Местни избори 2015: Победи за ГЕРБ и недостатъчна активност за референдума

Най-важното от изборния ден

Бюлетините за референдума ще бъдат предлагани от комисията на избирателите, които ще могат да ги откажат. Това вероятно ще има ефект върху избирателната активност
Бюлетините за референдума ще бъдат предлагани от комисията на избирателите, които ще могат да ги откажат. Това вероятно ще има ефект върху избирателната активност
Бюлетините за референдума ще бъдат предлагани от комисията на избирателите, които ще могат да ги откажат. Това вероятно ще има ефект върху избирателната активност    ©  Анелия Николова
Бюлетините за референдума ще бъдат предлагани от комисията на избирателите, които ще могат да ги откажат. Това вероятно ще има ефект върху избирателната активност    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Днес гласувахме за представители на местната власт, както и в референдум за електронно гласуване.

Екипът на "Капитал" ви информира за всичко по-важно през деня и нощта. Тук ще намерите обобщение за протичането на вота, избирателната активност, сигнали за нарушения и коментари на политици и експерти. Вечерта проследяваме и най-важното от пресконференциите на партиите в НДК.

1:24 LIVE блогът на "Капитал" приключва. Очаквайте в понеделник на capital.bg още данни след окончателните пребороявания, реакциите на партиите и анализ на резултатите.

01:08: В НДК започна пресконференция на Инициативен комитет "Гласувай без граници", представляван от Мануела Малеева - единственият, който направи активна кампания за референдума и призоваваше да се гласува с "да". От там казаха, че ще упражняват натиск през следващите месеци парламентът да приеме предложението на националното допитване. Избирателната активност не успя да достигне тази от предишните парламентарни избори, за да стане резултатът задължителен, но премина прага за задължително разглеждане от Народното събрание. От инициативния комитет добавиха, че по време на изборния ден са получили множество сигнали за нарушения, вкл. отказ на членове на някои секционни избирателни комисии директно да предоставят на избирателите бюлетини за референдума.

00:58: Всички бюлетини и гласове от столицата в момента се събират и регистрират в "Арена Армеец" в София. Членовете на общинските комисии пристигат заедно с чувалите в наети за целта маршрутки и микробуси на фирма "Елит94", придружени от автомобили на полицията. Първи пристигнаха резултатите от по-малки секции - например тази в "Пирогов", където са гласували едва 17 души. Член на тази секция коментира пред "Капитал", че процедурата по регистриране и проверка на гласовете от тази секция е отнела около 40 минути. По негова информация в "Арена Армеец" работят около 20 станции, които обработват протоколите. След 23.30ч. започна и по-интензивното пристигане на микробуси. Очаква се броенето да продължи през цялата нощ и утре сутрин.

0:16 Лютви Местан: "Измитането" на ДПС е мисия невъзможна

ДПС е втората партия, която дава пресконференция в НДК след края на изборния ден. Лидерът на движението Лютви Местан обяви, че това е втората най-голяма победа на ДПС от 1995 г. насам, след изборите през 2007 г. По данните на партията тя печели между 330 хил. и 350 хил. гласове, 31 общини на първи тур, а в още 23 отива на балотаж. Според Местан този резултат е показал, че "измитането" на ДПС от властта, което някои политически сили поставят като своя цел, е "мисия невъзможна". "Има необходимост от нова формула на властта - европейска по своята същност", допълни лидерът на ДПС. Според него ГЕРБ се е "прелегитимирала" на местните избори, но това не важи за коалиционните й партньори.

22:08: ГЕРБ, БСП и Реформаторският блок се отказаха от участието в пресконференцията след края на изборния ден. Първата партия, която седна на трибуната, е ВМРО. Председателят на партията Красимир Каракачанов коментира, че е доволен от изборния резултат на партията, която ще увеличи броя на общинските си съветници в София, вероятно отива на на балотаж в Пловдив,а на други места е трета политическа сила.

21:57 52% от участвалите в екзит пол на "Алфа рисърч" към 18 ч. са отговорили, че са използвали възможността за преференция, съобщи БНТ Избирателите на ГЕРБ (83%) и на Реформаторския блок (82%) в най-голяма степен са подкрепили е-гласуването, показват данни на "Алфа рисърч", цитирани от Дневник. Следват ги тези на ВМРО (71%) и НФСБ (69%). Най-малък е делът на гласувалите с "да" на референдума сред поддръжниците на ДПС - 45%.

