🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изплащането на дълговете от кризата ще затрудни 43% от бизнеса догодина

Всяка пета фирма планира съкращения, показват резултатите от анкета на БТПП

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Влошаване на всички бизнес показатели - това показва годишната анкета на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за нагласите на фирмите през 2021 г., част от икономическото проучване на Европейската асоциация на камарите EUROCHAMBRES сред 58 хил. компании в Европа. Местните резултати са базирани на отговори от 765 компании в България, за които най-голямото затруднение догодина ще бъде погасяването на дълговете, натрупани заради кризата с разпространението на COVID-19.

Нивото на задлъжняване ще бъде водещо предизвикателство и за повечето страни от Южна Европа, докато Западна Европа се фокусира върху разходите за труд и по-точно - осигурителни вноски, данъци и други разходи по възнагражденията на служителите.

"Резултатите подчертават необходимостта от постоянна подкрепа, бързи и ефективни мерки за възстановяване и координиран европейски отговор", е мнението на президентът на EUROCHAMBRES Кристоф Лайтл.

Новите и старите проблеми

Коронавирусът и икономическите последствия от разпространението му променят значително предизвикателствата пред бизнеса през тази и следващата година. Ако през септември 2019 г. големият препъникамък на фирмите беше липсата на квалифицирани работници (64% от анкетираните), сега делът на тези, които посочват това като затруднение за догодина, пада до 42%. Също така повече компании посочват размера на разходите за труд като предизвикателство - 41% спрямо една трета миналата година.

Основните предизвикателства обаче в тазгодишната бизнес анкета са други - погасяване на дълговете, натрупани като резултат от кризата с коронавируса (43% от бизнеса в България) и рискът от прекъсване на веригите за доставки (42%). Изплащането на задълженията е водещо затруднение и за фирмите в България, Гърция, Италия и Сърбия.

По-малко от всичко

Резултатите от анкетата показват, че една трета от българския бизнес очаква по-ниски приходи от продажби в страната през 2021 г., а едва 24% прогнозират увеличение. За сравнение, преди година делът на негативните нагласи беше едва 11%, а положителните бяха 44%. Аналогични са прогнозите за продажбите в чужбина.

Въпреки мерките от страна на правителството в подкрепа на персонала, една пета от фирмите планират да намалят числеността му. От началото на март, когато беше обявено извънредното положение в страната, броят на безработните е нараснал нето с над 100 хил. души. Затова и ниският процент фирми, заявили увеличение на персонала догодина, е лоша новина - 17% при цели 38% година по-рано.

Очаквано щети понасят и нагласите за инвестициите през 2021 г. Докато миналата година над 45% от анкетираните планираха да увеличат капиталовложенията си, тази година положителните нагласи намаляват до малко под 20%. Намаленията обхващат 34% от фирмите. Подобни са нагласите в цяла Европа, което означава, че България може да очаква и по-слаби чужди инвестиции догодина.

Все още няма коментари
Нов коментар