🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Без смокиновия лист

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ЕС и САЩ влизат в развод. Труден и дълъг, като първите знаци вече са налице: не си говорят, карат се на всяка вечеря, а пред хората се преструват, че всичко е наред (вижте темата на броя тук).

Китай и Русия потъркват доволно ръце. Цел номер едно и на двете страни - доскоро немислима, е разделянето на евро-атлантическия блок. Китай всъщност ползва доста умело парите си, като подмамва Източна Европа, разгневявайки останалата част от ЕС. Възможно е защитният ефект от членството в съюза и НАТО да отслабне.

А сърцето на ЕС се тресе от все същата криза с мигрантите, която едва не свали Ангела Меркел. Въпреки че нова вълна няма, темата продължава да е основно гориво за модните "десни" политици в Европа. С твърдата си линия срещу миграцията Курц спечели властта в Австрия и сега пренася посланията си на европейско ниво със започналото австрийско председателство...

В България националистите бяха опитомени във властта, но и позицията на властта какъв да бъде ЕС остава аморфна. Китайски инвестиции едва ли ще видим - по много причини (вижте тук). По-вероятно е отново да завием към руските енергийни проекти, чиято геополитика носи и мащабна корупция.

Новината за рестарта на АЕЦ "Белене" беше своеобразен старт на "разпищолването" след края на председателството. Смокиновия лист вече го няма и правителството може да се върне към дневния си ред отпреди Нова година.

Тази седмица видяхме размах - внесените в движение данъчни промени, с които трябваше да се увеличи тройно акцизът за бездимните цигари, са пример ако не за лобистка политика, то за непредвидимост на законодателството и на средата за бизнес. А именно тя гони инвеститорите. В духа на обърнатия конституционен ред изпълнителната власт в лицето на премиера нареди на законодателната да оттегли промените - но не защото не е съгласен с подхода, а защото не искал да го свързват с "Кой, майка му, леля му".

И докато Борисов уж се пази да не го свързват с "Кой", собствената му парламентарна група заедно с ДПС гласува законопроекта на Делян Пеевски в една изключително чувствителна сфера - медиите. При това обявявайки правителството за съавтор на проекта, чиято основна цел е изпиране на депутата издател.

Социологията показва, че мнозинството българи се надяват след края на председателството управляващите да обърнат внимание на проблемите на страната. В топ 3 на сферите, в които хората искат конкретни действия, са здравеопазването, икономиката и правосъдието.

Имитацията на реформа - каквато без съмнение беше създаването на новата антикорупционна комисия в края на миналата година, все по-трудно ще хваща окото. По-малко от една четвърт от анкетираните мислят, че институцията може да промени нещо.

В броя ще прочетете още:

- Как компания, свързана с Ковачки и борсовия балон "Енергони", купи електричество за над 150 млн. лв.

- Как да се предпазим от недобросъвестни дружества, които искат да "управляват" инвестициите ни - стр. 60

- Какво да четем и какво да гледаме през лятото

Все още няма коментари
Нов коментар