21:52: Поне още няколко часа ЦИК няма да има обобщени данни от гласуването на референдума в чужбина, съобщиха от пресцентъра за "Капитал".

21:30: Първи политически реакции след обявяването на резултатите в местния вот. "Реформаторският блок сега да излязат и да се извинят за всички нападки към Фандъкова, към Иван Портних и към Атанас Камбитов. Днес беше даден отговор на всички провокации по време на кампанията", каза Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ пред журналисти след края на изборния ден.

Найден Зеленогорски от РБ отвърна задочно на Цветанов като каа, че не знае за какво блокът има да се извинява. "Не отговарям хипотетично на хипотетични въпроси. Не виждам за какво трябва да се извиняваме. Водихме позитивна кампания, трябва да излязат и да посочат конкретно за какво искат извинение", добави Зеленогорски.

"България вече влезе в списъка на страните от Югоизточна Европа, в които има една голяма хегемонна партия и няколко по-малки. Това е народняшки тип хегемонна партия, която ще управлява, без да зависи особено много от останалите в политическата система на странатa", коментира пред Нова телевизия социологът Огнян Минчев

Пред БНТ Атанас Мерджанов от БСП каза, че не изключва партията да оспори валидността на изборите в столицата и страната. Причината е падането на сайта на ЦИК, който не позволявал проследяването на избирателната активност през деня. "БСП запазва своята относителна тежест в местните парламенти", каза Мерджанов.

"Не мога да кажа нищо за изборните резултати, нека да видим окончателното преброяване след четвъртък. Мога само да кажа, че никога не сме имали подобни странни избори, интернет спря, няма сайтове на ЦИК, на СДВР, кой ще контролира вота", заяви пред БНТ кандидатът на БСП за кмет на София Михаил Мирчев. Той отправи директни обвинения към Алфа Рисърч и Галъп за това, че не са побликували социологически проучвания преди изборите.

21:00 Резултатите показват, че нищо по-добро не може да се направи като управляваща коалиция, каза Бойко Борисов в Брюксел. В първия си коментар за изборите, премиерът който е на среща за бежанската криза, обясни, че "всички са си по местата". Според него ГЕРБ, РБ, НФСБ и АБВ са показали достатъчно стабилно представяне, за да няма сътресения в управлението. "Резултатите на БСП и ДПС обаче искат от нас да се съобразяваме с тях и мненията им в парламента", каза Борисов.

20:00 ГЕРБ печели убедително в София, Варна, Благоевград и Бургас, където няма да има балотаж. В Бургас Димитър Николов печели с над 80%.

В Плодив, Видин, Шумен и изненадващо - в Хасково, ГЕРБ води, като кандидатите му отиват на балотаж. БСП остава втора политическа сила, според Алфа рисърч, но постави под съмнение вота, заради проблемите със сайтовете на институциите. Избирателната активност за референдума не е достатъчна, за да бъде той зачетен за валиден.

Даниел Стефанов, политолог: ГЕРБ доказа, че рационалната политика е успешна в България. Това, което може да навреди на партията е самата тя. От една страна след тази победа вътрешните настроения за ревизия на структурата на кабинета, ще се засилят. ГЕРБ е прекалено силна, за да приеме малките коалиционни партньори и постоянните компромиси. От друга страна, според резултатите ГЕРБ остава без ясен конкурент и това в дългосрочен план може да се окаже вредно.

Основният губещ на тези избори е ЦИК и нашето доверие към изборния процес. Информационната кампания за изборите за референдума беше лоша, а готовността на ЦИК да се справи със сложни избори като местните беше много ниска. Ако искаме следващите избори да са поне малко по-добри, трябва да има сериозна реформа в изборната администрация към професионализация на този орган.

19:00: Първи резултати на местния вот според резултатите от екзит пол на "Алфа рисърч" към 18ч.:

София: Йорданка Фандъкова печели на първи тур с 59.9% от гласовете, Вили Лилков (РБ) е втори с 9.5%, Михаил Мирчев (БСП) - 8%, Георги Кадиев (Сердика) - 7%, Ангел Джамбазки (ВМРО) - 4.9%.

Общинският съвет в София е силно фрагментиран: ГЕРБ - 45.5%, РБ - 17.5%, БСП - 10.1%, ВМРО - 4.2%, Сердика и АБВ - 3.5%, Атака - 3.3%, Движение 21 - 3.2%, НФСБ - 1.9%, ДПС - 1.1%.

Гласуването в София продължава и в момента.

Над 70% от взелите участие в референдума са гласували с "да" на въпроса трябва ли да има електронно гласуване.

