценяване - местни и чужди учени с авторитет, а резултатите от проектите да се наблюдават. Последното може и трябва да се случи веднага, а останалите - възможно най-скоро. Само така ще има смисъл в България да има хора, които се занимават с наука професионално и допринасят с това за останалите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • + 2

    Конкретният спор избухна заради клиентелисткото поведение на управляващите фонда. Министърът побърза да се покаже заинтересован от успеваемостта на определени проекти да получат финансиране, с което само потвърди собственото си забъркване в проблема. Изобщо не е ясно може ли да се достигне до обективно оценяване, но поне когато се финансират откровени глупости, това да не се прави толкова нагло. Защото е ясно, че тъп проект с минимални разходи печели конкурса не за да даде научен принос, а за да се източат едни пари, от които има и за министъра. В същото време е ясно, че у нас фундаментална наука не може да се прави и няма нужда от подобни амбиции - нямаме нито хората, нито техниката, нито парите за това. Така че учените нека се концентрират върху приложната дейност, а за останалото да се включват в международни екипи. Пък за тазигодишната дивотия - да се намесва прокуратурата и поне двамата на върха на веригата за отклоняване на пари да се окажат подсъдими.

    Нередност?
Нов коментар