🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Внимавайте на кого подарявате живота си

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

При създаването ѝ през 2004 г. основната цел на Facebook беше да свързва един сравнително малък кръг хора. Постепенно социалната мрежа промени ежедневието на много от нас и неусетно създаде могъщо чудовище. Днес интернет гигантът има над 2.7 млрд. активни потребители, приходи от 56 млрд. долара, а основателят й Марк Зукърбърг e сред най-влиятелните хора в света. Facebook е такава част от живота ни, че понякога забравяме, че това е частна компания, а не обществена услуга. Когато например изхвърлят някого от нея (заради нововъведените правила за цензура), той се оплаква от посегателство върху свободата на словото. Истината е, че Facebook е в правото си да прави каквото реши с нашите профили там - ние сме му дали това право с подписването на общите му условия.

Затова не е чудно, че го прави. Зад лайковете и коментарите, зад търсенията и поръчките алгоритмите на Facebook и другите дигитални гиганти като Google и Amazon действат непрекъснато и събират гигантски бази данни, непознати досега на човечеството. Управлявани и сортирани от непрекъснато подобряващ се изкуствен интелект, тези данни ползват всичко, дори емоциите ни в уеб пространството, за да диктуват какво виждаме, четем, гледаме и слушаме. Така ни помагат в ежедневието - например да намираме най-лесно пътя до някъде - но и много по-лесно ни насочват към определени реклами, политически послания и дори ни ограничават в балони (повече за контрола на алгоритмите над живота ни в Темата на броя).

Това например прави възможен бизнес модела на Uber, който ще направи много хора богати, но също така допринася за избухването на вълнения като тези в Габрово. Този нов свят е все по-труден за разбиране и старите указатели не работят, заради което се променя и смисълът на журналистиката.

Но докато се тревожим за електронното бъдеще, не бива да пропускаме съвсем старомодните проблеми, с които продължаваме да се сблъскваме тук. Като например състоянието на правосъдната ни система, което ни беше припомнено тази седмица с присъдите на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и посредника Петко Дюлгеров. Тримата получиха общо 47 години затвор - най-тежкото наказание не само за корупция, което сме виждали в последните години. Над тези присъди тегне тежката сянка на съмнението заради назидателния начин, по който беше проведено цялото производство от специализираната прокуратура (още по темата тук).

Никакъв алгоритъм не е нужен също така за да стане ясно защо хазартният бизнес продължава да се отървава от регулации или защо доста сериозен бизнес като "Аванти" страда от втори умишлен палеж, след като полицията вече година не може (и не се опитва, твърди собственичката) да разгадае първия.

Иначе поне към момента не е установено да е умишлен палежът на френското съкровище - парижката "Света Богородица", твърдят властите (за съкровищата там вижте тук). Докато целият свят гледаше с отворена уста пожара в центъра на Париж, алгоритмите на YouTube взеха клипчетата оттам за теория на конспирациите, свързана с 11 септември 2001 г. Което иде да напомни, че колкото и да са интелигентни, алгоритмите имат още много път да извървят. С две думи, дали оф- или онлайн - внимавайте в чии ръце е бъдещето ви.

В броя ще прочетете още:

Все още няма коментари
Нов коментар