🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възстановяването на еврозоната се забавя през септември

Надеждите отново са насочени към Германия, където производството продължава да наваксва спада заради пандемията

Скоростта на възстановяване зависи в голяма степен от това дали ще може да се контролира втората вълна от вирусни инфекции.
Скоростта на възстановяване зависи в голяма степен от това дали ще може да се контролира втората вълна от вирусни инфекции.
Скоростта на възстановяване зависи в голяма степен от това дали ще може да се контролира втората вълна от вирусни инфекции.    ©  Reuters
Скоростта на възстановяване зависи в голяма степен от това дали ще може да се контролира втората вълна от вирусни инфекции.    ©  Reuters

Икономическото възстановяване на еврозоната се забавя през септември, тъй като връщането на някои ограничения върху дейността, за да спре ново нарастване на заразените с коронавирус, води до понижение на доминиращия сектор на услугите. Това показва проучването на IHS Markit. Нарастващите нива на инфекциите в еврозоната - нещо, което според проучване на Reuters от миналия месец е най-голямата заплаха за възстановяването, ще се отрази на политиците, които се надяваха икономиката на блока да се възстанови по-бързо, след като през второто тримесечие беше отчетен исторически спад от 11.8%.

В подкрепа на икономиката Европейската централна банка планира да купи допълнително активи за 1.35 трлн. евро, а ЕС прие създаването на възстановителен фонд в размер на 750 млрд. евро, който се очаква да заработи догодина.

Въпреки това общият индекс на мениджърите по поръчките - PMI, смятан за добър барометър на икономическото здраве, е спаднал до 50.4 пункта през септември от 51.9 през август, и остава близо до нивото от 50, разделящо растежа от свиването. Това се дължи основно на сектора на услугите, който осигурява около две трети от БВП на еврозоната. Показателят се е понижил до 48 пункта от 50.5 през август, макар и малко над предварителната оценка от 47.6.

"Тъй като икономиката на еврозоната почти спря през септември, шансовете за нов спад през четвъртото тримесечие очевидно са се повишили", казва Крис Уилямсън, главен икономист на IHS Markit. Според него много ще зависи от това дали може да се контролира втората вълна от вирусни инфекции и дали правителствата ще имат възможност да разхлабят върнатите ограничения за социално отдалечаване, за да се даде възможност на сектора на услугите да се подобри.

Търсенето на услуги е намаляло през септември и фирмите са свили броя на служителите за седми пореден месец. И все пак оптимизмът за предстоящата година се е подобрил до нива, които не са наблюдавани от преди Европа да усети удара на пандемията. Композитният индекс на бъдещата продукция се повиши до 60.5 пункта от 57.8, което е най-високото ниво от февруари.

Германия се движи напред

За разлика от цялата еврозона, възстановяването на Германия продължава, въпреки че и икономическият лидер на блока е изпитал проблеми в сектора на услугите през септември. Силното производство обаче е помогнало на частния сектор да продължи да наваксва изоставането заради пандемията. PMI при услугите е спаднал до 50.6 пункта от 52.5 през предходния месец, но за трети пореден месец остава над ключовото ниво от 50. Композитният PMI, покриващ както сектора на услугите, така и производствения, се е увеличил до 54.7 от 54.4 през предходния месец и е над предварителната оценка.

Икономистът на IHS Markit Фил Смит отбелязва, че коронавирусните инфекции в Германия са нараснали в по-малка степен, отколкото в други европейски страни, така че въздействието върху сферата на услугите е било по-малко, отколкото в Испания и Франция. "Докато секторът на услугите е близо до застой, растежът в Германия идва от възраждащия се производствен сектор, което означава, че икономиката има заряд, насочен към последното тримесечие на годината", казва Смит.

Германия се справя и по-добре от повечето страни в еврозоната по отношение на защитата на пазара на труда от тежестта на пандемията. Още от март правителството на канцлера Ангела Меркел започна прилагането на безпрецедентна поредица от пакети със спасителни и стимулиращи мерки, за да помогне на компаниите и потребителите да се възстановят възможно най-бързо от най-дълбоката рецесия в Германия. Те включват неограничена помощ за ликвидност за затруднени компании, масирана схема за защита на работните места за предпазване на работниците от внезапно уволнение, както и даване на пари в брой за родители и временно намаляване на данъка върху добавената стойност за повишаване на вътрешното търсене.

Германската икономика се сви с рекордните 9.7% през второто тримесечие, тъй като разходите на домакинствата, фирмените инвестиции и търговията се сринаха в разгара на пандемията. За третото тримесечие институтът Ifo очаква ръст от 6.6%, който да се забави до 2.8% през четвъртото.