Вероятно е в Пловдив да има балотаж, става ясно от екзит пола на "Алфа рисърч" . Иван Тотев (ГЕРБ) получава 36.6% от гласовете, Славчо Атанасов (Патриотичен фронт) - 19.6%, Георги Гергов (БСП) - 12.4%.

Иван Портних печели на първи тур изборите във Варна с 57.9%, според първоначалните данни на "Алфа рисърч". Втори е Чавдар Трифонов с 11.6%.

Хасан Азис от ДПС е първи на вота в Кърджали с 53.8%, а втори е Илия Илиев от ГЕРБ (27.7%).

Настоящият кмет на Хасково остава втори в на вота в града. На първо място е Добри Беливанов (ГЕРБ) с 49.5%, а Георги Иванов печели 29.6% според първоначалните данни. 18:48: Избирателната активност на местния вот към 18ч. е била 46.5%, а на референдума за електронно гласуване - 35.3%, показват данните на "Алфа рисърч," цитирани в ефира на БНТ.

18:30 Огромна хакерска атака, най-голямата в скорошната история на България, е започнала тази сутрин срещу правителствени сайтове. ЦИК, МВнР, ГРАО и МВР са пострадали от атаката, която е била от чужбина, съобщиха източници на "Капитал". Изглежда някой наистина ни има зъб. Прочетете повече.

17:09: Пред БНТ социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова съобщи, че към 16:00 избирателната активност е достигнала 30%. Към 17:00 през 2011 г. бяха гласували 41.4% от имащите право на глас. През 2011 г. общата избирателна активност на местните избори беше 51.6%

17:00: По данни на "МБМД" към 15ч в София са гласували 28% от всички имащи право на глас, във Варна - 32%, в Пловдив - 28%, а в Стара Загора - 30.5%. Според информация от екзит пола на "Галъп", в Бургас към 16ч. са гласували 40% от жителите на града, в Шумен - 35.3%, в Благоевград - 42.2%, във Видин - 34.6%.

16:05: По данни на ЦИК, цитирани от програма "Хоризонт", избирателната активност към 13ч. е 27.65% за местния вот и 14.79% за референдума за електронно гласуване. Данните идват със забавяне и не включват няколко общини, тъй като уебсайтът на ЦИК цял ден е жертва на "хакерски атаки". Информацията от екзит пола на "Алфа рисърч" дава значително по-висок процент участие в референдума.

15:30: Първият праг за зачитане на резултатите от референдума е преминат. Според данни от екзит пола на "Алфа рисърч", цитирани от "Нова тв", 20.5% от гласоподавателите са участвали в националното допитване към 13ч. Това значи, че парламентът ще бъде задължен да разгледа идеята за електронно гласуване. За да може резултатът от референдума да има задължителен характер, в него трябва да участват 50.84%.

15:20: Към 12 часа днес прокуратурата е образувала 92 досъдебни производства за нарушаване на политическите права на гражданите при провеждането на местните избори и националния референдум, съобщиха от държавното обвинение. Трима души вече са били осъдени ефективно, като в два от случаите това е станало след постигане на споразумение с прокуратурата. Прокуратурата наблюдава общо 777 преписки за изборни нарушения. От началото на кампанията главният прокурор Сотир Цацаров е поискал имунитетите на общо десет кандидати за кметове и общински съветници.

Към 14 часа днес в МВР са били получени 220 сигнала за нарушения на изборния процес, съобщават от министерството.

Владимир Шопов, политолог: Това са underground избори! На първо място, без кампания, с неприкрито нежелание на партиите да се представят, често дори да ни покажат своите кандидати. Кампания "под радара", очевидно случваща се вътре в множеството мрежи от зависимости и влияния на местно ниво, договаряния, които е неприлично да се извадят на показ. На второ място, underground като нарастващо присъствие на кандидати с криминални досиета, разследвани, съмнителни.

Все повече местните избори са невидими! При отказ на партиите да представят и разкажат какво правят се оказваме без никаква публична инфраструктура, през която като общество да успеем да видим какво се случва. Така е трудно да преценим скоростта на феодализация, на "впримчване" на избирателите. Знаем, че напредва, но през кампаниите ни е трудно да го видим. Това е част от високата цена на разпада на медиите.

Партиите все повече просто отказват да изпълняват функциите си. Този мащабен отказ от кампания би следвало да постави отново въпроса за партийните субсидии. Това са публични средства, които те получават срещу публични ангажименти! Сериозната кампания и комуникацията за кандидати и политики са ключови техни ангажименти именно в изпълнение на техните задължения, които поемат с получаването на държавно финансиране. И ако просто не им се занимава, не трябва да получават толкова средства.

