🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Оста на популистите

С твърдата си линия срещу миграцията Курц спечели властта в Австрия и сега пренася посланията си на европейско ниво с австрийското председателство на Съвета на ЕС

Австрийският канцлер прекрачва идеологически граници и не се притеснява да застава до спорни съюзници
Австрийският канцлер прекрачва идеологически граници и не се притеснява да застава до спорни съюзници
Австрийският канцлер прекрачва идеологически граници и не се притеснява да застава до спорни съюзници    ©  Reuters
Австрийският канцлер прекрачва идеологически граници и не се притеснява да застава до спорни съюзници    ©  Reuters
За много десни в Европа австрийският канцлер вече е модел на подражание.

Прехвръкналите искри между Виена и Берлин показват, че по темата миграция подходът на Курц трудно ще проработи.

"Себастиан Курц е рок звезда." Думите са на новия американския посланик в Берлин Ричард Гренел, който за краткия си престой на поста вече успя да разпали скандал с изявленията си, че иска да подкрепя консервативни партии в Европа. Но смущаващият американски дипломат съвсем не е единственият фен на младия австрийски канцлер.

С твърдата си линия срещу миграцията Курц спечели властта в Австрия и сега пренася посланията си на европейско ниво със започналото австрийско председателство на Съвета на ЕС. Винаги безупречно облеченият канцлер е и новата звезда на европейската десница. Във време, когато крайнодесните настъпват и стават фактор не само в националните правителства (последно в Италия), но и застрашават да подкопаят влиянието на Европейската народна партия на изборите за Европейски парламент догодина, консерваторите гледат с очакване към младите попълнения в редиците си като премиера на Ирландия Ирландия Лео Варадкар и на Хърватия Андрей Пленкович, които да намерят рецепта за противодействие. Но най-много надежди събира Курц. За мнозина в германския Християндемократическия съюз (ХДС) например той олицетворява всичко, в което те искат да се превърне партията им в момента, когато канцлерът Ангела Меркел се оттегли.

Моделът "Курц" - либерал за бизнеса, популист за народа

През 2016 г,. още като външен министър, Курц пръв заговори за затваряне на граници и се опълчи публично срещу Меркел. Година по-късно поведе Народната партия на Австрия надясно и към победата. Курц сформира правителство с участието на крайнодясната Партия на свободата, но го дефинира като проевропейско. "За голяма част от десните в Европа Курц вече е модел на подражание. Това се забелязва особено в Германия. Подходът му е прост: той копира националистите по въпросите на миграцията, а по икономическите въпроси следва класическите за десните теми", казва пред "Капитал" политическият анализатор Флориан Траунер от Института за европейски изследвания в Брюксел.

Само за шест месеца бизнесът в Австрия усети облекчение от падането на широката коалиция на социалдемократи и християндемократи, която блокираше важни реформи за повишаване на конкурентоспособността. Мерки, насочени към по-висока продуктивност, като например предложението за гъвкаво увеличаване на работното време до 12 часа дневно, ще ударят обаче електората на крайнодесните. Това вече се забелязва последните проучвания - Курц остава най-популярният политик с рейтинг от 44%, докато този на вицеканцлера и лидер на Партията на свободата Кристиян Щрахе се е сринал до 8%.

За сметка на това идеите на крайнодесните, които разполагат със силовите министерства, са навлезли в политическото управление и общественият климат е променен. Правят се опити за контрол над обществените медии. Директорът на Kunsthalle Wien Николаус Шафхаузен говори за усещане за ограничена свобода и наскоро обяви, че прекратява преждевременно договора си, защото не желае да подчинява проектите си на културната политика на Партията на свободата.

"В Австрия популисткият дискурс взе превес", твърди пред "Капитал" изследователката на популистките движения от Университета в Хелзинки Емилия Палонен. Тя сравнява австрийския модел с този във Финландия, където от 2015 г. крайнодясната формация "Истинските финландци" също влезе в коалиционно управление с центристката партия на премиера Юха Сипиля. "При нас основната партия успя да се наложи с теми като здравна реформа и образование. Това е и причината за разцепването на популистите преди година и последвалата смяна на коалиционния партньор", посочва Палонен.

