🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Те наистина взимат децата ни

Норвежката истерия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има нещо вярно в цялата история с взимането на децата от държавата, която тази седмица изпразни училища в Сливен, Ямбол и Карнобат. Това беше само един от акордите на истерия, която набира скорост от поне година и разбира се, твърденията, че държавата подготвя масово взимане на деца от семействата, за да ги изпрати в чужбина, са пълна глупост.

Взимане на деца обаче има. То просто се случва по друг начин.

През август всяка година терминалите на софийското летище са едно от най-тъжните места в България. Зад опашките за чекиране, близо до изхода, винаги има жени, които току-що са казали "Чао, маме" и сега се опитват тайно да избършат сълзите си. До тях мъжете им преглъщат своите, стиснали устни. Те изпращат обратно децата и внуците си, за които "вкъщи" е на няколко хиляди километра и след това една година ще ги виждат само по skype.

Макар и малко по-късно, другите държави взимат децата ни в по-добрите си училища и университети. Това се случва, защото родителите там са полагали системни усилия в продължение на дълги години, така че образованието им да е смислено, интересно и полезно. Те са внимавали да не допуснат корупцията да превземе държавите им. Държали са политиците под контрол, така че да работят в интерес на хората, а не в своя собствен.

Да учиш в друга страна, разбира се, е съвсем нормално. Проблемът е, че огромна част от порасналите деца след това остават в чужбина. "Взимат" ни ги, защото хората там са успели да се преборят за качествено здравеопазване, добра бизнес среда и възможности за работа, удобни градове.

На летището в София през август порасналите деца също преглъщат на заминаване. Те оставят тук родителите и приятелите си. Принудени са да избират между тях и реална възможност за достоен живот сега.

Хубавото в тази история е, че те биха се върнали. Стига само тук да спре да се краде. Да има справедливост. Честните и усърдни хора да успяват не само по изключение.

29 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wvl56623693 avatar :-|
    wvl56623693
    • - 26
    • + 16

    Статията щеше да добра, ако липсваше тази преувеличена възхвала на чужденците. "Това се случва, защото родителите там са полагали системни усилия в продължение на дълги години, така че образованието им да е смислено, интересно и полезно. Те са внимавали да не допуснат корупцията да превземе държавите им. Държали са политиците под контрол, така че да работят в интерес на хората, а не в своя собствен", "хората там са успели да се преборят за качествено здравеопазване": Капитал, може ли да дадете примери как западноевропейците са се борели против корупцията и за добро образование и здравеопазване в своите държави? Ако това беше така, нямаше например да има липса лекари в Англия и на болногледачки и учители в Германия. Нямаше да има и лобизъм в тези държави. Да не говорим пък за паралелните общества и за арабските престъпни кланове.
    Не ме разбирайте погрешно, положението в тези държави е много по-добро отколкото в нашата (затова и толкова много българи емигрират), но да представяте западняците като много борбени и загрижени за бъдещето си е просто смешно.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 29
    • + 2

    Якото печатане на пари си оказва влиянието в развитите демокрации. Изсмукват и изкупуват каквито си поискат ресурси/хората също са ресурс/. Имат и възможност да си направят и образованието добре.. просто защото нямат финансови ограничения/почти/. Корупция? пак има, но едно е да знаеш, че парите валят отвсякъде и даже може да спазваш законите и пак ще има за теб.. и друго, че са ограничен ресурси, както е при нас.

    Построиха си един вид комунизъм, чрез източване обаче на останалия свят. Щото точно това се случва когато си раздават лесни трилионни кредити на корем. Изкупуване на останалите държави, завземане на пазарите им, чрез субсидирана продукция и т.н. Или просто като се изкупят с току-що напечатани хартийки.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 17
    • + 17

    Не, не! Доста противоестествено подменяте темата!

    Търсите измислена връзка между тоталното недоверие на бедните и онеправданите към държавата и неверието на богатите и благоденстващите към качествата на образователната система в БГ.

    Няма такава връзка! По-скоро трябва да се обяви, че в съвременното българско общество изобщо няма връзка между хората и те не търсят общност, а се отнасят към другия с тотално недоверие.

    Именно недоверието към фалшивата държава, големците и техните далавери деструктират обществото и обръщат всеки срещу всеки.

    И да напомня на анонимния автор на тая измишльотина, че преди месец 1/3 от първолаците в българските училища са с друг майчин език. Казано по-директно - не са българчета по етнос.
    На тях след години просто няма как да им се случат тия сълзливи сцени по летищата, защото от бедност или по други причини няма да завършат и основно образование.

    А това, че циганите си взеха децата от училище, говори много ясно до какво падение е стигнала държавата, че никой за нищо да не й вярва.

    Тая ерозия на държавността, на ценностите дължим на десетилетието на Борисов. И на всички негови крепители!


    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 13
    • + 15

    Нещо натиснах...

    И кой на кого да вярва, когато от трибуната на Генералната асамблия на ООН онзи ден външната Захариева обяви, че българската държава щяла да защитава интересите на децата, а не тези на родителите, на семейството и на обществото!!!

