🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пеевски харесва вашия мейл

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Помните ли протестите срещу Пеевски от 2013 г.? Как улиците и площадите в цялата страна бяха разтърсени от виковете на десетки хиляди хора? Всички тогава искаха "Ос-тав-ка", но зад тази дума стоеше много повече от желанието поста си да освободи сламеният Орешарски. Протестите тогава бяха срещу превземането на държавата от малка група хора, които впиват вендузите си в кръвоносната система на всички власти, така че те да работят само за тях. Бяха срещу мафията, която се храни от държавното и европейското финансиране, атакува бизнесите на неудобните и за алиби носи маски на политици, прокурори и медии.

Пеевски тогава се оттегли като председател на ДАНС, Орешарски загуби властта, но хората не успяха да си върнат властта. Даже напротив. От тогава досега същата група хора систематично заема все повече ключови позиции в правителството, държавната администрация и службите. Ако нещо се смени, това е подходът на превзелите властта. Видими (и очевидно предзвикващи реакция) хора като Делян Пеевски не заемат директно високи постове, а вместо това ги контролират с по-малко известни лейтенанти.

Понякога щрихи от истинската картина в държавата се промъкват на повърхността и тази седмица даде поредния пример. Бюрото за контрол над подслушванията беше създадено след скандалите в края на първото правителство на ГЕРБ и за изненада на самите му създатели то в някои случаи вършеше реална работа. Когато прокуратурата и службите си дадоха сметка, че понякога върху подслушването на телефоните, проследяването на мейлове, съобщения във Viber и пр. може да има някакъв външен контрол, те започнаха яростна атака срещу бюрото. Резултатът беше, че то блокира. Сега се минава на следващия етап - директното му превземане (вижте коментар тук и подробности за тази история тук).

Проблемът на превзетата държава е, че тя е ефективна най-вече в една посока - да върши работа на взелите я на абордаж. Ако трябва да се организира търг за стотици милиони, които да отидат към конкретни фирми, супер - става бързо, енергично и организирано. Когато обаче трябва да се реши проблем на хората, държавната машина започва да скърца, защото не е калибрирана за такава работа. В това, разбира се, има нюанси - не цялата държава е превзета от мафията, а и в различните периоди влиянието е различно. В първото правителство на Борисов например влиянието беше по-малко, а при Орешарски, много по-голямо.

Казусът с гражданската отговорност сега изправи държавата пред реален проблем, който засяга милиони хора и държавата, поне на етапа, блокира. Ако не предприеме нищо, цената на застраховката ще скочи много. Когато това се прибави към инфлацията, високите цени на бензина и увеличените цени на отоплението, рискът е хората с по-ниски доходи отново да излязат на улицата. Ако държавата регулира тавана на обезщетенията и така косвено цената на гражданската отговорност, рискът е да ощети роднините на пострадали при катастрофи.

Работата на ефективната държава е точно да намира баланса в подобни ситуации. Гражданската отговорност трябва да поскъпне, за да не фалират някои от големите застрахователни компании. Въпросът е само с колко (вижте в темата на броя).

Всъщност ако имаше ефективна държава доходите на хората щяха да са много по-високи и цената на гражданската нямаше да се превръща в национален и политически проблем.

Вместо това обаче имаме друго - човек на Пеевски ще контролира дали хората на Пеевски в прокуратурата и хората на Пеевски в службите подслушват законно.

Накратко, внимавайте какво пишете по мейла и какво пращате във Viber и WhatsApp. Там ви слуша превзетата държава.

В броя ще видите още:

Кои са банките с най-ниски такси

Една седмица в Андалусия

Мартин Роусън - карикатурист на The Guardian за това какво прави смехът

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    oyj52578755 avatar :-|
    Илия Ценев
    • + 4

    Докато не ходи на работа в НС, както правеше батко му Меди Доган, Пеевски ще хареса не само вашия мейл, но и други неща !!!




    Нередност?
  • 2
    geomilew avatar :-|
    Гео Милев
    • - 2
    • + 1

    Няма данни да може да разкриптира WhatsApp някоя служба все още. Да не говорим, че платформи като Tutanota, които предоставят доста смислени варианти за комуникация без кой :)

    Нередност?
  • 3
    ile6 avatar :-|
    missye
    • + 2

    Блаженни са вярващите :)

    Нередност?
  • 4
    ile6 avatar :-|
    missye
    • - 2

    До коментар [#2] от "Гео Милев":

    Блаженни са вярващите :)

    Нередност?
  • 5
    krsn avatar :-|
    kraa
    • + 3

    Е могат ли да слушат Вайбъра наистина?

    Нередност?
Нов коментар