Десницата в Европа търси себе си

Стратегията на Курц поляризира европейската десница и в същото време ускорява процесите й на самоопределение при новите политически условия, обяснява пред "Капитал" политологът Андреас Маурер от Университета в Инсбрук. "За холандските, люксембургските и германските християндемократи, които са ДНК-то на европейските християндемократи, Себастиан Курц трудно може да бъде модел за подражание. Защото те са много дълбоко са свързани с християнската идея за солидарност и подкрепа спрямо малцинства и потиснати",смята той. Новите десни обаче не се вписват в традиционния профил на християндемократите. "Европейската народна партия е пред избор по кой път да тръгне и политици като Курц само засилват разцеплението", посочва Маурер.

Австрийският канцлер прекрачва идеологически граници и не се притеснява да застава до спорни съюзници. Това, което умее, е да бъде лидер. Но ако се погледне по-внимателно, той не предлага политики. Зад слоганите, които привличат внимание, няма особено съдържание. Идеята му за "ос на желаещите" Рим - Берлин - Виена, която да спира нелегалната миграция, не само се оказа неудачно формулирана заради препратките към фашисткото минало, но и трудно би могла да проработи заради разнопосочните интереси, както показаха заплахите на Австрия и Италия да затворят границите си заради новия германски план за контролиране на мигрантските потоци.

Председател, който поляризира

Проблемът е, че от председателя на ЕС се очаква да бъде умел посредник и неутрален балансьор, а не да поставя на първо място собствените си национални интереси, особено пък по взривоопасна тема като миграцията. Курц обаче стигна дотам да прави неформални договорки с баварския Християнсоциален съюз (ХСС) и така да се намесва индиректно във вътрешнокоалиционния спор с ХДС на канцлера Меркел. Освен това за радост на унгарския премиер Виктор Орбан Курц удостои срещата на върха на Вишеградската четворка в Будапеща преди десетина дни с цел да представи миграционния пакет за австрийското председателството. Вицеканцлерът Щрахе пък нееднократно е предлагал страната му да се присъедини към съюза на Унгария, Полша, Чехия и Словакия.

Предишния път, когато крайнодесните бяха в управлението (от 2000 до 2007 г. - бел. ред.), те нямаха дума във външната политика, припомня Андреас Маурер. "Тогава Австрия беше, географски погледнато, най-източната страна на Запада. Сега Австрия е Западът на европейския Изток, но не в географски план", посочва политологът. И допълва, че този начин на правене на национални политики в отделна писта от общоевропейската - както се случва сега с мерките срещу миграцията в Германия, Австрия, Италия и ред други държави - няма как да помогне за по-силен ЕС. В краткосрочен план – до следващите избори, може да проработи в полза на националните правителства. Но в дългосрочен план това е губещ модел. И той е губещ за всички.

"Европа, която ни пази"

Започналото на 1 юли ротационно председателство на ЕС под мотото "Европа, която ни пази" има приоритет разрешаването на миграционната криза. Наред с това се продължава курсът на интеграция на Западните Балкани в ЕС. Усилията по реформата на Общата европейска система за даване на убежище и по-специално на споразумението "Дъблин II" също ще продължат. Курц предпочита обаче "вместо караници как да се разпределят бежанците фокусът да се насочи върху защитата на външните граници". Виена се обявява за подсилването на Европейската гранична служба "Фронтекс", войскови части по външните граници, както и за изграждането на лагери от затворен тип в трета страна по подобен тип на австралийските, като основното условие е "да не са атрактивни". Те са предназначени за мигранти без статут, чието връщане по родните места е проблематично. Курц очаква напредък по миграционната политика "най-късно" до срещата на върха на ЕС на 20 септември в Залцбург. Ако не се стигне до общо споразумение обаче, Виена е готова на самостоятелни ходове с група съмишленици.

Други важни теми по време на австрийското председателство ще са преговорите по Brexit и бюджетната рамка сред 2020 г. Курц се обяви против увеличаване на вноските на страните членки в бюджета на ЕС след излизането на Великобритания. Той обаче иска орязване на някои програми, най-вече плащания за страни от Източна Европа. По отношение на санкциите срещу Русия, Виена ще работи за поетапното им премахване, като това е обвързано с напредък в конфликта с Украйна.