🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Huawei вече произвежда смартфони без американски чипове

Според UBS и японската компания Fomalhaut Techno Solutions моделът Mate 30 не съдържа американски части

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Последният модел смартфон висок клас на Huawei - Mate 30, не съдържа части от САЩ. Това се казва в доклад на швейцарската банка UBS и японската лаборатория Fomalhaut Techno Solutions. Телефонът, който компанията представи през септември тази година, е заменил чиповете от Intel и Qualcomm с холандския производител NXP Semiconductor и Kirin (чип, произведен от Huawei), съобщава Wall Street Journal.

По-рано тази година САЩ добавиха Huawei към списъка с компании, които застрашават националната сигурност, като по този начин забраниха на американски бизнеси да търгуват с китайския технологичен производител. Така китайската компания беше принудена да спре да предлага услуги на Google, както и да използва чипове или патенти от американските Intel и Qualcomm.

След като в последните седмици се заговори за сделка между двете държави и за отпадане на митата и забраните, множество американски компании побързаха да подновят бизнеса си с Huawei, но по всичко изглежда, че телекомуникационният конгломерат, който поръчва стоки на стойност над 11 млрд. долара годишно от САЩ (по данни на Huawei), вече е изградил алтернативна производствена линия, без да разчита на американски компоненти.

Новият модел на Huawei

Телефонът, който Huawei представи през септември, е с 5G модул и извит екран. Той разчита на магазина за приложения Huawei AppGallery, алтернатива на недостъпните услуги на Google, сред които "приложението за приложения" Google Play Store. Според Huawei магазинът AppGallery има над 45 хил. приложения и над 390 млн. активни потребители месечно по целия свят, но на този етап все още не е конкурентоспособен на услугите, които Google предлага.

Освен софтуерните промени Huawei е заменил и почти всички хардуерни доставчици от САЩ. Чиповете, които компанията купуваше преди от Intel и Qualcomm, сега ще произвежда вътрешно или ще взима от холандския производител на полупроводникови материали NXP Semiconductor. Усилвателите на мощност, предоставени от Qorvo или Skyworks, бяха заменени с чипове от HiSilicon, клон на Huawei, които също се занимава с дизайна и производството на интегрални схеми.

Ефектът

Така на практика дори търговската война между САЩ и Китай да приключи днес, ефектите от нея са вече налице. Huawei предпочита да не разчита вече на бившите си американски бизнес партньори. Очакванията бяха, че липсата на услугите на Google ще намалят търсенето за телефоните, но до момента по информация на Huawei са продадени над 7 млн. броя, a продажбата започна едва през септември.

Китайският гигант обаче предпочете въобще да не представя смартфона в Европа, след като стана ясно, че той ще бъде с базова Android версия и без основните приложения на Google. Най-големият проблем е именно магазинът Google Play Store, от който се свалят всички останали приложения.

Все още няма коментари
Нов коментар