🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ключово е надеждни компании да изграждат 5G

Европа трябва да постави сигурността на информационните артерии на XXI век на първо място

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ, в статия за Politico

Решенията на министрите, отговарящи за телекомуникациите в страните - членки на ЕС, свързани със сигурността на новоизграждащите се безжични мрежи от пето поколение (5G), могат да имат дългосрочен ефект върху способността на европейските страни да защитят личната неприкосновеност на своите граждани и в крайна сметка да защитят своите свободи. 5G мрежите скоро ще засегнат всеки аспект от живота, включително и жизненоважна инфраструктура. Новите високотехнологични възможности ще захранват автономни превозни средства, изкуствен интелект, интелигентни мрежи и други иновативни технологии.

С толкова много потенциални рискове от спешен порядък е тези информационни артерии на XXI век да бъдат изградени от надеждни компании. По-специално, изключително важно е европейските страни да не дават контрола върху своята жизненоважна инфраструктура на китайски технологични гиганти като Huawei или ZTE.

Вземете само историята на Huawei. Компанията, която поддържа връзки с Народната освободителна армия на Китай, е замесена в шпионаж в Чехия, Полша и Нидерландия. Твърди се, че е откраднала интелектуална собственост от конкуренти в Германия, Израел, Обединеното кралство и САЩ и е обвинена в подкупи и корупционни практики в Алжир, Белгия и Сиера Леоне. Huawei получава огромна държавна подкрепа, която й позволява несправедливо да подбива цените, предлагани от конкуренти, работещи на пазарен принцип.

Защита на 5G мрежите не означава единствено да се предотврати изграждането им от определена компания. Китайският Закон за национално разузнаване посочва ясно, че Китайската комунистическа партия (ККП) може да принуди всеки доставчик на 5G услуги да предава информация и да извършва други секретни дейности. Това буди безпокойство, защото ККП сама по себе стои зад дълъг списък от злонамерени киберактивности. Миналата година Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу членове на хакерската група APT 10 в Тянжин, която е действала заедно с Министерството на държавната сигурност на Китай, атакувайки десетки европейски и американски компании с цел кражба на интелектуална собственост и чувствителна лична информация.

Страните от ЕС не трябава да дават контрола върху жизненоважна инфраструктура на китайски технологични гиганти.

С възможностите на 5G Китайската комунистическа партия може да използва достъпа на Huawei или ZTE до частна или фирмена информация с цел кражба или да предизвика смущения в жизненоважни бъдещи приложения като електрически мрежи или телехирургически центрове. И е достатъчно само да се видят безкрайните нарушения на човешките права в Синцзян в изтекли неотдавна документи, за да се разбере как тази партия използва технологиите за масови репресии.

Техническите експерти на ЕС направиха голяма крачка напред през октомври, когато в координирана оценка на риска за 5G мрежите предупредиха, че рисковият профил на отделните доставчици ще бъде от особена важност, включително и вероятността доставчикът да бъде обект на намеса от страна извън ЕС. САЩ настоятелно призовават държавите в ЕС да отидат още по-далеч и да установят национални стандарти за справяне с потенциалните заплахи за неприкосновеността на личния живот, сигурността, безопасността, правата на човека, суверенитета и интелектуалната собственост.

Някои от поддръжниците на Пекин, включително и европейски PR фирми, наети за преодоляване на негативните настроения, твърдят, че технологията на Huawei е по-добра и по-евтина от алтернативите, като игнорират обезпокоителната история на компанията.

ЕС не трябва да поема такива рискове. Европейски компании като Ericsson и Nokia, както и южнокорейската Samsung произвеждат висококачествено 5G оборудване на конкурентни цени. Тези фирми са легитимни търговски субекти, които участват в честна конкуренция. Още по-важно е, че техните седалища се намират в демократични държави, които се придържат към върховенството на закона и са отговорни за своите действия.

Съединените щати уважават правото на всяка държава да определя технологичната си политика и да решава как ще защитава своя народ. Но нашите приятелства и съюзи с държавите - членки на ЕС, които в крайна сметка са изградени върху общата любов към свободата, изискват да споделяме своите притеснения, когато видим заплаха за нашата обща сигурност. Уверен съм, че европейските държави ще продължат да вземат добри решения за своите граждани. САЩ очакват да работят с Брюксел за изграждането на силно, сигурно и проспериращо цифрово бъдеще за всички нас.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    beky avatar :-P
    1999
    • - 3

    Помата е можел да ги посочи "добрите", макар на всеки да е ясно, че сред тях няма неамерикански компании. И ако китайците ще ни шпионират, американците няма. Така ли? Щото те никога и никого не шпионират, нали..

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 2

    Мда. Само че за тези неща се знае от години, а мерки почнаха да се взимат, когато започнаха да доминират в пазара на мобилни устройства.

    Всички Западни правителства ни готвят 1984, не само Китай. В един определен смисъл - вече сме там. Така че е късно за вопли. Сами си го направихме. Същото човешко късогледство, което унищожи природата е напът да ни пороби чрез небрежността към технологията.

    Нередност?
Нов коментар