Те искат София, защото...

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Разходих се няколко пъти из София. Мисля, че ще е най-добре, ако започнат отначало." Това написа преди няколко години Джон Клийз от "Монти Пайтън", докато беше в града. Сега, три седмици преди местните избори, всеки от основните кандидати за кмет на София се опитва да убеди хората, че ще се случи точно това - ново начало:

  • Йорданка Фандъкова пробва да се отърси от тежкия багаж на десетгодишното управление, като предлага модерни идеи и сменя някои от спорните фигури на ГЕРБ с нови, необременени хора. Дали обаче това ще се окаже достатъчно, за да създаде впечатлението, че ще се промени моделът на управление в София?
  • Мая Манолова опитва да се представи като приемлив и за десните избиратели кандидат, но я спъват неприятните подробности от близките години - Костинбродската афера, яростната подкрепа за правителството на Орешарски и за избирането на Пеевски за шеф на ДАНС.
  • Десният кандидат Борислав Игнатов предлага свежи идеи и няма никакъв политически багаж зад гърба си, но дотолкова никакъв, че това на етапа му пречи. Той влезе в кампанията доста късно и макар да печели бързо подкрепа, през следващите седмици има да наваксва много.
  • Доскорошният граждански активист Борис Бонев опитва да предложи всички натрупани през годините идеи на движението "Спаси София". Той обаче няма зад гърба си сериозна политическа структура, която да му помогне за по-мащабна кампания.

Новината на тези избори е, че в София за пръв път от много години има истинска кампания и състезание между различни кандидати. В този брой избрахме малко по-различен подход да ви разкажем защо те искат София. В продължение на няколко дни репортери на "Капитал" вървяха заедно с претендентите за кметското място в София, така че да видят отвътре как се развива кампанията им и за какво се борят. В текстовете от темата на броя може да видите репортажите от тези обиколки, а следващата седмица ще може да чуете и аудиорепортажи от кампаниите.

Новото начало невинаги е синоним на нещо хубаво. Примерът от този брой е с Ружа Игнатова - българката, която успя да направи международната пирамида OneCoin. В нея за две години потънаха 3.3 млрд. евро и сега основателката й е издирвана по целия свят. Точната сума се разбра благодарение на документите в съдебните дела в САЩ срещу самата Ружа Игнатова и брат й Константин, както и на документи от източници на "Капитал". Тук ще прочетете по-интересните данни от счетоводството на OneCoin и смразяващия размер на откраднатите пари.

В броя ще видите още:

Седмичникът "Капитал" се разпространява в бензиностанции OMV, Shell, EKO и Lukoil, магазините Inmedio, Relay и Аванти, супермаркетите Billa, Kaufland и Фантастико, и обектите на Memento, Green Deli, Chucky’s, La Bottega, Onda, CrossFitDream и Orange Fitness.

Все още няма коментари
Нов коментар