🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изненада!

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обикновено изненадата идва от неочакваното - събития, които никой не е предвидил, че ще се случат. Такава е например историята с най-големия британски туристически оператор Thomas Cook (и един от най-големите в света), който през седмицата обяви, че изпада в несъстоятелност. В свързания свят последствията от фалита на толкова голяма компания се усещат на много места и за съжаление България е едно от тях. Тук ефектите са в две посоки:

- Thomas Cook е компанията, която докарва в България вероятно най-много туристи; фалитът й се случва в края на един сравнително слаб сезон за летния туризъм и в зората на записванията за следващия, което прави прогнозата за него, меко казано, трудна.

- Доста по-притеснителни са обаче преките последствия от срутването на туристическия гигант; консервативната оценка на задълженията, които Thomas Cook няма да изплати към български компании, е около 30 млн. евро. Това означава, че в края на и без това трудния сезон немалко хотели, транспортни компании и всички заети по веригата около тях ще имат сериозни затруднения.

За основателя на компанията, Томас Кук, казват, че е измислил масовия туризъм - той за пръв път през XIX век организира туристически групи за пътешествия в различни държави. Това беше част от причините историята за фалита на основаната преди над 155 години от него компания да се превърне в такава новина. Но, разбира се, масовият туризъм няма да изчезне с края на Thomas Cook - празното пространство ще бъде запълнено бързо, а тези компании, които оцелеят от кризата, ще се докажат като по-устойчиви. (Всичко по темата тук и тук.)

Понякога обаче изненадата идва и от очакваното. Такава е историята с кредита от 100 млн. лв., който държавната ББР дава на "Техномаркет". Веригата магазини е в орбитата от компании на депутата от ДПС Делян Пеевски - тя формално е част от групата "Булгартабак". Или по-скоро беше, защото групата вече има 150 млн. лв. кредити от ББР и отпускането на още 100 млн. нарушава регулациите за експозицията на банката към един клиент. По тази причина собствеността на "Техномаркет" е прехвърлена на двама от мениджърите на дружеството и то веднага получава парите от държавната банка.

Такива схеми са се случвали и преди. До момента ББР е раздала на фирми, свързвани с ДПС - на Пеевски и Румен Гайтански, близо 1.5 млрд. лв. Изненадата в случая идва не от самата история - то очевидно е ставало и преди, а от това, че тази схема продължава лесно и абсолютно безнаказано. Ролята на подобно кранче за "безплатни" пари преди няколко години играеше КТБ. Сега парите отново текат с пълна сила през държавната банка, но сметката накрая пак ще бъде представена на всички. (Още - тук.)

Отговора на въпроса как е възможно това да се случва напълно безнаказано може да откриете в друга тема - за дебата около предсрочното освобождаване на осъдения за убийство австралиец Джок Полфрийман. "Дебат" всъщност е мека дума за публичния линч, който се осъществява над съдията, взел решението. Причината е не толкова самото решение, колкото това, че магистратът е сред явните противници на кликата, овладяла съдебната система в момента. Целта на атаката срещу него е част от постоянната кампания за публично унищожение на малкото останали дисиденти, така че да не пречат на избора на нов главен прокурор, а и след това. (Вижте тук.)

С избора за наследник на Цацаров е свързана и друга тема в броя - продължението на скандала в БНР, където генералният директор отказва да подаде оставка. Той остава на поста си, въпреки че беше уличен в груба цензура отново в полза на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Съветът за електронни медии засега отказва да го махне, а БСП и ГЕРБ реагираха на случая със създаването на комисия - накратко, всички се опитват да замажат случая, а не да решат проблем. (Вижте коментар тук и подробности по темата тук.)

Това е поредната седмица, в която изборът на главен прокурор се оказва в основата на няколко сериозни скандала. И те вероятно няма да са последните - до финала на процедурата остава малко по-малко от месец.

Седмичникът "Капитал" се разпространява в бензиностанции OMV, Shell, EKO и Lukoil, магазините Inmedio, Relay и Аванти, супермаркетите Billa, Kaufland и Фантастико, и обектите на Memento, Green Deli, Chucky’s, La Bottega, Onda, CrossFitDream и Orange Fitness.

Все още няма коментари
Нов коментар