Това променя всичко

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Това са най-важните избори на нашето време." "Резултатите ще променят всичко." "Най-важните избори в историята на САЩ." Това са доста чести реплики и от двете страни на разделена Америка през последните месеци на свирепата битка между щабовете на Джо Байдън и Доналд Тръмп. Истината е, че в Щатите така се говори преди всички президентски избори. Високият залог, ожесточената кампания, стотиците милиони, които се инвестират в политика, всичко това кара участниците в този дълъг спектакъл да се обръщат към емоциите на хората. И за да ги убедят да гласуват и да ги спечелят на своя страна, трябва да им кажат, че случващото се е на живот и смърт.

Сегашните избори обаче са наистина важни и значението им излиза далеч извън границите на САЩ. Избирането на Доналд Тръмп за президент преди четири години беше симптом за сериозни проблеми в американското общество - огромен брой хора тогава очевидно показаха среден пръст на либералния елит и поискаха друг тип политика. Дали я получиха е спорен въпрос, но управлението на Тръмп засили разделението в Щатите до степен, че сега резултатите - каквито и да са те, могат да предизвикат размирици. Опитите на американските политици да чуят желанията на хората доведе до засилване на протекционизма и отдалечаването на САЩ от традиционни партньори, като например Западна Европа. Опитите да се ограничи емиграцията, търговската война с Китай, предпазливата позиция на Тръмп към Русия - всичко това има отражения, които стигат включително и до България.

Само за четири години ролята на САЩ в света се промени сериозно. Сега много от хората, които предпочитат президент да стане Джо Байдън, смятат, че ако това се случи, всичко ще стане както преди. Те се лъжат. Една част от промените, които Тръмп донесе, са необратими, а други са добре обмислена американска стратегия, която просто през последните години беше поднесена по, хм ексцентричен начин. (Вижте всичко по темата тук.)

България тези дни също прави важен избор - каква стратегия да предпочете, за да се справи със задаващата се най-тежка част от коронавирус епидемията. През последните дни броят на регистрираните заразени расте изключително бързо, до степен, че болниците в София, а и в други големи градове се претовариха. Лошата организация и хроничните проблеми на здравната система доведоха до там, че тя на практика се срина (вижте повече за това тук). Този проблем има много емоционални измерения, но извън това и съвсем практически последствия. Системите, върху които съществува държавата, са свързани една с друга и крахът на едната заплашва и другите. Тази седмица например Висшият съдебен съвет реши да подкрепи предложение за съдебна ваканция от средата на ноември до края на годината. Ако това се случи и няма алтернативни начини да работят съдилищата - например онлайн, това ще е практически срив и на съдебната система. Тази седмица заради много заболели от COVID 19 депутати парламентът не успя да събере кворум. В момента там се гледа бюджетът и ако се стигне до блокаж и на тази власт, това също може да има последствия.

По всичко личи, че Бойко Борисов е решил този път да не налага никакви мерки, а да пусне вирусът да мине през всички ударно за два-три месеца (повече за това тук). Допреди само няколко дни можеше да изглежда, че България започва да следва стратегията на Швеция от първата вълна през пролетта. Сега обаче скандинавската държава реши да заложи на нов модел - ограниченията, макар и все още под формата на препоръки, са много по-сериозни, отколкото през март и април. Причината е, че според шведските власти се задава по-силна вълна оттогава. Така че ако България в момента следва нещо, това не е шведският модел, a по-скоро този на Беларус. Там Лукашенко отказа да наложи каквито и да било мерки, а вместо това каза: "Просто трябва да работите". Тази седмица Борисов почти буквално го цитира: "Здравите трябва да работят - каза той и допълни - управляваме успешно пандемията". През следващите седмици ще се берат плодовете на това успешно управление. Яко ще се берат.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    deaf avatar :-|
    deaf
    • - 3
    • + 1

    Управлението на Тръмп НЕ раздели американците,но сегашното фалшифициране на изборите от демократите ги раздели. Половината от американците,(републиканците),няма да простят тази гавра с тях!

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Минаха през една гражданска за да съединят щатите , сега им се пече втора за да се разпарчетосат ...

    Нередност?
Нов коментар