Кой все пак направи сайта за електронни винетки

От един отговор на АПИ стана ясно, че дружеството УПХ е създало bgtoll.bg без поръчка, а сега ще бъде глобено с половината сума

Пътната агенция е избрала фирмата УПХ за изработка на сайта bgtoll.bg без търг, но не е уточнила все още как и защо точно тази компания е била подходяща. Сега тя не е оправдала очакванията й и АПИ ще глоби дружеството
Пътната агенция е избрала фирмата УПХ за изработка на сайта bgtoll.bg без търг, но не е уточнила все още как и защо точно тази компания е била подходяща. Сега тя не е оправдала очакванията й и АПИ ще глоби дружеството
Пътната агенция е избрала фирмата УПХ за изработка на сайта bgtoll.bg без търг, но не е уточнила все още как и защо точно тази компания е била подходяща. Сега тя не е оправдала очакванията й и АПИ ще глоби дружеството    ©  Юлия Лазарова
Пътната агенция е избрала фирмата УПХ за изработка на сайта bgtoll.bg без търг, но не е уточнила все още как и защо точно тази компания е била подходяща. Сега тя не е оправдала очакванията й и АПИ ще глоби дружеството    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато даваш 150 млн. лв за електронна система, би било редно да очакваш да получиш срещу тях и сайт. Миналата седмица се оказа, че това не е така.

По време на хаоса с електронните винетки в първите дни на новата година се разбра, че "Капш трафик солюшънс", които изграждат системата за електронни винетки и тол-системата, не са отговаряли за прословутия сайт bgtoll.bg. Тяхна отговорност е била следващата стъпка - web.bgtoll.bg, където се извършват плащанията.

Ето защо миналата седмица "Капитал" зададе въпрос на пътната агенция кой е изработил сайта. Не получихме отговор. Няколко дни по-късно, в петък, в ефира на bTV проф. Олег Асенов от Националното тол-управление все пак каза коя е фирмата зад сайта. "Този сайт е изграден от компанията УПХ ЕООД, тя носи отговорността за една година по поддръжката и хостването", уточни проф. Олег Асенов. Той заяви, че е препоръчал на ръководството на АПИ в свой доклад фирмата да бъде санкционирана с около 50% от възнаграждението - или 10-15 хил. лв.

От тази оскъдна информация стана ясно и защо Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) го е възложила без търг - стойността е била под 30 хил. лв., тоест под задължителния праг за обявяване на обществена поръчка.

Кое е дружеството

Фирмата УПХ е на 34-годишния Даниел Лазаров, който според регистъра ДАКСИ няма участие в собствеността или управлението на други компании, и е основана през август 2015 г., сочи справка в Търговския регистър.

Дейността на УПХ е свързана с изграждане на интегрирани информационни системи, изграждане и поддръжка на интернет базирани информационни ресурси, системна интеграция на системи за управление на съдържанието, системи за електронна търговия и системи за управление на работа с клиенти, разработка на мултимедийни приложения и др.

От създаването си дружеството расте значително - за 2015 г. има 78 хил. лв. приходи, а през 2016 г. - близо 10 пъти повече - 765 хил. лв. За 2017 г. компанията отново удвоява приходите си - 1.596 млн. лв.

Видно от финансовите отчети, персоналът също се увеличава - от 27 на 54 души.

В края на 2016 г. Асоциацията на дунавските общини "Дунав" възлага на обединение, в което УПХ участва заедно с "Имидж фактори", поръчка за разработване на промоционални материали за 153 хил. лв. За 22.7 хил. лв. без ДДС е трябвало да разработят концепция и приложение за смартфон. За 130 хил. лв. пък е трябвало да изработят и отпечатат информационен каталог в тираж 10 хил. броя.

Фирмата е участвала в търг на Централната избирателна комисия, но е била отстранена за прозрачен плик, от който се е виждала офертата им.

На какъв принцип и защо обаче "УПХ" е получила създаването на bgtoll.bg, не става ясно. "Капитал" се свърза с компанията, като от там обясниха, че те са получили покана от АПИ и впоследствие дружеството е изпратило оферта.

На въпрос до АПИ на какъв принцип е избрана компанията, те уточняват, че са действали по реда, установен в Закона за обществени поръчки. Според него при доставки и услуги на стойност под 30 хил.лв. възложителите могат да доставят директно поръчките без състезание.

Предметът на заданието е бил "Разработване на интернет портал свързан с осигуряването на онлайн платформа за потребителите и доставчици на услуги свързани с тол системата".

От АПИ обясняват, че са направили предварително запитване до "специализирани дружество" и "УПХ" е дало най-ниската ценова оферта.

АПИ не е работила с "УПХ" преди на дружеството да бъде възложено да изработи сайта bgtoll.bg.

Даниел Лазаров от "УПХ" обясни, че компанията е спазила всички условия, с които възложителя се е съгласил и по които се работи. Той подчерта, че сайта е с изцяло информативен характер и това е всичко, което се очаква да върши.

* Статията е обновена на 15 януари в 16:55.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    njt1426861816395296 avatar :-|
    George S
    • + 6

    Е ква па е тая фирма с 1.6 милиона приходи и 54 служителя дет няма ни саит ни си вдигат телефона ? В гугъл като напиша УПХ ЕООД ми излизат само резултати за обществени поръчки. Поредната фирма сифон за държавни пари..

    Нередност?
  • 2
    intergalactic avatar :-|
    intergalactic
    • + 5

    Имат сайт, но не се намира при търсене на фирмата. УПХ идва от Web Publishing House.

    Нередност?
  • 3
    izt21595181 avatar :-|
    izt21595181
    • + 11

    А кой некадърник измисли тоя домейн "bgtoll.bg"? Какво точно не им хареса на "toll.bg" като бранд и защо се налага още едно "bg"? Това е типично за разни панелни и гаражни ентусиасти да добавят "bg" към домейните, но да го правиш и при окончание .bg е вече прекалено.

    Нередност?
  • 4
    bestbuy avatar :-P
    За да останат ХОРА в България.
    • + 8

    значи на единия дават некакви си дребни 150 милиона, и системата му не работи, ама е с Обществена поръчка.. а на другия - 25 хиляди- 6000 пъти по-малко, но той се оказва виновния, щото сайта е единственото работещо..

    Нередност?
  • 5
    marshalov avatar :-P
    Маршалов
    • + 4

    Тия големите милиони, ми мирише че може КАПШ да са върнали бая ресто на чиновниците, които са го избрали за изпълнител.

    Нередност?
  • 6
    vaskoangelov avatar :-|
    vaskoangelov
    • + 1

    До коментар [#3] от "izt21595181":

    то работи и toll.bg

    До коментар [#5] от "Маршалов":
    много си прав, според мен...

    Нередност?
  • 7
    izt21595181 avatar :-|
    izt21595181
    • + 1

    До коментар [#6] от "vaskoangelov":

    Какво значи "работи"? Просто пренасочва. Нали затова питам "какво не му харесаха". Въпросът е кой е основния домейн и бранд.

    Нередност?
Нов коментар