🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Четири хиляди на ден? Може и още

Днешният пик в заразените и починалите не е най-трудният момент от епидемията - той предстои в следващите няколко седмици

Четири хиляди регистрирани заразени. 63 починали за ден. Сухата COVID статистика от сряда смрази и без това уплашените и накара дори и скептиците да замълчат поне за малко. Толкова бързо увеличение на уловените заразени означава, че в момента епидемията минава абсолютно безконтролно из страната и България ще понесе тежки щети от нея.

До сегашната ситуация се стигна след, изглежда, целенасочената стратегия на правителството от лятото да "пуснат вируса масово да се развие". Това е по думите на Бойко Борисов тази седмица. Проблемът на това, изглежда, съзнателно взето решение е, че веднъж "пуснат" вирусът много трудно може да бъде "прибран". Хилядите починали, които предстоят да бъдат преброени през ноември, са директно следствие от "пускането" на коронавируса и липсата на мерки за ограничаването му.

Ако в това има нещо утешително, то е, че с тази скорост всичко може да свърши бързо. Елементарни сметки на базата на официалните данни за регистрираните заразени с коронавирус и тяхната интерпретация от кризисния щаб показват, че епидемията, поне в София, изглежда ще свърши някъде до края на януари. Ето как може да се стигне до този извод:

Средният брой регистрирани заразени с коронавирус на ден за последните седем дни за София е около 1000. (За следващата вероятно ще бъде повече.) Според математика от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов системата за тестване в България хваща приблизително един от осем заразени. Иначе казано, за последната седмица, само в София, средно на ден 8 хил. човека са ставали вирусоносители. На месец това са малко под 250 хил. човека. Ако епидемията продължава да се развива по същия бурен начин, половината от хората в София ще са преболедували до Нова година, а до края на януари те ще вече три четвърти и заразата трябва да утихне.

Това звучи добре, но е само едната страна. Другата е, че при такова развитие на епидемията само в София през следващите три месеца от коронавирус могат да умрат 4500 човека, или средно по 50 човека на ден - в пика през следващите седмици вероятно много повече, а после постепенно по-малко. Това при много щедрото допускане за смъртност от само 0.6% и без да броим хората, които ще починат заради това, че няма да имат навременен достъп до лечение, защото здравната система практически се срина.

Истината е обаче, че тези сметки са само слабо обоснована хипотеза - ние не знаем колко хора реално се заразяват всеки ден в София. Предположенията на щаба са само това - предположения. Единственият начин да се следи добре ходът на епидемията е добрата система за тестване. През последните шест месеца правителството не направи абсолютно нищо, за да развие такава система. Въпреки препоръката на всички развити държави, всички качествени епидемиолози и инфекционисти, и въпреки препоръките на всякакви международни организации.

Днес много хора се притесняват, че положението в България може да стане като в Чехия, където имаше по 15 хил. случая на ден. По документи това никога не може да се случи - в България никога не са правени по 15 хил. теста на ден, камо ли да се регистрират толкова положителни. На практика обаче положението в България вече може да е толкова тежко, колкото в Чехия. Може и да е по-зле. Не знаем.

И преди, и сега управлението на тази криза се случва абсолютно на сляпо - правителството и щабът никога не са знаели колко точно са болните, камо ли да предвидят някакви адекватни мерки. Тази седмица здравната система на практика се срина - болни хора умираха по къщите си, в ръцете на близките си, без никакъв достъп до здравна помощ, която да им помогне, или поне облекчи страданията им. Изненадата на правителството от това - на здравния министър и на премиера - изглеждаше напълно искрена. Тези хора изглежда наистина не са си давали сметка какво се случва, а вероятно и продължават да не разбират какво предстои през следващите седмици. Единственият обективен показател, по който в момента те могат да се ориентират за развитието на епидемията, е броят на починалите. Неговият проблем е, че той дава представа за това какво е било нивото на заразените преди три седмици до месец, но не и какво е в момента. Епидемията обаче се развива толкова бързо, че ако си дори и седмица назад, не можеш да управляваш абсолютно нищо.

