🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НЕК излезе на печалба 13 млн. лв. за първото тримесечие

Въпреки това дружеството завършва 2019 г. със загуба, а нетният му оборотен капитал е на минус почти милиард

Въпреки силното начало на годината НЕК продължава да изпитва сериозни трудности по отношение на паричните си потоци
Въпреки силното начало на годината НЕК продължава да изпитва сериозни трудности по отношение на паричните си потоци
Въпреки силното начало на годината НЕК продължава да изпитва сериозни трудности по отношение на паричните си потоци    ©  Анелия Николова
Въпреки силното начало на годината НЕК продължава да изпитва сериозни трудности по отношение на паричните си потоци    ©  Анелия Николова

Значително подобрение на финансовия си резултат отчита Националната електрическа компания (НЕК) за първото тримесечие на 2020 г., като излиза на печалба почти 14 млн. лв. Въпреки това от държавното дружеството признават, че продължават да работят при влошен паричен поток и са силно зависими от решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране по отношение на цените и регулаторните условия. Натрупаната загуба от предишни години е колосална - 1.29 млрд. лева.

Към края на март също така нетният оборотен капитал бележи леко подобрение, но остава отрицателен - 965.2 млн. лв., дълговете също намаляват и от 4.02 млрд. лв. вече са 3.92 милиарда.

Годишния финансов отчет за 2019-а все още не е публикуван от финансовото министерство, но по информация на ресорния министър Теменужка Петкова НЕК е завършила 2019 г. със загуба 1.26 млн. лв.

Спрямо първото тримесечие на 2019 г., когато бе отчетена загуба 72.7 млн. лв., през тази година има истинско подобрение във финансовия резултат - с цели 86.4 млн. лв. До голяма степен обаче това се дължи на ръста на потреблението при домакинствата заради по-студеното време, ограниченията във връзка с коронавируса след 13 март, както и по-високата продажна цена на енергията - в периода януари - март тя е 89.67 лв./мВтч, докато през м.г. е била в размер на 71.71 лм./мВтч.

Приходите от продажби на НЕК са нараснали с 22% в сравнение със същия период на м.г. - от 380 млн. лв. на 465/8 милиона. От друга страна, общото количество на купения ток от НЕК по дългосрочни договори и преференциални цени отбелязва спад със 715 669 мВтч, или почти 25%, което също е допринесло за по-доброто представяне на дружеството. С промени в Закона за енергетиката от м.г. парламентът задължи всички производители на електроенергия с мощност между 1 и 4 мегавата да излязат на енергийната борса, като целта бе така да се осигурят допълнителни количества и това да засили конкуренцията.

Все още няма коментари
Нов коментар