🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разместване по върховете на армията

Правителството номинира още един зам.-началник на отбраната

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерският съвет реши днес да предложи на президента повишаване на шестима генерали и назначаването им на по-високи длъжности.

Досегашният началник щаб на Сухопътни войски Пламен Атанасов е номиниран за зам.-началник на отбраната и повишаване в звание генерал-майор. Той трябва да заеме овакантеното място на починалия ген. Нейко Ненов.

Командирът на 68-ма бригада "Специални сили" Михаил Попов пък става зам.-началник на Сухопътни войски и също ще бъде произведен в генерал-майор. На негово място на чело на спецчастите пък ще бъде назначен полк. Явор Матеев, който става бригаден генерал. До момента Матеев координираше дейността на българо-американските съвместни бази.

Нов командир ще има и 61-ва механизирана бригада. Тя ще бъде оглавена от Груди Ангелов, който ще бъде повишен в бригаден генерал. Той заема мястото на ген. Димитър Шивиков, който трябваше да стане български представител в представителство в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, но срещу него бе образувано разследване, ДАНС отне допуска му до секретна информация и той напусна арията в знак на протест. На мястото, което Шивиков трябваше да заеме в Монс, пък ще бъде изпратен комодор Кирил Михайлов – настоящ ръководител на дирекция "Операции и подготовка" в Щаба на отбраната.

Също така правителството предлага капитан първи ранг Коста Андреев да стане зам.-началник на Военноморските сили и да получи званието комодор.

Все още няма коментари
Нов коментар