Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Според американските власти стотици милиони евро вложени от членовете на OneCoin са преминали през няколко дестинации, за да достигнат до контролирани от Ружа Игнатова фондове и сметки
Според американските власти стотици милиони евро вложени от членовете на OneCoin са преминали през няколко дестинации, за да достигнат до контролирани от Ружа Игнатова фондове и сметки
Според американските власти стотици милиони евро вложени от членовете на OneCoin са преминали през няколко дестинации, за да достигнат до контролирани от Ружа Игнатова фондове и сметки    ©  Надежда Чипева
Според американските власти стотици милиони евро вложени от членовете на OneCoin са преминали през няколко дестинации, за да достигнат до контролирани от Ружа Игнатова фондове и сметки    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Около 60% от постъпленията идват от Китай, но членове има от практически всяка точка на земното кълбо.
  • Парите са насочвани към офшорки и дори мнима сделка за петролно находище в Мадагаскар.

През 2015 г. Ружа Игнатова за пръв път навлезе по-осезаемо в публичното пространство с пищни партита и скъпи придобивки на емблематични сгради в София. Ресторант "Крим" на ул. "Славянска" беше купен от контролирана от нея офшорка за 4.2 млн. евро, а къщата на Моллов срещу парламента за 5 млн. евро. Сумите звучат внушително и непосилни за някого, който не е рок звезда или наследник на фамилна империя.

Години по-късно обяснението ще стане тривиално - тези две покупки са едва около 0.3% от постъпленията (и то само до септември 2016 г.) на нейната криптовалутна компания OneCoin, чието съществуване от зараждането й преди пет години е съпътствано с предупреждения от анализатори, медии и регулатори, че е измама. Дори да добавим и други известни придобивки - централата на компанията на пл. "Славейков", имение в Созопол и луксозна яхта, паркирана на марината в морския град, сумата едва ли ще е над 1% от космическия оборот на OneCoin. А именно пари, привлечени основно чрез продажба на "образователни пакети" на милиони души от цял свят. Тези пакети съдържат различни количества жетони, позволяващи да се участва в копаенето на onecoin, а също и обещават доходи от бонусна схема при привличането на нови членове, закупили нови пакети - неща, които карат американските прокурори в прав текст да нарекат OneCoin пирамида.

Изчисленията сега стават възможни благодарение на документите в съдебните дела в САЩ срещу самата Ружа Игнатова (тя не се е появявала публично от края на 2017 г, и не е известно къде е), брат й Константин (арестуван в САЩ) и американския адвокат Марк Скот (обвинен в пране на пари и банкови измами в полза на OneCoin). Там са цитирани придобити от прокурорите вътрешни счетоводни данни от OneCoin, според които приходите до края на третото тримесечие на 2016 г. са 3.353 млрд. евро, а "печалбата" - 2.232 млрд. евро.

"Капитал" също се сдоби с тези данни от свои източници. Макар автентичността да не може да бъде доказана на 100%, има достатъчно индикации да бъдат приети за достоверни, като в незаличените метаданни се виждат и имена, свързани с OneCoin, включително и Ружа Игнатова. Екселските таблици обхващат същия период и потвърждават числата, изнесени от американските власти. И те чертаят картина на феноменалния растеж, който няма как да е свършил рязко през септември 2016 - оттогава ще мине една година до изчезването на Игнатова, а дори и след него и досега компанията работи и привлича и нови членове. Според таблиците активните членове на OneCoin са 2.1 млн. души, докато в следващите години компанията говори за над 3.5 млн. - единственият файл, където се съдържат данни и за 2017, показва нови 1.8 млн. клиенти само през годината.

975 млн. евро са приходите от най-продавания пакет Tycoon, който струва 5500 евро

118 хил. евро струва най-скъпият пакет към 2016 г. - Ultimate. От него са продадени 1130 бройки, 890 от тях в Китай

3347 членове от България са вложили общо 2 млн. евро

По-голяма и от Хеопсовата

За да сложим нещата в перспектива, ако OneCoin оперираше през само едно дружество и то беше регистрирано в България, вероятно за 2016 г. то щеше да е първо или в най-лошия случай второ по оборот в страната след "Лукойл Нефтохим Бургас". Данните показват, че само до септември компанията е събрала приходи от малко под 2 млрд. евро (виж инфографиката). За щастие или за нещастие обаче OneCoin оперира основно през чуждестранни компании, постъпленията по различни канали постъпват в знайни и незнайни дружества, така че засега единствен източник за консолидираното състояние са именно тези мениджърски отчети.

