Винетки ли? Само почакайте...

Хаосът в АПИ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За мнозина този януари е първият месец, в който са се сблъскали челно с Агенция "Пътна инфраструктура". Държавната агенция, позната предимно като тази, която чисти и ремонтира пътищата, досега беше скрита зад функцията си да дава милиарди на фирми изпълнители и така да остава извън директния досег с потребителите.

Това успя умело да прикрие нейната неадекватност години наред въпреки нагласените поръчки. Да, нейните шефове излизаха покрай трагедии като тази в Своге и обясняваха как са си свършили работата, но, уви, лошо стечение на обстоятелствата и някакви други отговорни (например шофьорите) са причинили проблема. Но за повечето хора тези държавни чиновници оставаха образи от телевизиите.

Електронната винетка промени това. АПИ се провали грандиозно и с трясък във всеки елемент от въвеждането на тази система. И тъй като милиони хора използват винетки, оправданията на нейните ръководители, че вината не е у тях и всъщност няма никаква вина, защото нямало и проблем, този път не минаха. А с инстинкта си за оцеляване Бойко Борисов изпразни ръководния състав на агенцията и сега тя е с един-единствен член в управителния й съвет.

Какво следва? Първо, и бездруго неадекватната агенция ще трябва да се стегне бързо за края на януари, когато ще изтекат най-много винетки и ще има вълна от подновявания. И второ - няма да има кой да поеме отговорността през лятото, когато трябва да влезе в сила тол-системата.

Тази седмица "Капитал" откри, че АПИ тихомълком е анексирала договора за нея, като е освободила изпълнителя от много задължения, очевидно с цел да се справи навреме и да се "спестят" едни пари. Много други неща също са станали тихомълком - например кой е направил прословутия сайт bgtoll.bg, защото се оказа, че не е австрийската "Капш".

Ако си мислите, че хаосът сега е голям, само почакайте.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    toshocorporation avatar :-P
    Тошо Корп.

    Ми в чудото-сайт и чудото-домейн "за под 30 000 лева" - bgtoll.bg си има новини и последната е как фирмата разработила bgtoll.bg трябва да бъде глобена ... а в самата новина пък се споменава и името на фирмата - “УПХ” ЕООД :)

    Нередност?
  • 2
    g.buzov avatar :-|
    Георги Бузов
    • - 1
    • + 2

    Здравейте Капитал,
    Вместо да дъвчете вече известни на всички българи проблеми с електронните винетки, опитайте се да разнищите темата - колко устройства за издаване на ел.винетки са купени, колко суха пара е платила България за тях и колко /процентно/ от тези устройства ще се налага да работят , да речем, след м.март , когато 99 % от собствениците на автомобили, ще са си купили такива винетки.
    Това е огромна сума загробени пари, за които никой и дума не обелва. Вашият вестник -също.
    ВТОРО. След като винетки ще могат да се купуват от бензиностанциите, от пощенските станции и т.н. ЗАЩО ТОГАВА беше нужно да се купуват устройства /апарати/ за издаване на ел.винетки?
    ТРЕТО: Какво ще правят тези 900 чиновници през годината и как ще си оправдават големите заплати?
    Ето тези въпроси задайте на АПИ и на транспортния министър, вместо да повтаряте като папагали отдавна казани от другите медии неща.

    Нередност?
  • 3
    nocert avatar :-|
    ируканджи
    • + 3

    Капитал, моля Ви направете разследване, защо частна фирма – "Интелигентни трафик системи АД" продават винетки на по разпознаваем уеб адрес вместо държавата и защо тази фирма сключва договори за продажба на винетки с ОМВ, А1, ЕasyPay, Български Пощи и др. а не се сключват договори директно с останалите разпространители?
    Да не говорим, че в случая с Български пощи, държавата - АПИ, продава винетки на частна фирма, която след това отново ги продава на държавата - Български пощи ЕАД.
    По този начин в продажбата на винетки се намества една посредническа фирма която прибира част от парите за пътища без реално нищо да прави!

    Нередност?
Нов коментар