За кожата на един генерал

Офанзивата срещу Димитър Шивиков е демонстрация как ДАНС и прокуратурата могат да съсипят една професионална кариера

Димитър Шивиков участва в мисиите в Ирак (2004-2005) и Афганистан (2010). От 2012 до 2015 г. е командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада
Димитър Шивиков участва в мисиите в Ирак (2004-2005) и Афганистан (2010). От 2012 до 2015 г. е командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада
Димитър Шивиков участва в мисиите в Ирак (2004-2005) и Афганистан (2010). От 2012 до 2015 г. е командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада    ©  Капитал
Димитър Шивиков участва в мисиите в Ирак (2004-2005) и Афганистан (2010). От 2012 до 2015 г. е командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"И нахлуха ДАНС в поделението... и 12 часа ме разпитваха... после дойде и военният прокурор, към 1 часа през нощта чак ни пусна да си ходим!" "Е, защо 12 часа?" "Ами намериха пъстърва във фризера и кокошките ми в гората... и 12 часа ме разпитваха за това, казваха ми да не прикривам генерала, пък аз не го прикривам, кокошките са си мои... "Да влезе единият", "да излезе другият", после пак така... никакво мърдане, до тоалетната не можеш да отидеш... и ми оставиха кокошките на отговорно пазене... аз не искам да ги храня, какво да ги правя... две от тях ги удуши лисицата... (показва протокола за отговорно пазене) и мъртъв петел ми предадоха, не мога до безкрайност да го държа във фризера!"

Това не е комедиен скеч в стил НЛО, а протокол за разпит по едно от делата срещу бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков. През 2015 г. срещу него започна офанзива на ДАНС и Военна прокуратура, която осуети изпращането му на работа в централата на военното командване на НАТО в Белгия и в крайна сметка го принуди да напусне армията. Обвиненията срещу него (сами по себе си нещо средно между "Процесът" на Кафка и сериала "Ало, ало") падат едно по едно в съда.

Историята на ген. Шивиков, който след като беше принуден да напусне въоръжените сили, влезе в политиката, е нагледен пример за това как уж правоохранителните институции могат да съсипят всеки, а в случая - една 30-годишна професионална кариера.

Вие защо тропате?

Явната работа на службите срещу генерал Шивиков започва в началото на 2015 г. Тогава в кооперацията в София, в която живее, пристига патрул на Военна полиция, заедно с разследващ полицай. Поводът - подаден е сигнал от възмутен съсед, че в жилището се тропа. Пристигналите на място служители установяват семейни приятели на Шивиков и негов роднина. Всичките са военни, които са в отпуск и са дошли, за да му помогнат в ремонта на жилището.

Военните полицаи пишат докладна записка, която отива във Военна прокуратура. Документът става основание срещу ръководителя на 61-ва Стрямска механизирана бригада да бъде образувано досъдебно производство за това, че се е възползвал от служебното си положение, за да си набави облага, тъй като е използвал помощта на свои подчинени. Образуваното производство става причина да започне пълна проверка на бригадата. Под лупа е всеки детайл, включително и чии са кокошките при полигонната команда

През март 2015 г. Министерският съвет взима решение да изпрати ген. Шивиков като представител във военното командване на НАТО в Белгия. "Заседанието на правителството беше в сряда", разказва той пред "Капитал" и допълва: "В петък получих призовка, че трябва да се явя в понеделник, за да ми бъде повдигнато обвинение. Дори при ансамбъла по художествена гимнастика не са толкова синхронизирани", коментира с усмивка бившият командир. Веднага след това е отнет допускът му до класифицирана информация. Той обжалва, но без успех.

През юни 2015 г. ген. Шивиков подава рапорт за напускане на Българската армия.

Първото дело срещу него е внесено във Военния съд в Пловдив в края на 2015 г. Освен обвинението, че е помолил негов роднина и приятели да му помогнат с ремонта, ген. Шивиков получава още 12.

По-голямата част от тях са свързани с различни чествания събития, организирани от местната власт, в които са участвали войници (като духови оркестри и готвачи) от поделението и техника. По този начин според обвинението той е набавил облага за местната власт и местния ловно-рибарски съюз (в общ размер от 65 хил. лв. - колкото би струвал наемът на имуществото), "застрашил е живота или здравето на присъствалите на тези мероприятия, застрашил обществения ред и национална сигурност" и е бил "нарушен ежедневният ритъм и бойната готовност на бригадата"...

Друго обвинение е свързано със случка, в която генералът прибрал за няколко дни шофьорската книжка на военнослужещ, който направил опасна маневра с колата си пред поделението и едва не предизвикал катастрофа. Според прокуратурата по този начин обвиняемият лишил войника от възможността да изпълнява служебните си задължения.