    Ако нашите деца ходеха на училище, след тия щуротии на Катето сигурно и жена ми щеше да отиде да си ги прибере...

    Управляват ни хора с изявени маниакално-депресивни състояния, които като стой та гледай определят съдбите ни.

    Оттам е проблемът. И той има име - Герб!

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 11
    • + 13

    До коментар [#4] от "D-r D":


    [quote#4:"D-r D"]...от трибуната на Генералната асамблия на ООН онзи ден външната Захариева обяви, че българската държава щяла да защитава интересите на децата, а не тези на родителите, на семейството и на обществото!!![/quote]

    Ами разбира се, че трябва да се защитават правата на децата! Те какво са виновни, че в центъра на София биват склонявани към просия и дори проституция от родителите си? Моментално трябва да се изземват престъпно отглеждани деца! Единствената дискусия трябва да е върху границите, които не бива да бъдат преминавани, за да си родител.

    Нередност?
  • 6
    udo03382418 avatar :-|
    Nikolay Lazarov
    • - 5
    • + 31

    Аз живея в чужбина от 17 год. и мога само да потвърдя думите в статията. Вече съм баща на 2 деца! И в момента сме на кантар 50/50 да се върнем ли заради нашите родители, роднини и приятели? Или да останем там където сме? Родителите ни са пред пенсия и за мое наи голямо учудване, вместо да искат да се приберем, настояват те да доидат при нас и да ни помагат с децата. Даже искат и работа да им намериме почасово, та да не им е скучно?!?! Тази трагедия на летищата в БГ я наблüдавам при всяко мое пътуване! Но тук всеки решава за себе си. За това за щастие живеем в свободен свят и имаме право на личностен избор. Какви са плöсовете на запада? Първото което ми хрумва: Здравната система! Пример: за децата до 18 год. напълно безплатно! В БГ за добър ден 2 лева, Преглед Х лева, Тест по касата след 30 дни, срещу 50 лева веднага (Хората се разхождат като кредитни карти из болниците. И на всеки ход има ценова листа като в кварталния магазин. За отношението няма да говоря!). Образованието е според зависи. И тук и там има и добри и лоши примери. Опира до волята на човек да иска да учи и да се усъвършенства. Пример всекидневието: Всеки се е научил да си чисти пред, около, и в къщата. Няма някои да излезе и да каже "еба.ти държавата, кога ще доидат да окосят, изчистят. Съсипаха я тази държава!" (Държавата: това сме ние хората в нея!). Просто е регламентирано къде, кога, с какво имаш право да си чистиш. В неделя само да вдигнеш шум и 90% от комшиите са ти на главата (за някои хора това може и да е минус). Хубавото е, дори и да останат хората в чужбина, е че има вече изградени БГ структури в чужбина ( Училища, магазини, клубове, икономически кръгове и т.н.) така че връзката с родината не се губи, както твърди авторката! А темата с отнемане на деца в БГ е толкова глупава, че ме е срам да я коментирам. В България вече от много години работи система за отнемане на деца от безотговорни родители! Така че за какво се протестира изобщо? Губи се обществена енергия за нещо, което всъщност от години го има (Та дори и по време на комунизма го е имало!) Тук единственото за което трябва да се обсъжда е за границите на допустимото! Или на вскички им е приятно пред всеки хипермаркет да бъдеш спиран от 6-7 годишно дете с думите на развален български "бате даи некоя стотинка". На тези деца там не им е мястото! Те трябва да бъдат отнемани от родителите им, давани на отговорни хора с цел образоване! Бъдещата кариера на тези деца ще е Престъпник, Проститутка, Наркоман, Донор на органи, Донор на деца, Джебчия и т.н. Ако това се толерира от обществото и респективно от държавата тяхната немотия, неграмотност, простотия и др. само ще се мултиплицира и задълбочава. Темата е прекалено сложна само за един форум, затова няма да дълбая повече :-)

    Нередност?
  • 7
    mvn51595132 avatar :-|
    Кум Лисан
    • - 1
    • + 20

    На този електорат утре ще му кажат, че ще вземат децата ако не гласуват за ДПС.

    Нередност?
  • 8
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 21
    • + 9


    До коментар [#] от "
    Nikolay Lazarov
    ":

    Написал си глупости. Доста съмнително е да имаш какъвто и да е сблъсък със здравните системи в чужбина, а и в България.
    Тъжно е че подобни посредствени писания получават подобна гласност. Със сигурност има много какво да се желае от здравната, образователната, съдебната система, пък и от цялото управление у нас. Но това кравешко благоволение към нещата на запад е просто обида към читателите. Повечето от които са били в други държави и знаят какво е.

    Нередност?
  • 9
    owen avatar :-|
    owen
    • + 16

    много хубав текст, и много верен. вината за състоянието на обществото у всички нас.

    Нередност?
  • 10
    mxk43498737 avatar :-|
    Мухарем Сербезовски‏
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#8] от "orchis":

    "Повечето от които са били в други държави и знаят какво е."
    Повечето и в България нямаше са сте цъфнали и вързали.

    Нередност?
Нов коментар