🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай ще смени целия чужд софтуер и хардуер в държавната администрация

Страната ще смени между 20 и 30 млн. устройства в следващите три години

Новата политика ще отвори допълнителен бизнес за китайски компании като Lenovo
Новата политика ще отвори допълнителен бизнес за китайски компании като Lenovo
Новата политика ще отвори допълнителен бизнес за китайски компании като Lenovo    ©  Reuters
Новата политика ще отвори допълнителен бизнес за китайски компании като Lenovo    ©  Reuters

Китайското правителство е наредило всички държавни и публични институции да сменят чуждите компютри и софтуер. Новата директива е с две цели: от една страна, да вдигне търсенето на китайски софтуер и хардуер, а от друга - да удари фирми като Microsoft, HP, Dell, след като по-рано през годината американското правителство забрани търговията с Huawei, един от технологичните гиганти на Китай, пише Financial Times.

Това е първата конкретна директива, която има директни последствия. Досега натискът за използване на повече китайски технологии беше по-скоро мек, по същия начин, по който САЩ се опитват да влияят на европейските си съюзници с цел ограничаване на ползването на услуги на Huawei.

Според изчисленията на брокерската компания China Securities между 20 и 30 млн. хардуерни устройства трябва да бъдат сменени заради официалната директива. Подмяната трябва да започне през следващата година, като 30% от всички устройства ще бъдат сменени през 2020 г., 50% - през 2021 г., и останалите 20% през 2022 г. Този график носи и неофициалното име на програмата "3-5-2".

Нова политика

Политиката на Комунистическата партия в Китай излиза наяве, въпреки че документите по нея са класифицирани. Причината е, че вече няколко компании за киберсигурност, пожелали анонимност, са говорили с медиите относно действията на Пекин. Новата програма "3-5-2" е и логично следствие от закона за киберсигурност, приет в Китай през 2017 г., който предвижда дигиталната структура с критична важност да бъде "сигурна и контролируема".

"Програмата "3-5-2" е просто върхът на новия айсберг", коментира Пол Триоло от консултантската Eurasia Group. "Целта е ясна: създаването на среда, в която няма заплаха за ZTE, Huawei, Megvii и други компании. Заплахи, каквито в момента има." Триоло добавя, че за разлика от предишни политики заради сегашното състояние на технологична и икономическа война със САЩ тази програма ще бъде изпълнена в кратки срокове.

Удар по американските компании

Според данните на Jefferies американските технологични компании генерират около 150 млрд. долара приходи всяка година от Китай. Ударът няма да бъде толкова тежък, защото голяма част от тези продажби идват от частния сектор. Някои гиганти като Microsoft обаче ще понесат поражения - американският производител на софтуер дори създаде китайска правителствена версия на своята текуща операционна система Windows 10, за да захрани с нея администрацията на страната. Китайската операционна система, която може да смени продуктите на Microsoft, е Kylin OS, но за нея има далеч по-малко разработен софтуер по отношение на програми и приложения.

По отношение на хардуер предпочитаният доставчик за китайската администрация от години вече е Lenovo, която придоби звеното за производство на персонални компютри от американската IBM през 2005 г.

Проблем ще бъде и дефинирането на "направени в Китай" продукти. Lenovo например е китайска компания, с производство в Китай, но процесорите се правят от американската Intel, а твърдите дискове - от корейската Samsung.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 1
    • + 2

    Проблем ще бъде и дефинирането на "направени в Китай" продукти. Lenovo например е китайска компания, с производство в Китай, но процесорите се правят от американската Intel, а твърдите дискове – от корейската Samsung.

    Интел и Самсунг са заменими , въпреки , че не е необходимо . Достатъчно е мрежовите устройстава , софтуер, да са локални.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    Програмата 3-5-2 е китайският ответен удар.

    Сигурно на Пекин и през ум нямаше да му мине да се занимава с въвеждането на родна операционна система и софтуер, ако Вашингтон не беше предприел няколко забележително враждебни действия.
    1. На 15 май Тръмп подписа указ за въвеждане в страната на извънредно положение „за отстраняване на заплахата, произтичаща от неограниченото придобиване и ползване на американски информационни или комуникационни технологии“ и т.н., което води до „шпионаж срещу САЩ и народът им“.

    2. На 16 май Мнистерството на търгомията добави Huawei и 70 негови дъщерни компании в черния списък на фирми, които не могат да купуват технологии от американски компании.

    3. На 19 май Google обявява, че прекратява доставката на кодовете за програмното обновяване за Android, което означава, че за следващото поколение смартфони на Huawei ще са недостъпни браузъра Chrome, пощата Gmail, Google Play, YouTube и пр.

    Дни по-късно и останалите водещи американски производители на чипове: Intel, Qualcomm, Xilinx и Broadcom след Google прекратиха отношенията с Huawei...

    Имали учудени, че Китай, изхвърля всичко американско?

    Наколко сериозни анализа по темата:
    https://www.extremetech.com/computing/291661-intel-qualcomm-broadcom-and-xilinx-all-move-to-cut-off-huawei

    https://www.theverge.com/2019/5/19/18631558/google-huawei-android-suspension

    https://www.breitbart.com/national-security/2019/05/17/china-condemns-cold-war-mentality-of-huawei-ban/

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    Това решение не създава проблеми само на САЩ. Потърпевши са и Тайван, и Япония, както и всевъзможни други ИТ компании из целия свят.

    Сега всички тези държави имат пълното морално право да предприемат ответни мерки и да оставят китайците да си търгуват в своята тоталитарна, затворена държава.

    В Китай може само да произвеждаш и да мълчиш. С растящите им заплати като нищо на повечето инвеститори ще им писне и ще си вдигнат чукалата.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1

    Пак по темата: Китай масово "изкупува" ІТ специалисти на различни нива (индивидуални и цели трудови колективи) от Тайван, като им предлага 2-3 пъти повече пари. От около 40-те хиляди специалисти в Тайван през т.г. 3 хил вече са се изнесли "при комунистите"...

    Нередност?
Нов коментар