През юли 2018 г. ген. Шивиков е оправдан по всички обвинения в това дело. В рамките на процеса ще стане ясен генезисът на разследването срещу него.

Всичко започва в края на 2014 г. , когато в ДАНС е образувана разработка, кръстена "Лорда". В нея се твърди, че с действията си ген. Шивиков застрашава националната сигурност. Той е подслушван и следен с месеци и най-вероятно така службите са разбрали за това, че ремонтира жилището си. Именно това е причината патрулът на военна полиция, дошъл на сигнала за нарушаване на тишината между 14 и 16 часа, да води със себе си и разследващ полицай. В рамките на процеса ще стане ясно, че телефонът, от който е направено обаждането, не е на негов съсед, а най-вероятно идва от самите служби.

Пред съда войникът с временно отнетата книжка ще разкаже как на два пъти е имал сблъсък със служители на ДАНС, които го увещавали да свидетелства срещу генерала.

Беседите се случват, преди въобще да бъде разпитан като свидетел.

Вторият път той бил на практика отвлечен от поделението и закаран в Пловдив. "Тъй като Шивиков не бил му направил нищо лошо, не му бил навредил на службата, държал се много културно, не му бил повишавал тон, не го бил обиждал, свидетелят К. отказал да подаде такава жалба", коментира съдът. Явно за да акцентира за настроението при тези срещи съдията отбелязва в мотивите си: "По време съдебното заседание, на разпита на *К., във връзка със срещите му с ДАНС, му прилоша, което наложи съдебен заседател по телефона да извика спешна помощ, която след пристигането го прегледа и му оказа съответната медицинска помощ."

Съдът отхвърля на тезата на прокуратурата, че с участието на войници в различни мероприятия е било извършено престъпление. Първо - ръководителят на Сухопътни войски бил разпоредил командирите да оказват пълно съдействие на местната власт, второ - разходите (материали, бензин и храна и т.н.) били заплащани от организаторите, и трето - не било в компетенциите на Шивиков да се разпорежда с въпросните вещи. "Напротив, с присъствието си на тези мероприятия военнослужещите и цивилни лица са допринесли за по-доброто провеждане на събитията, за укрепването на връзките с местната власт и за издигането на авторитета на българската армия", пише в мотивите си съдът.

Афганистанското дело

В края на 2015 г. срещу ген. Шивиков е повдигнато още едно обвинение. Това става, след като той заявява намерението си да се кандидатира за кмет на Карлово. Призован е в прокуратурата буквално в деня на регистрация за изборите. Още преди да излезе от сградата на Военна прокуратура, от държавното обвинение пускат прессъобщение за разследването.

Генералът е обвинен, че е присвоил одеяла, якета, панталони, ръкавици, шалове, спортни екипи, топки и т.н. от базата в Афганистан, а след това направил в България "нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор".

Димитър Шивиков е оправдан по на три инстанции, като последно това прави Върховният касационен съд този април. Пред последната инстанция прокуратурата дори не поддържа обвинението. В рамките на съдебния процес ще стане ясно, че въпросното присвоено имущество, предназначено за раздаване на местното население, е било наследено от Шивиков и било в насипно състояние. Той накарал подчинените си да го подредят и опишат. В края на мисията с решение на всички военнослужещи в мисията било прието останалите вещи да бъдат върнати в България, където да бъдат раздадени на домове с деца, лишени от родителски грижи. Последното се твърди и в пледоарията на прокурора от Върховна касационна прокуратура - точно обратно на записаното в прессъобщението при повдигането на обвинението на Шивиков, че "в хода на разследването са проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България".

Айде още едно дело

През 2018 г. срещу Шивиков е внесен трети обвинителен акт. Той съдържа отново серия от обвинения, които са свързани с участието на военни в различни чествания (включително и освещаване на бойното знаме в поделението), а също така и участието на войници във футболни турнири.

Тезата на прокуратурата е, че от една страна, участието на футболисти в тренировки и турнири на Българската армия водело до отслабване на боеготовността на армията, а от друга, почивните дни, които те получавали след участие в турнир, ощетявали бюджета на армията, тъй като не се водели в отпуск.

В рамките на процеса бил поискан преразпит на всичките 50 участници в мъжките и женските отбори, защото разпитите им били буквално copy&paste.

Откъде идва всичко това?

