🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Като не им харесва, да не минават оттам"

Защо логиката на Божидар Димитров в защита на Ларгото е освен арогантна, и дълбоко сбъркана

Вежди Рашидов замрази проекта за реставрация на руините по Ларгото заради критиките, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките. Работна група на Министерството на културата ще решава съдбата на проекта.
Вежди Рашидов замрази проекта за реставрация на руините по Ларгото заради критиките, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките. Работна група на Министерството на културата ще решава съдбата на проекта.
Вежди Рашидов замрази проекта за реставрация на руините по Ларгото заради критиките, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките. Работна група на Министерството на културата ще решава съдбата на проекта.    ©  Цветелина Белутова
Вежди Рашидов замрази проекта за реставрация на руините по Ларгото заради критиките, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките. Работна група на Министерството на културата ще решава съдбата на проекта.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров не е известен с деликатността си в публични изяви. Все пак е автор на популярната реплика "за тоя шибан народ, тия шибани колеги" в един по-стар спор за автентичността на "реликвите", които той рекламира в медиите.

Защитата му на проекта за Ларгото, който беше замразен от Министерството на културата заради критики, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките, обаче прекрачи нови граници на допустимото. "На тези, които не им харесва Ларгото - да не минават оттам и да не гледат", заяви Божидар Димитров в сутрешния блок на bTV вчера и в типичния си стил обяви критиците за "джихадисти".

Моля? Не можем да махнем с ръка, че това е просто поредната му емоционална реплика. Тя издава начин на мислене, заради който въобще съществува казусът "Ларгото" - като част от по-голямата тенденция културното наследство да се надстроява като панелен комплекс под претекста за развитие на културния туризъм.

Първо, казва директорът на Националния исторически музей, "граждани взимат отношение по въпроси, по които нямат образование, не знаят каква е световната практика". Кое прави самият Божидар Димитров експерт по въпросите на реставрацията и консервацията е друга голяма тема, в която няма да влизаме сега. Но това, което пропуска директорът на НИМ е, че парите, с които се извършва "ремонтът" на Ларгото са публични, на европейските данъкоплатци. Всеки гражданин, бил той и неспециалист, е в правото си да поиска обяснение от хората, които взимат решенията във властта, за това как, защо и с какъв ефект се изразходват средствата. И не, несъгласните не бива да извръщат очи от проблемите, които им бодат очите, както предлага Божидар Димитров, а да търсят отчетност и прозрачност. Другото е практика, която принадлежи на друг режим, на друго време.  

Второ, изказването на историка по bTV се опита да внуши, че "рестраврацията" на Ларгото не допада на една шепа граждани-лаици във Facebook. Дълбоко невярно. Мащабната програма на правителството за саниране на културно-исторически ценности (която дотук е глътнала около 100 милиона лева - бел.ред.) е тема, която тревожи сериозно професионалната общност от реставратори, консерватори, археолози, архитекти, историци, художници, изкуствоведи, културолози и т.н. Неслучайно те се обединиха във форум "Културно наследство" през май тази година, потърсиха диалог с правителството и общините и предложиха експертна помощ за това как да се опазва и презентира адекватно това наследство. История на писмата, идеите и възраженията им - крепост по крепост, руина по руина можете да видите тук.

И трето, репликата на Божидар Димитров се опитва да профанизира проблема с Ларгото до естетически. На който не му харесва - да не гледа. Не, темата за Ларгото е за непрозрачността във взимането на решенията, в затварянето им в тесен кръг, който смята, че "така са строили римляните". Този проект, също както останалите експерименти в страната с културно-историческо наследство, се появява без да следва одобрена стратегия за културното наследство. Без публична обосновка на икономическия ефект. Без обществено обсъждане в нито един етап на реализирането му. Без да е ясно има ли независими оценки на археолози, архитекти, градостроители. Без конкурс за избор на архитект. И за капак и при пет страници забележки и препоръки от най-легитимната институция - Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), в които се казва, че проектът е неприемлив, самоцелен и непрофесионален. 

И не на последно място, Божидар Димитров може и да няма официална роля в целия този процес, но е негов публичен говорител и защитник. И фактът, че гледната му точка често остава без опонент в националния ефир, е една от причините този дебат да залита в крайностите и скандалите. Вместо да се води по същество.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolaeca avatar :-|
    Николай Стефанов
    • - 47
    • + 10

    Изцяло подкрепям мнението на професор Божидар Димитров. Не може някакви безделници, на които единствената им работа е да критикарстват по широк спектър от теми (а не са построили дори къщичка за пиленца през живота си), да бъдат представяни като "гражданите". Освен това, не може хора, които са лаици в науката археология, да се подиграват и да омаловажават труда на учени, които са прочели хиляди книги и са създали множество научни трудове по темата. Хубаво е човек да има мнение, но не може мнението на лаици да се превръща в трибунал.

    Нередност?
  • 2
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • - 8
    • + 24

    До коментар [#1] от "Николай Стефанов":

    Може, може. Понеже идеята не е да изградим римската империя отново, а да направим туристическа атракция. На никого не му пука за нищо друго, освен за кеша. Аз лично - не бих отишъл да видя това "творение" на тези така ерудирани археолози и реставратори. Не ми харесва. Предпоагам на нито един от колегите ми няма да му хареса. Все тая де, на кого му пука, все пак аз се занимавам с operations & supply chain management, нито съм археолог, нито реставратор... Факта, че аз съм потенциалния турист, който ще извади кешавицата от джоба, за да бъдат такива "реставрирания" малко-малко рентабилни, не е нужно да го споменаваме, нали :)

    Нередност?
  • 3
    kant avatar :-|
    kant
    • - 1
    • + 21

    Това, което се вижда от снимките изобщо не прилича на реставрация. Не е необходимо човек да има археологически познания, за да го установи.
    Просто извършват надграждане, бутафорно, евтино и сравнително бързо спрямо реставрацията.
    Трябва да направят нещо много просто - да отидат в гр. Хисаря и да видят как се реставрират там стените на крепостта.
    А това, което е казал Божидар Димитров е много глупаво, защото не е негова собственост, за да има правото да го каже.

    Нередност?
  • 4
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 1
    • + 5

    Не е издържано с тази нова теракота да надграждат старините, но при 5 лв за плочка????

    Нередност?
  • 5
    drago_ avatar :-|
    drago_
    • + 2

    В Германия, където живея, има много постройки които са просте изцяло надстроени.

    Нередност?
Нов коментар