Планът за 750 млрд. евро на ЕС - добра идея, но хлабава сглобка

Валдис Домбровскис и Жан Писани-Фери в анкета на европейския "Политико"

С втората вълна на пандемията предстоят трудни месеци.
С втората вълна на пандемията предстоят трудни месеци.
С втората вълна на пандемията предстоят трудни месеци.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
С втората вълна на пандемията предстоят трудни месеци.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейското издание на Politico публикува поредица мнения за икономическите перспективи в Европа в светлината на коронавирусната пандемия и как ЕС да излезе от кризата. Ето две от тях:

С фонда ще инвестираме в бъдещето

Валдис Домбровскис, зам.-председател на ЕК и еврокомисар по търговията

С нарастващия брой държави от ЕС, изправени пред втора вълна на коронавируса, знаем, че предстоят трудни месеци. Добрата новина е, че знаем много повече за вируса, отколкото в началото на 2020 г. По-добре сме подготвени, когато става въпрос за медицинско обслужване и има добър напредък в разработването на ваксина, която ще бъде предоставена на милиони хора.

И все пак не можем да подценяваме щетите, които пандемията нанася върху нашите икономики. Докато трае спешната ситуация в здравеопазването, ние знаем, че трябва да продължим да предоставяме безпрецедентна подкрепа на компаниите и работниците.

На ниво ЕС нашият приоритет остава същият: защитаваме живота и доходите на хората, поддържаме бизнеса на повърхността и подкрепяме по-широката икономика. Предпазните мрежи, които създадохме по време на първата фаза на тази криза, все още са на разположение и насърчаваме държавите да ги използват възможно най-много.

Гледайки напред, ние сме фокусирани върху потенциала за икономически растеж. Нашият план за възстановяване Next Generation EU е предназначен да стимулира реформи и инвестиции, които ще генерират растеж и работни места, и да направи икономиките ни по-цифрови и неутрални към климата. Този предизвикателен момент е възможност и за трансформация. Страните, които искат да използват фонда за възстановяване на ЕС, ще трябва да представят планове, които движат икономиката им в тази посока, като най-малко 37% от разходите да са обвързани с климата и поне 20 на сто - с дигитализацията.

За да се възползват максимално от тези средства, които се очаква да започнат да текат през 2021 г., страните ще трябва да се справят с неефективността в своите публични администрации и да подобрят средата си за бизнес. Ето така можем да изградим отново икономическата си сила и при това по-добре.

Сглобката на новия механизъм е твърде хлабава

Жан Писани-Фери, преподавател по икономика в Sciences Po, Париж

Планът на Европейския съюз за подпомагане на възстановяването от коронавирусната криза с право е приветстван като голям пробив за блока. Но има много малко яснота за икономическите му цели, приоритетите и съдържанието на договорености, които би следвало да има между ЕС и страните членки. Основната част на плана - Механизмът за възстановяване и устойчивост, се разглежда широко като краткосрочен кейнсиански стимул. Очаква се дългът на ЕС да бъде изплатен с вноски от държавите, но това не попречи предвижданите трансфери да бъдат възприемани, включително от националните правителства, като пари от небето. Има и противоречия около условията, свързани с безвъзмездните средства и заемите.

Подобна неяснота по отношение на целите може да провали идеята. ЕС трябва да положи усилия от самото начало и да постави плана на верния път. И заедно с това ясно да каже, че основната цел на механизма не е да допринесе за незабавно облекчение или кейнсиански стимул, а да насърчи структурната трансформация, особено в по-слабо напредналите и по-засегнатите държави.

ЕС трябва да приложи подход с обвързващи условия, при който да бъдат идентифицирани реформите, съпътстващи дадената инвестиция. Безвъзмездните средства, насочени към насърчаване на декарбонизацията в транспортния сектор например, да бъдат обвързани с премахването на субсидиите за транспортните горива. С други думи, всеки пакет от инвестиции и реформи в националните планове трябва да се фокусира върху набор от политически мерки, за да се увеличи максимално ефектът от финансирането.

Допълняемостта между целите трябва да бъде разгледана чрез секторното разпределение на финансирането от ЕС и цялостната архитектура на националните планове за възстановяване и устойчивост. И ЕС трябва да подчертае, когато е приложимо, трансграничното измерение на инвестиционните планове и да намери начини да насърчи държавите членки да си сътрудничат при разработването и изпълнението на техните планове.
Все още няма коментари
Нов коментар