Оправдавайки ген. Шивиков по мегаделото срещу него, Военният съд в Пловдив приема: "Следва да се даде вяра на обясненията на Димитър Шивиков, че е търсено някакво основание за иницииране на наказателно производство, че обвинението му е било повдигнато само няколко дни след като е било оповестено в публичното пространство, че е номиниран за заемане на международна длъжност в структурите на НАТО, че веднага след като е бил привлечен в качеството на обвиняем, му е отнет достъпът до класифицирана информация, с което на практика е било предопределено освобождаването му от длъжността командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада и от военна служба, прекъсвайки безупречната му до този момент военна кариера и че веднага след това Военна прокуратура е започнала да събира доказателствата за неговата престъпна дейност."

Пред "Капитал" ген. Шивиков разказва как освен обвиненията срещу него е имало серия и от други "неслучайни" действия. "Изчакаха деня, в който започва ловният сезон, за да ми отнемат разрешителното, явно разчитайки, че ще си използвам оръжието незаконно. Когато разбраха, че планирам почивка в Гърция, в деня на заминаването бях призован в прокуратурата, за да ми бъде наложена забрана да напускам страната."

Той посочва, че хората, работили по разследването срещу него, впоследствие са се издигнали. Основният прокурор Генка Брезашка е трансферирана в Специализираната прокуратура, където разследва корупционни престъпления. Един от военните следователи става цивилен прокурор.

Генерал Шивиков си спомня, че в деня, в който Военна прокуратура е дошла в поделението, там е бил и ген. Андрей Боцев - към онзи момент командир на Сухопътни войски, който през 2017 г. ще стане на началник на отбраната. "Идеята очевидно е била, ако се съпротивлявам по някакъв начин, да бъда арестуван от въоръжени полицаи и изведен с белезници."

Цялата офанзива на прокуратурата срещу генерал Шивиков представлява 200 тома, стотици страници обвинителни актове, 200 свидетеля, десетки експертизи и съдебни заседания.

Четири години след събитията ген. Димитър Шивиков има една оправдателна присъда, две висящи дела и диабет. Както и бремето да се обяснява пред тези, които не го познават, че не е искал да отслаби боеготовността на страната, не е крал кокошки, нито стари американски одеяла от Афганистан.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tulup avatar :-|
    tulup
    • - 5
    • + 14

    А какво толкова е направил ген. Шивиков на Шишковците, че му съсипват кариерата? Провалил е някоя далаверка?

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • - 6
    • + 20

    Просто като представител в централата на НАТО е трябвало да замине някой верен партиен другар, който да души за инфо и после да го снася на Масква. Ето защо е било нужно да бъде компрометиран ген. Шивиков, за да замине правилният човек. И единственият оставащ - и ключов - въпрос е: КОЙ е този човек. Т.е. кой е заминал вместо него. За което си има Google. Та така.

    Нередност?
  • 3
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 6
    • + 17

    Шпиц-кoмaндaта на цaци. Прокурaтуpa и ДАНС cлугуват на мaмин cвин.

    Нередност?
  • 4
    mzv54626537 avatar :-P
    espresso
    • - 4
    • + 13

    Затова пък сме си имали от 2013 г. до сега посланик в НАТО, завършил 1987 г. с почетна диплома Московския държавен институт по международни отношения. Коя друга натовска страна е можела да се похвали със същото? Разбира се, че няма да позволят на Плевнелиев да смени такъв квалифициран специалист.

    Нередност?
  • 5
    tulup avatar :-|
    tulup
    • + 2


    До коментар [#] от "
    kdo52372883
    ":
    Не е партиен, дори Борисов тръгва да го спасява. Явно някой кръг в армията не го е долюбвал.

    Нередност?
  • 6
    jeunesse avatar :-|
    Jeunesse
    • - 1
    • + 2


    До коментар [#] от "
    kdo52372883
    ":

    Казано на чист български език : That's right!

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 7

    Нивото на коментарите под статията са мерило доколко се е справил авторът. Е, в случая никак...

    Елементарната причина за държавния тормоз върху генерала са разбиранията му. Те са точно обратните на първосигналните предположения в коментарите.
    Ген. Шивиков ги обяснява в едно изречение: "Не Русия е агресивна държава №1 в света, САЩ са жандарм №1 в света".
    Ето целия пост на генерала във ФБ профила му:

