🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изгори, без да светиш

Има бързи решения как от парите за наука в България да има ефект, вместо да се пилеят

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Представете си (макар че е трудно) автомобилен катализатор, покрит с много малки наночастици. Тези частици повишават активността на катализатора над сто пъти и така правят и обема и цената му по-малки.

Това е резултат, обяснен в изследване на група български учени съвместно с техни международни колеги. То е направено в рамките на Националния център за нови материали UNION - център за върхови научни постижения, създаден с финансиране на фонд "Научни изследвания". Центърът включва няколко от най-силните научни институции в България и е пример за ефективно сътрудничество на учени от БАН и от университетите. Резултатите са изключително добри, публикувани са множество статии в престижни научни списания, спечелени са и два европейски проекта за по около 3.5 млн. евро.

Противно на това, което вероятно си мислите, в България може да се прави наука. Горният пример е финансиран с държавни средства, има сътрудничество с чужди институти и е насочен в област, в която български учени имат капацитет и база. Това всъщност са и основните условия науката да се развива тук. Но това става все по-трудно. По данни от института Thomson в САЩ след 2009 г. научната продукция на България отбелязва стръмен спад - броят на международно видимите научни статии за 2011 г. е 86% от тези, публикувани през 2009 г. Все още няма пълни данни за 2012 г., но най-вероятно намалението ще е още по-сериозно. И това е във време, в което Европа говори само за иновации и инвестиции в наука, които да изтеглят затъващите икономики от блатото на кризата. Това, казва и българският еврокомисар Кристалина Георгиева, е темата, за която би трябвало да говорим най-много, вместо за кохезионни и селски фондове (интервю с нея можете да прочетете тук). Този разговор е труден, но важен. И трябва да започне от най-спешните проблеми.

Малкото пари, отделяни за изследвания (15 млн. годишно), са част от обяснението. Но не е само това. Последната конкурсна сесия на фонд "Научни изследвания" (ФНИ), която възмути научната общност и стигна дори до Европейската комисия, е показателна за другите проблеми: съмнения за корупция и злоупотреби във фонда, конфликт на интереси при рецензентите и неспазване на правилата. Те рискуват да обрекат и малкото средства, които държавата отделя, да се разпределят по непрозрачен начин и да имат неясен ефект. А би могло да е различно.

Повече източници за финансиране

В момента основният вътрешен източник на проектно финансиране на науката в България е ФНИ. Иновационният фонд има нужда от доразвиване и повече пари, както и да се въведат алтернативни системи за доходи за учените, като например ваучерната, която икономическото министерство планира да започне.

Според проф. Константин Хаджииванов от Института по обща и неорганична химия – БАН, който е и координатор на Националния център за нови материали UNION, необходим е и баланс между институционалното и проектното финансиране. "Слабото институционално финансиране силно намалява шансовете за спечелване на крупни проекти", смята той и припомня, че обикновено съотношението между институционално и проектно финансиране на научните институции в Европа е около 80 : 20. Важен момент тук е и дългосрочното планиране - в науката темите се подготвят дълги години и имат нужда от сигурни бюджети. Учените се надяват силно и на нова оперативна програма за образование и наука, макар че засега проектът по-скоро е в застой.

Правителството подценява възможностите за международно финансиране на научни проекти, смятат група млади български учени, които работят в чужбина. Според тях само в сферата на астрономията и космическите изследвания има две основни организации, които финансират научни проекти и на които България не е член. Аргументът, че няма пари за членски внос, бледнее на фона на това, че тези организации правят конкурси за научни и технически разработки за стотици милиони евро всяка година, до които и български изследователи биха имали достъп.

Ако питате фирмите, които се занимават с инвестиции в научни изследвания, те също ще ви посочат слабите места. "Важно е да се засили научната дейност в университетите - в повечето почти не се провеждат изследвания на световно ниво и по актуални научни направления", смята Атанас Киряков от "Онтотекст", която инвестира активно в разработки. Университетските изследвания са важни за бизнеса, казва Киряков, за да могат да се подготвят добри студенти и да помагат като консултанти.

По-добър контрол

42 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bestbuy avatar :-(
    За да останат ХОРА в България.
    • - 3
    • + 56

    Проблемът не само в науката, но и навсякъде винаги е бил - как да се отсее сеното от плявата.
    Разбира се, че в България има наука, има и страхотни хора , които измислят и създават технологии, за които в чужбина биха ги позлатили. За съжаление тези хора не си ценят достатъчно труда и искат малко пари. Съответно бюрократите , понеже не разбират сложните научни решения - те предпочитат да подпомагат малоумни нищоенезначещи, но много лесни за разстягане на локуми проекти.

    И бюрократите - по една или друга причина - инвестират в плаата. Която продукт не разжда, но пълни джобове.
    Парадоксът е налице - за нов вид автомобилен двигател ще отпуснат 5 000 лв., а за "бельото като дискурс" - може и 500 000...