Ако продължим с хипотетичната си аналогия обаче, OneCoin би била български лидер не само по обем, а и по география. Основно продажбите идват от Китай (около 60%), което е отдавна известно. Но членове има от практически всяка точка на земното кълбо. Данните показват дори 4 пакета, закупени от Антарктида - континент без постоянно население, на който живеят основно експедиции от учени и изследователи.

Ако се гледат в движение обаче, данните показват интересна миграция. След първоначалния бум от Китай, Азия и от Европа, постепенно със засилването на предупрежденията от регулатори и започналите разследвания все повече активността на компанията се насочва към други пазари като Латинска Америка и Африка.

България, където са част от офисите на компанията, пък далеч не е от активните пазари и до 2016 г. практически няма продажби. В единственото си интервю за "Капитал" през 2015 г. Ружа Игнатова обяснява, че не продава в България, за да няма конфликт на интереси. А голямата част от членовете от страната видимо са наследство от придобитата от OneCoin друга компания със съмнително минало и често обвинявана, че е измама - OPN (Opportunity Network), оперирала и под името SiteTalk. Затова вложенията от България за първите две години достигат едва 2 млн. евро от 3347 души, което прави потенциалните щети доста ограничени.

Не такъв е случаят обаче навсякъде. Данните показват, че огромната част от членовете на OneCoin са влезли с малки суми - 88% от постъпленията са от най-евтините образователни пакети на цени от 110 до 1100 евро. Най-големият приход - почти 1 млрд. евро, обаче идва от продажбите на Tycoon пакета на цена 5500 евро. А над 1100 души, огромната част от Китай, купуват най-скъпия към онзи момент Ultimate пакет на цена 118 хил. евро. И това не е максимумът - от материалите по колективен иск, заведен след ареста на Константин Игнатов срещу OneCoin от американски потърпевши, се вижда, че един от водещите взискатели е доктор Доналд Бердо, кардиолог от Монтана. Той твърди, че в периода август 2015 - май 2016 г. е вложил сумарно 755 хил. долара в OneCoin.

Фокуси с изчезване

Основателката на OneCoin не се е появявала публично вече две години и "Къде е Ружа?" се превърна от въпрос, човъркащ скромна общност, в един от най-слушаните подкасти на BBC. Но не само тя липсва - не по-лесен за отговаряне въпрос е къде са тези минимум 3.3 млрд. евро.

Част от сумата отива за бонуси за привличане на нови членове. Цитираната от американските прокурори печалба 2.2 млрд. евро показва именно това - приспадането на около 1.1 млрд. евро преведени като бонуси на активните членове. Тук обаче има няколко условности компанията налага различни форми на ограничения за теглене на тези печалби, така че според данните във файловете едва около 130 млн. евро са прибрани в кеш до септември 2016 г. Съдбата на останалите, макар да се водят по сметки на членовете, не е ясна.

Същевременно трябва да се отчете и че вероятно OneCoin е имала някакви оперативни разходи не само по поддържане офисите в София (и досега в българското "Уан нетуърк сървисес" работят около 60 души), Дубай, Лондон и Хонконг, но и по организиране на лъскави събития по цял свят. Ако се съди по твърденията на американските прокурори, друго съществено перо трябва да е било и "система от регулярни корупционни плащания към държавни чиновници по цял свят, с което да се улеснява измамната схема на OneCoin". А също и такси за адвокати, като арестувания Марк Скот, който за услугите си е получил милиони, вложени в придобивки на имоти, яхта, луксозни коли, бижута и часовници. Известна част са блокирани или конфискувани и от различни институции по света - китайски медии през 2018 г. съобщават за арестувани 98 души и възстановени 268 млн. долара след двегодишно разследване. Германският финансов регулатор BaFin през 2017 г. пък съобщи, че е блокирал 29 млн. евро., по-малки суми са конфискувани при акции в Индия.