    Димитър Шивиков
    28 декември 2018 г. ·
    „ДАНО, ДАНО, ДАНО разбера, че силата е в мен и в теб НАРОДЕ????“ и да сложим край на това мракобесие, на тази брутална намеса във вътрешните ни дела, на бруталното влизане с бутонките в нашата национална идентичност, защото посолството на САЩ в България приветства силата на българския дух и ни го втълпява ежедневно и ние търпим ли, търпим. Велики държави и империи са били унищожавани и заличавани от картата на света не толкова с военна сила, отколкото чрез предателства от вътре. Народе, не усещаш ли, че си предаден от своите и обречен на мизерно съществуване?! Една дузина хрантутници на чужда ясла (с отвъд океански превкус) се надпреварват от сутрин до вечер да ни облъчват с техните брътвежи, че „повече Америка в България винаги е по-добре, отколкото по-малко Америка в България. Е, най-добре би било цяла България в Америка под формата на щат, но това е само мечта непостижима…..“. Те безскрупулно обявяват Русия за най-големия враг на България и с това мислят, че печелят народната любов. В една елха виждат заплаха за националната ни сигурност, а не отчитат и не коментират арогантната намеса в нашите решения какви самолети да се купят. Двамата най-висши дипломати на САЩ предварително обявиха уж българското решение на експертната комисия за новите изтребители. Дори единият от тях дойде тук, за да се увери на място, че не е допусната грешка. Една друга братска нам страна, която винаги е отстоявала българския национален интерес си изпраща боклуците в Отечеството ни да го горим и по този начин да се отопляваме. Питам аз – като е безопасно защо не го горите у вас, британци, а се харчите да го пращате тук или ние сме за вас бунището на Европа? Не Русия е агресивна държава №1в света, САЩ са жандарм №1 в света. Това го признава самият президент Доналд Тръмп , който при посещението си днес в Афганистан каза, че САЩ няма повече да са жандармите на света. Кратко и ясно. Аз знам от опит, че там където са се намесили те - повече държавност няма, там има разруха, там има тероризъм, там има анархия, там има увеличаване на производството на наркотици или суровини за наркотици, това се превръща в територия, от която те ще се възползват в даден момент. За доказателство вижте политическата карта на света. В този смисъл за мен много по-близка ми е Русия и руския народ. Една елха създава чувство на уют и топлина, вяра и надежда в по-добро, а една непрекъснато натрапчива реклама ме отвращава. За мен над всичко и всички е България. България е била силна, с международен авторитет и респект, когато българските правителства са водили относително самостоятелна или по-точно равнопоставена политика с другите държави. На първо място ние трябва да започнем да уважаваме себе си, да не се прекланяме пред когото и да е било, да се гордеем, че сме българи и нашата родина е древна страна.
    За България и българския народ с чувство на гордост и значимост!

    Нередност?
  • 8
    tulup avatar :-|
    tulup
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#7] от "D-r D":

    Никой не задължава Министерски съвет да го изпраща в НАТО, те сами са го избрали. Ако има анти-НАТО позиция, можеше съвсем официално и прозрачно да не го пращат, което прави намесата на прокуратурата още по-странна. Тя на практика блокира решение на МС. Само това би трябвало да е основание за сериозно вътрешно разследване.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 6

    Уважаеми nikidimi,

    Ще ви споделя твърде елементарния си опит от контакти с държавната администрация. За себе си съм се убедил от тях, че там правила няма, а има моментни надмощия на нечии интереси, които се стремят да прокарат конкретни решения. Обикновено лобистки.

    Допускам, че едно лоби е натиснало ген. Шивиков да отиде в Брюксел, а друго е задействало тоягата на прокуратурата, за да попречи на това назначение. Авторът не изяснява тяка ли е, какви са мотивите и кой е отишъл вместо Шивиков.

    Аз очаквах повече от г-н Босев. Той се е плъзнал да преразказва стари брадясали истории с елементи ту на комедия, ту на екшън, без да обясни две задължителни неща:
    1. Какво наложи в този брой на Капитал има два текста за ген. Шивиков без да има информационен повод за това?
    2. Какво мисли генералът за кампанията срещу него?

    Елементарно е, че г-н Босев можеше да зададе на генерала въпроса, който вие задавате на мен: като смята САЩ за световен жандарм, какво ще прави в жандармерията НАТО?

    Но явно толкова може г-н Босев. Той е изкарал достойният български офицер Шивиков една възглавница, върху която всеки с власт може да скача.

    Истината е категорично по-различна. Коментираме един бездушен и безсмислен текст.

    Нередност?
  • 10
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 8
    • + 4

    До коментар [#7] от "D-r D":

    Защо толкова браните генерала, докторе? Не помните ли, че той беше трети в листата за евроизборите на продавачите на паспорти?
    И какво като е наговорил тия откровения? Нещо да е направил отвъд декларациите "България юбер алес"? Четири години му броят одеялата и кокошките и той си трае. И изведнъж - отива в листата на коалиционния партньор на мъчителите! Аз за Шивиков не бих гласувала, макар да съм съгласна с всичко от написаното от него.
    Но познавам един истински генерал, който досега не се е отметнал от думите си - президентът Радев.

    Нередност?
Нов коментар