    Нередност?
  • 2
    trezven avatar :-(
    Трезвен
    • - 4
    • + 57

    За да се постави науката в пиедастал е нужна или умна интелигенция или умен народ. След освобождението ги имаме и двете и затова за 20 години от келява провинция на една азиатска империя заприличваме на държава,

    И именно липсата на тези два фактора са причината от провинция на азиатска империя да заприличваме на африканска колония.

    Нередност?
  • 3
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 17
    • + 15

    Как да има научни проекти,когато се отделиха като фирми.Или си търговец или си професор в университет и работиш за университета.

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 29

    "- център за върхови научни постижения, създаден с финансиране на фонд "Научни изследвания". Центърът включва няколко от най-силните научни институции в България и е пример за ефективно сътрудничество на учени от БАН и от университетите. Резултатите са изключително добри, публикувани са множество статии в престижни научни списания"

    Мен малко ме притеснява самохвалебственото име "център за върхови научни постижения" и фактът, че тяхната уеб страница на английски изглежда не е ъпдейтвана от 2009-а. Да не говорим, че не са посочени и никакви публикации. Дано се заблуждавам , но ми изглежда, че пак просто едни пари са усвоени.

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 38

    " само в сферата на астрономията и космическите изследвания има две основни организации, които финансират научни проекти и на които България не е член. Аргументът, че няма пари за членски внос, бледнее на фона на това, че тези организации правят конкурси за научни и технически разработки за стотици милиони евро всяка година, до които и български изследователи биха имали достъп."

    Уви, ситуацията е сходна и в молекулярната биология. Парадоксалното е, че страни като Израел и Австралия са членове на Европейската Лаборатория за Молекулярна Биология, а България не е.

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 6
    • + 39

    "Другото, което е време да се каже ясно, е, че България не може да развива всички съществуващи научни области - нито има човешки, нито финансов ресурс за това. Когато разполагаш с ограничени ресурси и много възможности да ги похарчиш, приоритетизираш. "

    Много правилно. Защо БАН се опива да има над 40 института, при условие, че 2/3 от тях бяха оценени като посредствени при международния одит? Така се прахосват и малкото средства, които се отделят за наука. По-добре 10 силни института, отколкото 40 средняшки или слаби такива. Качеството в случая е по-важно от количеството. Две морално остарели или некадърни научни разработки не правят една добра такава.

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 32

    "Второто нещо, което правят всички малки страни, е въвеждането на английския език като задължителен - подкрепяните проекти трябва да бъдат двуезични, за да позволяват международно сравнение и peer review. "

    Абсолютно правилно. Преди време кандидатсвах за финансиране в Австрия и целия application беше на английски. Рецензиите също бяха на английски. Според Австрийския Фонд за Научно Изследвания всичките са били не-австрийци (нямам представа откъде точно защото бяха анонимни) за да се избегнат възможни конфликти на интереси, каквито са много вероятни в малка страна като Австрия.

    Нередност?
  • 8
    cocaigne avatar :-|
    cocaigne
    • - 9
    • + 12

    Истината е много по проста. В науката резултатите и съответно печалбата се достигат след дълги години (повече от 4).
    Българският бизнесмен иска резултати до 4тата година. След това не се знае дали ще приемственост в законовата база.
    Другият тип бизнесмени просто искат да си изперат парите. Те от наука не се интересуват.
    Като сложим и корупцията в университетите...
    Па и авторите да спрат да сравняват с америка. Че народа се подтиска. По реално щеше да бъде ако имаше сравнение как се справят съседите- Македония, Сърбия, Румъния, Гърция и Турция

    Нередност?
  • 9
    hitrata_svraka avatar :-(
    Хит®ата Св®ака ;)
    • - 1
    • + 38

    [quote#6:"Nikolay UK"]Защо БАН се опива да има над 40 института, при условие, че 2/3 от тях бяха оценени като посредствени при международния одит? Така се прахосват и малкото средства, които се отделят за наука. По-добре 10 силни института, отколкото 40 средняшки или слаби такива.[/quote]

    А 50-те + университета на България? В Перник 2 ли бяха?? Средно по 2 университета на областен град. И това в най-бедната страна от ЕС!!!

    По-добре 6-7 много добри, силни университета да споделят цялото държавно финансиране. Частните да си берат грижата сами.

    Нередност?
  • 10
    hitrata_svraka avatar :-?
    Хит®ата Св®ака ;)
    • + 18

    [quote#8:"cocaigne"]Па и авторите да спрат да сравняват с америка. Че народа се подтиска. По реално щеше да бъде ако имаше сравнение как се справят съседите- Македония, Сърбия, Румъния, Гърция и Турция[/quote]

    Хм... все си мисля, че сравнението с Турция ще е силно депресиращо! Е, не чак колкото сравнението със САЩ, които имат вече метео сателити и около Марс, картографираха го, що марсоходи изпратиха. Последният робот е крясък на модата просто!

    Според мен постиженията трябва да бъдат нормализирани спрямо единица финансиране (примерно, какъв е резултатът от всеки милион евро вложени в наука и изследвания).

    Нередност?
Нов коментар