🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шест важни извода от местните избори

Резултатите няма да доведат до нова формула на властта, нито ще променят стила на управление на местната власт плюс още три извода от гласуването

В село Портитовци община Бойчиновци местните избори ще сменят най-много името на кмета
В село Портитовци община Бойчиновци местните избори ще сменят най-много името на кмета
В село Портитовци община Бойчиновци местните избори ще сменят най-много името на кмета    ©  Надежда Чипева
В село Портитовци община Бойчиновци местните избори ще сменят най-много името на кмета    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Увлечени от високия градус на изборните вълнения лесно може да останем с впечатлението, че първият тур на местните избори е сериозно политическо събитие. Те разбира се имат някакво значение, но един от парадоксите на този вот е, че той много повече затвърждава статуквото, отколкото носи някаква промяна.

1. Без промени в правителството

Една от големите интриги по време на кампанията беше дали резултатите ще предизвикат промяна в управляващата коалиция. Логиката беше, че изборите ще са като голямо социологическо проучване. Ако резултатите от него покажеха голямо разминаване между разпределението на силите в парламента и реалната подкрепа за партиите, то можеше да се говори за нови избори за Народно събрание и съответно формирането на различно мнозинство. Това изглежда няма да се случи.

Точният анализ на гласовете разбира се ще бъде направен след като излязат официалните резултати, но и данните от exit poll-овете са достатъчни, за да се види, че подкрепата за партиите във властта не се е променила особено след една година управление. ГЕРБ, въпреки, че води много, продължава да е далече от пълното мнозинство, така че няма особена изгода да предизвика нови избори. В такава позиция можеше да е Реформаторския блок, ако беше увеличил чувствително резултата си. Тогава десните можеха да заложат на самостоятелна коалиция с ГЕРБ и така да се освободят от левите спирачки на АБВ и популистките турбуленции на Патриотичния фронт. Реформаторите обаче получиха на местните избори приблизително толкова гласове, колкото и на парламентарните, така че този сценарий също е нереален. Всъщност за блока това може да се брои за успех - след една година неуспешни опити да се заздрави съюзът между десните партии и след буксуването на важните реформи, дори същият резултат изглежда като доста добро представяне за РБ.

Най-малките партньори в управляващата коалиция също нямат никаква изгода да искат нови избори, защото пак биха били на ръба да влязат в парламента.

Претенции за нови избори няма как да има и от опозицията. БСП губи макар и малко подкрепа, което в комбинация с не особено доброто й вътрешно състояние трудно може да даде каквито и да е основания да иска предсрочни избори.

ДПС продължава да е в позицията да бъде стабилен партньор на ГЕРБ, но в същото време и продължава да е толкова неприемлива за повечето хора, че засега няма да влезе във властта официално. Това партньорство ще продължи да е безмълвно и по места.

2. Достъпът до милиардите - добре контролиран

Освен в изпълнителната и законодателната власт обаче по всичко личи, че статуквото ще се запази и в местната. Кампанията за изборите мина без абсолютно никакви изненади, без неочаквани обрати, на политическата сцена не изгряха нови звезди, нито имаше каквито и да е нови идеи, които да предполагат сериозна промяна в някой от големите градове. Начинът, по който се проведе кампанията - с огромно количество видими доказателства за купуване на гласове, нови регистрации и фактът, че на много места местни феодали запазиха постовете си, показа, че на това ниво нищо ново не може да се очаква. По-скоро още от старото.

Фактът, че на много места кампанията се сведе до кофи асфалт, снимки до табелите с европроекти и обещания какво още ще се направи с еврофондовете, показа че нивото в градовете е вече толкова ниско, че в момента всяко дори базово подобрение (защото европарите са за това) на качеството на живот се вижда като огромен напредък и заслуга на кмета.

Това помага изключително много на модела на ГЕРБ - взаимно подпомагане на местната и централната власт. В него правителството работи много активно с кметовете за усвояване на средства от еврофондове и централния бюджет. Това води до "видими резултати" в съответните градове - инвестиция, която се връща и на парламентарните избори. Ако не сте разбрали - вотът в неделя беше за достъпа до единственото свежо финансиране в националната икономика: през тази година 1,8 млрд. лв са влезли през еврофондове, като огромна част от тях минават през общините. Така ще е и в следващите години.

Условия за бизнес, отвореност на общините, публични регистри за имоти и разрешителни, въвеждането на по-ниски срокове за обслужване, идеи за развитие - всичко това са теми, които останаха извън "кампанията" на повечето места.

3. Без катастрофи, но с ниска скорост

Това има добра и лоша страна. Добрата е, че резултатите от изборите запазват политическата стабилност в страната. Формулата на властта днес изглежда малко по-стабилна и едва ли скоро ще има внезапни шокови промени. Това създава предвидимост и принципно е хубаво. И тук е уловката.

