🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите цени на тока - отлагането ще е по-скъпо

Извънредните мерки

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С една от допълнителните извънредни мерки в Закона за здравето депутатите дадоха възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране да отложи новите цени на тока с два месеца - вместо на 1 юли да бъдат обявени на 1 септември. Мотивът зад това предложение на ГЕРБ, прието единодушно от Народното събрание, е, че заради COVID-19 в момента има огромна несигурност не само в енергийния сектор заради спряното бизнес потребление, но и в икономиката като цяло.

На пръв поглед изглежда логично, но е доста спорно как това би се отразило на пазара и какви ще са ефектите за битовите потребители. Отлагането на ценовото решение на регулатора буквално означава запазване на сега действащите тарифи, които обаче са определени по времето на икономически бум и без идея за кризата, дошла заради коронавируса. Затова референтната борсова цена на тока, на базата на която се плащат премии към ВЕИ производителите и топлофикациите, е два пъти по-висока от действителната през последните два месеца. Драстичното разминаване води до значителни загуби за бизнеса, които биха се увеличавали с всеки ден отлагане на новото ценово решение.

Битовите потребители пък не биха могли да усетят намаляване на сметките си за ток, въпреки че от средата на април има излишък на електроенергия и цената й е рекордно ниска. От друга страна, електроразпределителните и снабдителни предприятия направиха искания за повишаване на тарифите, така че реално всичко е в ръцете на КЕВР.

Засега регулаторът казва, че удължаването на регулаторния период е само възможност, която не е императивна, и към момента не вижда необходимост да се възползва от нея. Но това може да се промени по политически съображения - така ще има допълнителен срок, в който парламентът може да обсъди и приеме исканите от ЕК мерки за либерализация на пазара на ток.

Все още няма коментари
Нов коментар