Отсега е горе-долу ясно какви ще са следващите проявления на здравната криза. В следващите няколко дни предстои рязък скок не само на починалите, но и на хората, които ще имат нужда от интензивно лечение. Тази тенденция ще се запази и през следващите поне три седмици. Най-неприятните показатели на епидемията - приемът в болници и жертвите, са огледален ефект на преходните седмици, защото отнема около 10 до 14 дни болестта да достигне тежка фаза, която изисква хоспитализация, а времето от заразяването до фаталния изход средно е около 20 дни. В момента в болница влизат основно хора, заразени в периода около 20 октомври, когато случаите бяха по 1200-1300 на ден. Средният брой хоспитализирани е около 80-90 души на ден. При сегашните нива на зараза, този брой до две седмици би трябвало минимум да се утрои. Парадоксално обаче дневният прием в болници запазва един и същи обем от седмици насам и почти не расте, въпреки неколкократния ръст на заразените. Предвид състоянието на здравната система в момента и препълнените болници, обяснението е очевидно - хора, които се нуждаят от болница, остават извън нея и тази тенденция ще става още по-изразена.

В резултат и от това ще расте и броят на жертвите. В момента те вече са на ниво от 50-60 дневно, а това е резултат от заболеваемостта преди три седмици, когато случаите бяха под 1000 на ден. Следвайки ръста на самите случаи, то следващата седмица броят на жертвите най-вероятно ще се увеличи с поне 60%, след две - с още 70%, а към края на месеца - с още 50% и кумулативно вероятно ще доближи 200 на ден. Към тази бройка трябва да се добавят и хората, които поради претоварването на системата дори не са били диагностицирани с COVID-19. Освен това самият процент на смъртност сред официално диагностицираните вероятно ще се увеличи заради претоварването на системата.

Това е неизбежна част от бързото развитие на заразата. Някъде през тези три седмици вероятно ще се окаже, че местата в интензивните също няма да са достатъчни, или ако има легла и апаратура, няма лекари за тях. Броят на починалите ще е много по-голям, отколкото ако всички имаха достъп до реанимации.

Няма да има какво да се направи, освен Борисов да пусне още някой live във facebook. Защото времето за решаване на този проблем няма да е след като се случи, а беше някъде в месеците преди това.

Че може да се стигне до такава ситуация - дори не "може", а че с огромна вероятност ще се стигне до нея, се знае още от пролетта. За тези шест месеца можеше да се потърси някакво решение - например спешна преквалификация на лекари и сестри от други специалности, които да помагат. Можеше да се подсили спешната помощ, така че да има капацитет за всички, или болниците, така че да имат реални легла за болни от COVID-19, а не административна имитация. Най-вече можеше например да се помисли дали да не се въведат по-стриктни мерки, така че да не се стигне до толкова рязък скок, който да срине здравната система.

Нищо от това не се случи и през следващите седмици, а вероятно и поне три месеца, развитието на епидемията ще зависи не от действията на правителството, а от това колко хора ще започнат да спазват елементарните мерки, които се изискваха, за да не се стигне дотук.

По-големият проблем обаче е, че сегашната ситуация не е въпрос само на политическа и управленска безпомощност. Има вероятност това да е целенасочена политика на Бойко Борисов. "Лятото ние най-правилно управлявахме кризата и пуснахме масово да се развие вирусът", каза той в едно живите си включвания във facebook преди дни. Това изказване лесно потъна в останалите му брътвежи, но то е директно признание, че рязкото вдигане на всички мерки и дългият отказ да се въвеждат нови е напълно съзнателно следвана стратегия. Нейният логичен завършек е това, което се случва в момента и което предстои през следващите месеци - стотици хиляди болни, хиляди починали и, заради претоварената система, вероятно други хиляди починали от иначе лечими състояния.

(Изказването на премиера за "пускането" на вируса е на 5:20)

Когато "пуснеш масово да се развие вирусът", когато нямаш система за тестване, с която да го следиш, когато нямаш мерки, с които да го "прибереш", получаваш силен епидемичен взрив, претоварване на здравната система и риск за всички останали.