Така или иначе, каквито и да са били тези суми, няма съмнения, че остава огромна разлика от вероятно милиарди. И твърденията на САЩ са, че те под една или друга форма са стигали в голямата си част до съоснователите Ружа Игнатова и Себастиан Грийнууд. Например твърденията на BaFin са, че през германското дружество за година от декември 2015 до декември 2016 г. са преминали 360 млн. евро. Но най-много детайли изскачат покрай делото на Марк Скот, в което твърдението на американските власти е, че е изпрал около 400 млн. долара за OneCoin.

Голямото пране

Накратко неговата роля в историята може да се сглоби от обвиненията на прокурорите и стенограмите от първите разпити след ареста му, които са публикувани по делото. Скот е представен по мейл на Ружа Игнатова на 30 септември 2015 г., като според собствените му твърдения връзката е осъществена от Гилбърт Армента, собственик на фамилния офис Fates Group, а преди това на грузинската "Капитал банк" - предоставяла услуги на OneCoin, докато през 2016 г. лицензът й е отнет за... неспазване на правилата против пране на пари. На 31 януари Игнатова му пише: "Тъй като времето цъка, какви са следващите стъпки и как можем да продължим. Ако трябва да се срещнем, ще съм в Лондон от 5.2 до 15.2. Синди ти е пратила телефон, обади ми се, когато е при теб". Според прокурорите става въпрос за изпратено на адвоката специално криптирано устройство, каквито Игнатова е ползвала, за да избегне подслушване от властите. На 9 февруари Скот лети до Лондон и се връща на 14 февруари, а след това в края на месеца регистрира MSSI LTD в Британските Вирджински острови, а в следващите месеци - и серия фондове под името Fenero (в същата дестинация, както и в Каймановите острови, Ирландия и др.)

За изграждането на фондовете той ползва услугите на специализирана фирма - Apex Fund Services. След като всички те се сдобиват с банкови сметки, по данни на американските власти в тях между юни 2016 и февруари 2017 г. са постъпили сумарно 364 млн. евро и 10 млн. долара. Те са дошли от десетина банкови сметки на няколко дружества от различни страни: International Marketing Services GmBH (германската компания с блокирани средства от BaFin), International Marketing Services Pte (Сингапур), Star Merchant (Хонконг), Fates Group (споменатият фамилен офис на Армента) и "Би енд Ен консулт" (България). Проследяването на финансовите потоци е показало, че осем от тези сметки са захранвани пряко или косвено с пари от закупените образователни пакети от членове на OneCoin, а за Star Merchant има данни, че е контролирана лично от Игнатова.

Според твърденията на Скот пред банки, институции и агентите на ФБР след ареста му Fenero е фамилен офис, регистриран като private equity fund, който управлява парите на няколко богати европейски семейства. А според обвинението той е представял невярна информация за произхода на средствата, въпреки че е знаел, че те практически изцяло идват от лица, свързани с OneCoin и Ружа Игнатова. При разпита му той назовава като част от инвеститорите Гилбърт Армента и Ирина Дилкинска, която му е представена от Игнатова. По това време Дилкинска е главен юрист на OneCoin, както и собственик и управител на "Би енд Ен консулт".

Пред Apex Fund Services Скот обаче не представя Дилкинска в тази светлина, а като технологичен инвеститор и че нейната "Би енд Ен консулт" предоставя технологии под лиценз на компании като германската и сингапурската IMS и техните трансфери към Fenero са плащане за тези услуги. Проблем възниква чак когато в края на юли на 2016 г. Скот препраща на директорите на Apex кореспонденция с Дилкинска, където се вижда мейлът й в onecoin и след последвалите въпроси и обяснението, че предвид многото обвинения и предупреждения ще трябва задълбочена проверка, на 10 август Скот прекратява договорите си Apex и продължава да работи с кайманската DMS Bank, чрез която трансферира общо над 273 млн. евро към Ирландия по сметки в Bank of Ireland. А оттам след известни перипетии и блокирани преводи голяма част от парите са изпратени към Phoenix Fund Investments в Обединените арабски емирства - друг фамилен офис, за който прокурорите твърдят, че могат да докажат, че се контролира от единия от създателите на OneCoin.

