А дали да не направим наново държава

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лятната новинарска суша е онова митично време, в което няма големи събития и медиите се чудят какво за какво да пишат. Единствената новинарска организация, която някога чистосърдечно е признала, че няма събития, достойни за отразяване е BBC, които на 18 април 1930 г. вместо вечерния си осведомителен бюлетин излъчват кратко съобщение: "Днес няма новини. Вместо тях ви предлагаме изпълнение на пиано." Нито една друга медиа досега не е имала тази смелост и в този, особен за журналистите период, често се раждат чудовища. Понякога буквално, както преди няколко години няколко български медии търсеха появила се в Черно море огромна и човекоядна бяла акула.

Този август обаче колелото на скандалите в България (за съжаление) продължава да се върти почти на пълни обороти. Историята със срива на Търговския регистър започна по-миналата седмица, разви се с пълна сила миналата и продължава да отеква и през тази. Самият регистър продължава да не работи и след като беше сменена шефката на Агенцията по вписвания, тази седмица с въпроса се занимаваше и парламентът. Новият началник на регистъра обаче по всичко личи, че идва от същата банка с кадри като предишния. Тя е номинация на "Атака", през която в това правителство влязоха ключови защитници на интересите на кръга, персонализиран от Делян Пеевски. В броя ще видите един малко по-различен ъгъл към темата - разказ как предишната шефка на Агенцията по вписванията целенасочено е поставяла институцията под такъв контрол, че да се случва това, което тя реши, независимо дали е законно, или не.

Скандалът с фалита на застрахователната компания "Олимпик" също стигна пика си тази седмица, след като правителството поиска оставката на заместник-председателката на КФН Ралица Агайн. Зад тази история обаче има още много повече. Тя на първо време показа, че правителството има пряко влияние върху поредния (по принцип независим) регулатор. Фалитът на "Олимпик" и последвалият политически шум освен това осветиха и проблеми в застрахователния сектор, които сега, след намесата на правителството, ще станат по-трудни за решаване. (Вижте всичко по темата тук.)

Не всичко обаче е скандали и затова корицата в този брой на "Капитал" е по тема извън политическите спорове и държавните драми. Новата роля на бащите е сюжет, който трудно може да пробие през новинарския поток в други моменти, а животът все пак е много по-шарен от сюжетите за фалити и замерванията с жълти павета в София. (Вижте как и защо се променят ролите в семейството тук.)

Изцяло извън скандалите е и друга интересна история от броя - бившият английски дипломат Саймън Анхолт има идея да основе от нулата нова държава (повече четете тук). Идеята е тя да бъде виртуална - да обединява модерно мислещи хора, чиито цели и интереси излизат извън границите на сегашните държави. Тя няма да има територия, но ще има идеи и цели. Което е в известен смисъл обратното на България - тя има територия, но май почти нищо повече от това. И скоро ще е време държавата да се прави отначало.

В броя ще видите още:

Компанията на серийния предприемач Сергей Белоусов Аcronis купи българската "Т-софт"

Софийският ритейл парк Jumbo Plaza има нов български собственик

Цената на биткойн се срина, но криптовалутите са далеч от изчезване

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    bushido avatar :-|
    bushido

    До коментар [#1] от "Иван Митев":

    Грешката на Джон Лоу! ;)

    Нередност?
  • 3
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • + 1

    До коментар [#2] от "bushido":

    Да, грешката на Джон Лоу от 1716 г. е с локална проява в Република България и страданията на хората нарастват.

    Все още допусканата вековна държавна грешка (прилагането на незлатни пари без защита срещу щетите от липсата на пълна икономическа стойност на парите) е във всички държави. Сега няма държава, която да прилага защита срещу щетите от липсата на пълна икономическа стойност на парите.
    Необходима е достатъчно време и такава защита ще се въведе във всяка държава, включително в Република България. Тогава и децата ще се смеят как е било възможно светът над 300 години да прилага незлатните пари без наличието на незаменимата защита срещу щетите от липсата на пълна икономическа стойност на парите.

    Нередност?
Нов коментар