Стабилността би била хубава, ако това управление енергично променяше страната към по-добро. Една година след като получи властта, мнозинството не успява да прокара основните реформи, които биха довели до някакъв чувствителен прогрес. Съдебната реформа още не е провалена, но не е и особено сигурна. За борба с корупцията се говори, но колкото повече думи, толкова по-малко резулати. Най-активно като че ли се движат нещата в здравеопазването, но там резултатите трудно ще отговорят на очакванията. Образованието вече дори не не е тема за обсъждане.

Тъжната новина е, че днес в България стабилност е добра новина, тъй като ни спасява поне от катастрофи от типа на коалицията "Орешарски". Но скоростта, с която се движим, не обещава да се вдигне особено.

4. Бюлетините за референдума- показно за местни лобита

В провеждането на изборите обаче имаше две събития, които заслужават по-внимателен анализ. Първото е ситуацията с бюлетините за референдума. Те, както си спомняте от неделя, първоначално бяха давани само при поискване, което беше откровен опит за намаляване на избирателната активност и така намаляване на валидността от допитването.

За това има две възможни обяснения. Първото е да се е случило след съзнателно решение от страна на ЦИК. За да стане това трябва представителите на всички партии в него да са се разбрали да провалят референдума. Предвид сравнително бързата реакция на ЦИК в неделя, това е малко вероятно. По-възможният сценарии е местните избирателни комисии да са решили да го направят, отново под влияние на партийни централи. Това означава, че на локално ниво активистите са способни да манипулират изборни резултати с апаратни техники. Или иначе казано е възможно някакви местни Гочоолу и Дочоолу да стрелят директно и безнаказано в краката на демокрацията. Ако тази история не бъде разследвана и изяснена, ако не бъдат открити конкретните виновници за това, следващият път те ще променят и резултатите, ако вече не го и правят.

5. Свалянето на сайтовете

Хакерската атака срещу сайтовете на ЦИК, ГРАО, МВР и МВнР е другият изключително важен елемент, който заслужава специално внимание. Това на практика беше нагъл опит за манипулиране на изборните резултати (поне от референдума) и създаване на хаос. Фактът, че нито една хакерска група досега не е поела отговорност за този ход, подсказва две възможни обяснения, по които изглежда работят и службите. Първото е, че тя идва от друга държава. Коя е тази държава, която има интерес да предизвика хаос и способности да организира такава атака, разбира се, на етапа може само да се спекулира. Вторият вариант е някой от България да е платил за организирането й с подобни цели - да саботира референдума и да разклати доверието в провеждането на изборите. И в двата случая реакцията трябва да бъде в две посоки - сериозно разследване на случая заедно с партньорските служби и спешно увеличаване на капацитета да се спират подобни атаки срещу българската телекомуникационна инфраструктура.

Но и двата по-горни случая не бива да бъдат оставяни без последствия. Те са част от цяла верига опити (кои успешни, кои не) за влияние върху изборите, настроенията, процесите и резултатите - и като такива, са изключително опасни. Както е вече видно, оставени без контрола на прокуратурата и МВР, купуването на гласове и бърникането на избирателните списъци чрез нови регистрации по места са тактика, която променя изборната карта на България постоянно.

6. Огромното количество подкрепили електронното гласуване

Ако управляващите пренебрегнат резултатите от допитването в неделя, също ще направят голяма грешка. Референдумът за електронното гласуване може и да не успя категорично, но тези близо 1.8 млн. души, които го подкрепиха, всъщност показва много ясно колко много хора застават зад идеята за радикална промяна в политическата система. Правилата за провеждане на такъв тип допитване са такива, че много трудно може да се стигне до гласовете, които са нужни, за да се задължи парламента да действа. В същото време волята на 1.8 млн. човека е нещо, което много трудно може да бъде пренебрегнато. Или ако бъде, то ще има сериозни политически последствия. Много внимателен анализ заслужават и разпределението на гласовете по възрасти, населени места и партии. Според данните от exit poll-овете за електронното гласуване са гласували не само "умните и красивите" от жълтите павета на София. Бюлетина с "ДА" са пускали както хора от малките градове, така дори и от селата. Подкрепилите електронното гласуване са симпатизанти на не само на Реформаторския блок и ГЕРБ, но и БСП и забележете - ДПС. Подобно обединение около една кауза е практически без аналог в съвременната ни история. 

Отказът на властта да чуе какво точно искат подкрепилите референдума би бил една от големите й грешки. Игнорирането на това желание ще превърне енергията, канализирана в момента от референдума в недоволство към управлението, а и цялата политическа класа в момента.

Зад подкрепата за електронното гласуване освен това стои нещо много по-голямо - недоволството на хората от представителите им във властта и желанието на хората за промяна в политическата система. Ако управляващите не чуят това желание сега, когато е казано с тих и спокоен тон, след не много време ще им се наложи да чуят отново виковете и лозунгите, които искат същото. Въпросът тогава ще е не дали ще се отговори на тези очаквания, а само кой ще го направи. И тези, които си запушат ушите сега, едва ли ще имат думата после.