Криптокралицата и братът на президента

Но най-любопитната история е от малко преди това. През юли 2016 г. Скот пише на Apex, че иска да се отпуснат 30 млн. евро кредит на CryptoReal Investments Trust, за да купи петролно находище (блок 3112) в Мадагаскар от хонконгското Barta Holdings Limited. В писмото си той казва, че роднина на двама бивши американски президенти е представител на Barta и "ще пробваме да не питаме повече за тази част от транзакцията".

За целта дори има създаден сайт на CryptoReal Investments, който вече не е активен. Там като продавач е посочена Hoifu Energy Group (регистрирана на бермудските острови и листвана в Хонконг), чийто изпълнителен директор и зам.-председател на борда действително е Нийл Буш - брат на Джордж У. Буш и син на Джордж Х. У. Буш. Според отчетите на Hoifu тя наистина е собственик на находище в Мадагаскар, но друго - 2101, а въпросният блок 3112 е в друга компания, контролирана от основния собственик на групата доктор Хуей Чъ Мин. Дали такава сделка е имало реално, не е ясно, тъй като от хонконгската компания не отговориха на запитването на "Капитал". Според американските прокурори обаче впоследствие 10 млн. евро от сметката на Barta са изпратени по сметка на Себастиан Грийнууд, което ги кара да мислят, че става въпрос за пране на пари.

В откъслечните си спомени при разпита Скот се сеща за необичайна сделка, в която участвал и един от братята Буш и това го поуспокоило, но не и за много повече детайли. А що се отнася до това какво е станало с парите, той твърди че около 190 млн. евро са преведени на Phoenix, а за останалите: "Ами, някои бяха инвестирани и прехвърлихме и собствеността в тези бизнеси. Някои просто не потръгнаха. Купихме, опитахме да купим търговска платформа за валута в Лондон. Парите бяха пропилени, не проработи. Купихме компания за кредитни карти PCT (бел. ред. че това е Payment Card Technologies Limited, Великобритания), и тя беше прехвърлена на собствениците."

По какъв точно път са дошли парите за покупките на софийските имоти не е ясно. Двете компании от ОАЕ, чрез които бяха придобити, вече са заличени, а днес техен притежател се води Емил Хърсев. Според декларацията си по закона за мерките срещу изпиране на пари той е действителен собственик, а след сделките в началото на 2017 г. беше обяснил, че представлява клиент. Към днешна дата в централата на OneCoin продължава да кипи живот и да работят хора. Ресторант "Крим", който трябваше да е лична резиденция на Ружа Игнатова, е ремонтиран, видимо поддържан, но пуст.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yordanovmg avatar :-P
    yordanovmg
    • + 19

    На нашата спецпрокуратура такива неща въобще правят ли й впечатление?

    Нередност?
  • 2
    frei1974 avatar :-|
    stoian1972
    • - 1
    • + 11

    Ашколсун.Машалла.

    Нередност?
  • 3
    kdo52372883 avatar :-|
    kdo52372883
    • + 18

    Не, никак. Франтишек и приятели са твърде заети да вкарват в ареста хора, които са погледнали накриво Пеевски. Или хора, към чиито бизнес той има апетити. Или са твърде заети да сключват споразумения с наркопласьори и прочее герои.

    До коментар [#] от "
    yordanovmg
    ":

    Нередност?
  • 4
    vxa15365434 avatar :-|
    Ликующий

    Доктор Ружа прибра милиардите на лакомите глупаци! Надявали са се на големи печалби от инвестиции, вместо д развиват собствен бизнес.

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 3

    БГ Робин Худ - краде от всички и дава на себе си. ДПС спешно трябва да я номинират за депутат. Дамата срещу имунитет може да им направи страшни услуги.

    Нередност?
Нов коментар