🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

COVID-19 и пропагандното настъпление на Китай

Пекин се възползва от предизвикателствата, които кризата поставя, за да насърчи правителствата към авторитарен модел

Влак с контейнери за Дуисбург, Германия, заминава от Ухан след възобновяване на работата на железопътната гара
Влак с контейнери за Дуисбург, Германия, заминава от Ухан след възобновяване на работата на железопътната гара
Влак с контейнери за Дуисбург, Германия, заминава от Ухан след възобновяване на работата на железопътната гара    ©  Reuters
Влак с контейнери за Дуисбург, Германия, заминава от Ухан след възобновяване на работата на железопътната гара    ©  Reuters
Дейвид О. Шулман старши съветник в Международния републикански институт и сътрудник в Центъра за нова американска сигурност, в анализ за warontherocks.com

През последните две седмици президентът на Сърбия приветства китайския президент Си Цзинпин като свой "брат" и целуна китайското знаме, а лидерите в Африка и Латинска Америка възхваляват до небесата щедростта на Китай. През последната година китайското правителство предприе редица усилия за манипулиране на глобалния разказ за начина, по който се опитваше да смаже протестите в защита на демокрацията в Хонконг, както и за разправата с един милион уйгури и други мюсюлмански малцинства. Пекин сега използва кризата от COVID-19, за да се позиционира като отговорен световен лидер - ясен маркер за нова фаза в манипулирането на глобалното информационно пространство.

Китайската комунистическа партия (ККП) използва за пропагандно настъпление осигуряването на медицинско оборудване на страни, засегнати силно от пандемията, и за извличане на конкретни ползи, включително чрез сделки с ЕС и отделните страни в него. Доставките на вентилатори, маски и вирусни тестове може да се използват и за натиск да приемат условията на Китай или да интегрират оборудването на Huawei в своята 5G инфраструктура.

Паралелно с това Китай изнася своя авторитарен подход за контрол на информацията и засилва идеята, че режимите от всякакъв тип са в правото си да манипулират или дори да закриват информационните пространства в държавите, които управляват. Именно тази мания за контрол върху информацията е и причината за настоящата пандемия. Китайското правителство заглуши гласовете на онези, които първи биха тревога за заплахата и забавиха интервенциите, които можеха значително да намалят разпространението на вируса.

Вашингтон и демократичните му съюзници трябва да парират усилията на Пекин за насърчаване на авторитаризма.

Пекин е готов да се възползва от нарастващите предизвикателства, с които правителствата по целия свят ще се сблъскат в резултат на кризата, за да насърчи авторитарните методи, с които да се контролира общественият живот и да се потушава недоволството. И да им предложи мащабно обучение как да се манипулира общественото мнение, да се цензурират медии и да се обезвреждат активисти на гражданското общество и да се прилагат политики за киберсигурност в стил ККП. Либерални лидери са изкушени да се възползват от възможностите да приложат китайските технологии и ноу-хау за контрол, за да запазят властта си. Ако перифразираме Джордж Оруел, става все по-малко изгодно да се говорят и пишат истини, които не са в съответствие с официалните твърдения на правителството.

Тази практика е вдъхновяваща за нелибералните лидери, които не са сигурни в своята популярност и се страхуват от открит дебат с гражданите. В много случаи подкрепата на Китай изостря още повече проблемите с информацията, присъщи на недемократичното управление. Както се случи в Ухан през първите дни на заразата - ръководителите на по-ниско ниво са се страхували от последствията, ако съобщят лошите новини на правителството. Несигурни в легитимността на своето управление, по същия начин авторитарните лидери са склонни да заглушат и критичната информация в медиите, която може да помогне за предотвратяване и решаване на големи проблеми.

Пандемията демонстрира, че дисфункциите на авторитаризма в една страна могат да предизвикат хаос в целия все по-свързан свят, в който местните предизвикателства могат бързо да се разпространят като глобални кризи. Затова от решаващо значение е на пропагандния натиск на ККП да бъде отговорено. Необходимостта от по-голямо сътрудничество между САЩ и Китай за борба срещу COVID-19 не отменя необходимостта да се парират усилията на Пекин да използва тази криза за насърчаване на авторитаризма. Противодействието на износа на китайския модел ще изисква дълга игра, включително чрез подкрепа от Вашингтон и неговите демократични съюзници на гражданското общество и независимите медии като гаранти на прозрачността в страните по света. А най-важното е заедно да демонстрират, че демокрациите могат да реагират ефективно на кризи с такъв мащаб и да се справят най-добре с дългосрочните последици от тях.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • - 1
    • + 1

    Мвого точен анализ! Това е особено валидно за България, където кризата стопира всякакви разследвания на корупционни схеми и коитто сега ще станат още по трудно откриваеми. Този уклон към всичко китайско у нас не е случаен,

    Нередност?
Нов коментар