14:43: Към 13ч. избирателната активност на референдума за електронно гласуване е 19.4%, показват данните от екзит пола на "Афис", цитирани от БНР. Този резултат е два пъти по-висок от замерената активност към същия час на предишния референдум, свързан със строежа на АЕЦ "Белене", казват от "Афис".

14:30: В онлайн медиите, свързвани с Делян Пеевски, днес се води активна кампания срещу референдума за електронно гласуване. "Референдумът е само за кефа на Плевнелиев. Сайтът на ЦИК се срина, смятайте какво ни чака с онлайн вот", е заглавието на един от водещите текстове в един от тях. "Плевнелиев вкара изборите в батак! Само американските му господари ще го подкрепят за втори път!", казва енигматично друг текст. В друг от сайтовете, свързвани напоследък с Делян Пеевски, се атакува решението на ЦИК да се дават всички бюлетини едновременно с аргумента: "Дали обаче коренния обрат в технологията на гласуването не е завоалиран опит да се даде рамо на непопулярния референдум, иницииран от президента?"

14:10: Причината за срива в уебсайта на ЦИК е масирана хакерска атака "от България и чужбина", коментира председателят на управителният съвет на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов. " За щастие, тази атака няма никакво отношение към изборния резултат, ние не използваме интернет за каквото и да било в нашата система, свързано с обработка на резултатите. Информирани са службите за злонамерената атака. Това са противници на електронното гласуване и ентусиазирани хакери. Дори интернет да изчезне, дори ако мине комета и отнесе целия интернет, ние пак ще обработим резултатите. На ЦИК сайтът е в интересен режим - ту се включва, ту се изключва. Очаквам скоро да бъде стабилно включен", каза проф. Константинов пред "Дарик".

13:30: За първи път по време на избори, ЦИК не предостави данни за избирателната активност в страната към 12 ч. Причината е срив в уебсайта на Централната избирателна комисия. Това е забавило процеса по събиране на данните от избирателните комисии в цялата страна - първоначално те е трябвало да изпратят информацията по имейл, но тъй като и с тази система е имало проблеми, се е стигнало до това ЦИК да прозвънява всички общински избирателни комисии по телефона.

И в момента има проблеми с достъпа на гражданите до уебстраницата на ЦИК. По информация на "Дарик", тя се поддържа от "Информационно обслужване".

Даниел Стефанов, политолог: Драмата с бюлетините за референдума идва от това, че има два отделни списъка - за местни избори и за референдум, защото при едните има изискване за уседналост, а при другите няма. Така избирателят трябва да мине с личната си карта през две места, където го отбележат и да се подпише. Просто двата списъка трябва да бъдат един до друг, а не в двата далечни края на стаята. ЦИК можеше лесно да реши това със схема как се подрежда процеса в СИК, както има по много места по света

12:24: По предварителни данни на БНТ, в избирателните секции в Австралия (Сидни, Мелбърн и Бризбейн) общо 110 души са дали своя глас в референдума за електронно гласуване.

12:09: ЦИК се е самосезирала за нарушаване на тайната на вота, след като премиерът Бойко Борисов каза и написа в социалните медии, че е гласувал за кандидата на ГЕРБ в София - Йорданка Фандъкова.

За известно време уебсайтът на Централната избирателна комисия не беше достъпен.

12:00: Изборният ден започна преди шест часа. От началото на деня в социалните медии има сигнали за това, че секционните комисии не дават заедно бюлетините за представители на местната власт и за референдума за електронно гласуване.

Пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира, че избирателят трябва да поиска бюлетина за референдума, ако иска да участва, и тя ще му бъде предоставена. Към този момент ЦИК не е разглеждала хипотезата, при която човек, гласувал само за местния вот, на по-късен етап поиска да гласува в референдума. Според Андреев не би трябвало да има проблем, ако избирателят се върне повторно и заяви желанието си да гласува и в референдума.

По-късно пред "Нова тв" друг говорител на ЦИК - Камелия Нейкова, коментира, че няма указание избирателите да бъдат питани за референдума. Разделението на две "тъмни стаички" според нея може да бъде използвано само за по-бързо протичане на гласуването, но не и за разделяне на гласуването за местни избори и референдум.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    trotter avatar :-P
    globetrotter
    • - 1
    • + 12

    Уебсайтът на ГРАО също много удобно не работи.

