Кокошата работа на ДАНС

Репресията срещу ген. Шивиков

Генерал Димитър Шивиков
Генерал Димитър Шивиков
Генерал Димитър Шивиков    ©  Георги Кожухаров
Генерал Димитър Шивиков    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Четири години ДАНС и прокуратурата се занимават с генерал Димитър Шивиков. Преследването му започна точно в деня, в който е обявено, че е избран за представител на България в НАТО (цялата история може да прочетете тук). Това, което му се случва, е като напечатано по шаблон - отнемане на допуска до класифицирана информация, което е основание да напусне армията, забрана за пътуване за чужбина... всичко по конспекта на гадостите, които може да измисли държавното обвинение.

Репресията продължава достатъчно дълго със смешни обвинения (включително става въпрос и за кокошки, буквално), които валят едно след друго. Те се появяват след всяка активност на генерала в обществен и политически план. В това разследване са заети десетки служители на ДАНС, следователи, прокурори, съдебни заседатели, съдии. Накрая ген. Шивиков е оправдан по всички обвинения.

Офанзивата на прокуратурата представлява 200 тома, стотици страници обвинителни актове, 200 свидетели, десетки експертизи и съдебни заседания. Представете си колко пари на данъкоплатците и човекочасове работа са отишли в скалъпването на делото. Преследването на Димитър Шивиков е класически пример за това как ДАНС и прокуратурата могат да унищожат всяка професионална кариера и за уродливия модел на българската съдебна система и подмолната роля на специалните служби. Въпреки фиаското на обвинението в съда работилите по окепазяването на Шивиков започват да се катерят нагоре в кариерата.

Бившият генерал вече има една оправдателна присъда на всички инстанции, остават му още две висящи дела и диабет, който отключил след обвиненията. Както и необходимостта да обяснява на всеки, който не го познава, че не е крал кокошки, не е продавал стари одеяла от Афганистан, нито пък се е облагодетелствал от духовата музика на полка.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 8

    Публична тайна е, че ДАНС е филиал на КГБ още по замисъла на създаването си. Няма място с повече еничари на квадратен метър, колкото са събрали етажите на службата. Напластяванията са толкова големи, че единственото бъдеще на тази служба е нейното разпускане и преосноваване. Поемайки целия риск, че бившите кадри ще се прелеят веднага в редиците на партийно организираната престъпност, където са и в момента с единия крак.

    Нередност?
Нов коментар