🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приходите на Huawei почти стагнират заради коронавируса

Компанията очаква още по-голям натиск от САЩ към западните страни за изключването ѝ от 5G търговете

Ръстът на приходите на китайската компания за телеком оборудване и смартфони Huawei почти е спрял през първото тримесечие, пише Reuters. Фирмата е отбелязала ръст от едва 1% година върху година спрямо 39% година по-рано. Приходите на фирмата за периода са 25.7 млрд. долара. Тя не обяви печалбата си за тримесечието, но каза, че маржът на печалба се е свил от 8% през миналата година до 7.3%, което би означавало положителен резултат от около 2 млрд. долара.

От Huawei обявиха представянето си за периода за добро и показателно за "издръжливостта на компанията". Почти пълната стагнация на ръста на приходите се дължи на два основни фактора: коронавируса, който удари в Китай най-силно през първите три месеца на годината, както и натиска от страна на правителството в САЩ. Huawei е в черния списък за търговия на САЩ от вече почти година, като беше вкарана там през май 2019 г. Белият дом и Конгресът активно лобират и за отстраняване на Huawei от търговете за 5G оборудване в други западни страни, но със слаб успех.

Множество фактори

"Ръстът на развитието ни се е забавил, но това също така е силно представяне предвид вкарването ни в черния списък на САЩ и коронавируса - двата най-големи проблема, пред които се изправяме", коментира вицепрезидентът Виктор Жън в изявление във вторник. Той говори от централата в Лондон, а не от тази в Шънжън, като причината е отбелязването на 20-годишнината от навлизането на фирмата в Европа. Huawei не отчете данни колко смартфона е продала през първите три месеца на годината.

Жън обърна внимание и на критиките към фирмата по отношение на т. нар. дипломация на маските - изпращането на маски и други медицински продукти от първа необходимост. Според критиците политиката е огледална с тази на китайската държава и е с цел да се спечели по-добра позиция в Европа, където рисковете за изключване на Huawei от 5G търговете все още не са отминали.

"Определено ще продължим да подкрепяме страните, където има нужда от екипировка за персонално предпазване, не защото това е работа на Huawei, а защото е нашата корпоративна социална отговорност", коментира Жън. В заключение той добави, че 2020 г. ще бъде най-тежката година за компанията досега, защото търговските рестрикции на САЩ няма да бъдат смекчени и дори напротив, страната по всяка вероятност ще увеличи натиска върху другите западни страни, които тепърва ще изграждат мрежите си от пето поколение.