По темата работи и

Огнян Георгиев

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 21

    Интересен анализ.
    Само 1-2 вметки:
    Резултатите от местните избори могат да бъдат само насочващи за електоралните нагласи. Те реално - в кметската си част - са най-мажоритарните избори. И точно тук е проблемът, че управляващите партии ГЕРБ и РБ заложиха на преизбирането на всенародно посрамените кметове-далавераджии в Пазарджик и Хасково.

    Пределно ясна е задачата на ГЕРБ: да "хванат" колкото се може повече кметски позиции и общински съвети, за да претакат през тях европари по "Регионално развитие". Как се печелят "проектите", вече не е тайна за никого... Не е тайна и защо се построи пустеещата и рушаща се закрита спортна зала в Черноочене, ненапълваните закрити плувни басейни наблизо...

    Днешната "стабилност", за която се говори, всъщност е пердето, което РБ прави на прелюбодеянието на ГЕРБ с ДПС във властта.
    Пердето трябва да се раздере, за да види наивният електорат истинския резултат от своя вот...

    Нередност?
  • 2
    pesheff avatar :-|
    pesheff
    • - 1
    • + 6

    [quote#1:"D-r D"]ГЕРБ и РБ заложиха на преизбирането на всенародно посрамените кметове-далавераджии в Пазарджик и Хасково. [/quote]

    докторе, ако не си забелязъл, посрамения кмет на Хасково едва стигна до балотаж!

    Нередност?
  • 3
    adenauer avatar :-|
    adenauer
    • - 4
    • + 16

    Докато не се проведе тотална декомунизация на обществото на всички нива,Забрана за участие в обществения живот на държавата -участие в избори и ръководства -ЛУСТРАЦИЯ на повече от един милион комунисти,комсомолци ,военни от всякаква порода и други комунистически изчадия -ДС за период от повече от 40 г.,Цялата им собственост НАЦИОНАЛИЗИРАНА /Евростат-повече от 100 милиарда долара/ и НАРОДЕН СЪД по Германски модел всякакви приказки и напъни за промяна ,реформа и други измишльотини са АЛА-БАЛА по комунистически .Единствената комунистическа държава ,където комунягите от различен цвят и вид си развяват байряка ненаказани повече от 70 год.

    Нередност?
  • 4
    objective avatar :-P
    objective
    • + 7

    Не виждам нищо обидно за Цветанов в това, на едни местни избори, в които ГЕРБ е безусловно предизвестен фаворит, коалиционните му партньори да премерят теглото си със самостоятелни кандидатури. Резултатът показва, че картината е същата, както на последните парламентарни избори, и няма никакъв смисъл от нови, предсрочни парламентарни избори. Хубавата новина за реформаторите е, че техният блок запазва трайно позицията си на четвърта политическа сила. Слава Богу, че на национално ниво нито една партия няма абсолютно мнозинство. Еднопарийната власт,по-малко или повече корумпира управлението. Всяка партия има нужда от коректив, а в случая с ГЕРБ - ясна воля и компетентност за осъщестяване на реформи. В заключение, крайно време е да се извършат най-сетне промените в Конституцията и да се осъществи толкова очакваната от обществото ни и от Брюксел цялостна радикална съдебна реформа !

    Нередност?
  • 5
    thepirineagle avatar :-|
    thepirineagle
    • - 3
    • + 11

    Интересен анализ,който само отново ни подсказва,че България я чакат още няколко сиви години на "усвояване" на някои евросредства,никакви реформи,малко скандали,продължаване на тихата емиграция и т.н. ,освен ако не дойде някакво сътресение отвън. За какво изобщо го има РБ, ако продължават смирено да поддържат това срамно и задушаващо обществото статукво?

    Нередност?
  • 6
    thepirineagle avatar :-?
    thepirineagle
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#4] от "objective":
    И кога ще стане това в "заключението"? Половин мандат почти мина....

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    До коментар [#2] от "Пешката":


    [quote#2:"Пешката"]докторе, ако не си забелязъл, посрамения кмет на Хасково едва стигна до балотаж! [/quote]

    Забелязах, но причината за това е в хората

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 6

    До коментар [#2] от "Пешката":


    [quote#2:"Пешката"]докторе, ако не си забелязъл, посрамения кмет на Хасково едва стигна до балотаж!
    _____[/quote]

    Горе нещо прекъсна...

    Забелязах, но причината за това е в хората, които НЕ гласуваха за него, а не в партията (РБ), която го издигна, направи и плати кампанията му.
    Нали?

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#4] от "objective":

    Прочетох ви коментара и се изненадах от наивитета, с който се отнасяте към "ясната и компетентна" ГЕРБ.
    После чак видях, че сте маркирали "весело".
    Сега става...

    Нередност?
  • 10
    voklev avatar :-|
    voklev
    • - 2
    • + 8

    А , изводът е един . Едното дете на бкп , бсп де , е вече в историята , а другото , герб де , набира.... неокомунистите - по страшно става :(

    Нередност?
Нов коментар