    Нередност?
  • 2
    astahova avatar :-|
    Деница Астахова
    • - 1
    • + 8

    " Просто двата списъка трябва да бъдат един до друг, а не в двата далечни края на стаята. ЦИК можеше лесно да реши това със схема как се подрежда процеса в СИК, както има по много места по света."

    Нередност?
  • 3
    mammita avatar :-|
    mammita
    • - 65
    • + 17

    Не ме разборайте погрешно, аз съм с две ръце за електронното гласуване, но гласувах днес против. Просто, защото като знам, какви са ни политициите в момента, които ще го въвеждат, то те ще го направят с много удобни пропуски и пукнатини, за да може да се възползват и от този инструмент, с който да ни контролират и да източват обществените ресурси в техните лични сметки. Електронното гласуване в момента ще направи политическите партии още по - силни и независими от ромските гласове. С него няма да им се налага да налеят няколко милиона, за да си купят необходимия брой цигански гласове, а няколко стотин хиляди, за няколко хакери, които да им прибавят необходимия брой гласове. Ако трябва да сме реалисти, ромите започнаха вече да стават нагли, защото виждат, че ко не са техните гласове политическата ни класа ще бъде изхвърлена от властта. Ето защо всички търсят начин да ги заобиколят. Ето за това и допусаха този референдум да се състои. Съжалявам ако съм негативна, но това ни е реалността, в която живеем.

    Нередност?
  • 4
    tigervi avatar :-|
    tigervi
    • - 2
    • + 20

    [quote#2:"Деница Иванова"]ЦИК можеше лесно да реши това[/quote]

    А защо да го прави, та нали целта е друга, да се затрудни гласуването за референдум.

    Нередност?
  • 5
    martintonev avatar :-|
    Martin Tonev
    • - 3
    • + 24

    Mammita те щото ромите сега не си продават гласовете и не съставляват поне 50% от твърдия електорат на статуквото (с такива разсъждения не след 50 ами след 100 години няма да се оправим).

    Нередност?
  • 6
    plamenhristov5 avatar :-(
    plamenhristov5
    • - 5
    • + 8

    лошо е това, че броят гласували на референдума го прави нелегитимен

    Нередност?
  • 7
    veli7820 avatar :-|
    veli7820
    • - 2
    • + 6

    Няма как да не направи впечатление в първите минути след края на вота, че телевизиите и сайтовете нямат капацитета да отразяват събитията в страната, а могат да направят това само в големите градове и ограничена част от страната. Дъвче се една и съща информация за около една четвърт от страната, а тя има 28 области. При толкова напъни и реклама от медиите, че ще бъдат с нас едва ли не 24 ч. А резултатите за останалата част от страната къде са?

    Нередност?
  • 8
    lmj56384563 avatar :-|
    lmj56384563
    • + 11

    Как да има достатъчна активност за референдума, като днес в 12,40 на пъпа на София ми предложиха само три бюлетини и трябваше изрично да си поискам бюлетина за референдума! Веднага споделих с наблюдателите, че не се предлагат всички бюлетини, и се изпуска тази за референдума. Те любезно ми казаха, че 'електронното гласуване не е задължително'.
    Ако това се случва на улица Васил Априлов, на 15 мин от Соф Университет и Народна Библиотека, представете си кой е видял бюлетини за референдум в райони с повечко Роми, възрастни хора и т.н.?



    Нередност?
  • 9
    mitakk avatar :-(
    mitakk
    • - 1
    • + 6

    Не се заблуждавайте, тези които ни управляват нямат ни най-малко желание за електронно гласуване, мажоритарен вот и тем подобни глупости. Те и затова сметоха останалите два въпроса, които бяха предложени от Плевнелиев за референдум. Този го оставиха от кумова срама, за да не изглежда толкова нагло. И всичко това с ясното съзнание, че резултатът ще е това, което се получи днес. Дано съм лош пророк, но щом решението ще се взема в парламента, имам усещането, че резултата ще е отрицателен. И ще се почнат пак едни безумни оправдания за развалени пултове, неразбрали депутати, сложното международно положение, липсата на вода на Марс и т.н., само и само статуквото (мразя тази дума) да се запази.

    Нередност?
  • 10
    cuam4o avatar :-(
    Ангел
    • + 5

    До коментар [#8] от "lmj56384563":

    В доста секции е било така.. но и инак достигането на 3.5 милиона гласували за референдума пак беше мираж.

    Нередност?
Нов коментар