Основният аргумент на Борисов да направи това, изглежда, е бил да се запази икономиката. Това е похвално, но проблемът е, че толкова остро развитие ще има толкова негативен ефект, колкото и локдаунът, ако не и повече. Да, може би държавата ще си спести част от парите за подпомагане на бизнеса, но ще трябва да плаща дългите болнични на стотици хиляди хора. Бизнесите ще трябва да понесат загубата от ударно намаления персонал. Формално ресторантите може и да останат отворени, но част от тях пак ще фалират, защото при такова ниво на разпространение, хората предпочитат да си седят вкъщи. При толкова много заразени и срината здравна система зимните курорти вероятно ще запишат изцяло нулева година. Но това не е най-лошото.

Далеч по-големият проблем е, че при толкова рязък скок на заразените, смъртността от коронавирус е много по-голяма, отколкото при овладяното разпространение. Ще умрат много повече хора и това ще е следствие от, изглежда, напълно съзнателното решение вирусът да бъде "пуснат масово". Това е лично решение на Борисов. След това е лично негово решение мерки да не се налагат до миналата седмица. Лично негово решение е и те да не са по-силни.

До всички тези решения не се стигна толкова заради ефекта от тях, а от страх - да не разсърдим едни, да не протестират други От страх на страх изведнъж се озовахме в ситуация никой да не може да разчита на доста основното право да получи лекарска помощ. Да умират хора, които могат да бъдат спасени. Това е провал с исторически мащаби.

22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 20

    Това са сериозни аргументи за властоватс безпомощност. Изключително грозно беше хвърлянето на вината върху лекарите, след като те нямат капацитет, умения и условия за борбата с болестта. Другото е, че повечето медии търсят евтини сензации, вместо да осветят истинските проблеми.

    Нередност?
  • 2
    b.manchev avatar :-|
    b.manchev
    • - 3
    • + 12

    Пропуснатото време досега се изразява, предимно в това, че болшинството от хората не разбрахме смисъла на: да се научим да живеем със заразата. Никой не ни подготви за това, защото насаждането на страх е основен инструмент на диктатурата.

    Простичко, това значеше да сме подготвени психически да приемем неизбежното, което преживяха в началото на пандемията Китай и Италия. Който и да бе начело на държавата не би могло да е много по-различно при тази корумпирана система и безконтролен властови модел. Мутафчийски не е прав, защото и без пандемията у нас се умираше яко, но не и така зрелищно.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 16

    До коментар [#1] от "Rational":

    Недоумявам защо очаквате Лазаров да ви отваря очите за истините!?

    Или живеете в Уисконсин/Огнена земя/Сен Дени и просто проявявате любезност кво става в татковИната?

    Иначе би трябвало ясно да виждате хаоса и че здравната система се счупи при първия по-сериозен натиск. Също толкова нефелни са и социалната, образователната, финансовата. Страх ме е, че здравната криза ще прерасне в социална, икономическа, финансова.
    Всичките картонени системи на държавата ще се разпаднат една след друга след 11 г. велико крадене и поглед в пъпа.

    Безпомощните здравно-административни тласъци, на които сме свидетели покрой корона кризата говорят - не, просто крещят! - за разпад на държавността и за това, че един доказано прост човек е хванал всички лостове
    и дърпа, и бута на принципа на пробата и грешката - кой каквото достатъчно разбираемо му каже, това става директива. Докато дойде следващият с обратната теза.

    Защото това със специализираните ковид болници не е откритие на Коцето Ангелов. Направиха го в Ухан още през миналия декември, когато за 10 дни китайците построиха огромна чисто нова болница. И командироваха от страната стотици лекари.
    От седмици д-р Стойчо Кацаров говори за отделни ковид болници. Никой от гениите в т.н. щаб ни чува, ни вижда!

    Сега вече и от тия спецболници няма да има смисъл при 100 на ден нуждаещи се от хоспитализация само с ковид . Едно защото ще се напълнят на мига, и второ, което е по-съществено: леглата не лекуват! Н Я М А М Е Д И Ц И Н С К И С П Е Ц И А Л И С Т И !!!

    Просто физически ги няма! И все повече ще липсват.
    Защото няма програми за задържането им. Няма стратегия какви доктори, фелдшери, сестри и акушерки ни трябват след 10,20,30 години! Един доктор се учи като начало 10 г. Демек, ако баце бе отпуснал стипендии за 10 лекари в годината, когато ни обязди, сега щяхме да имаме 7-8 специалисти.
    Ама нямаме, но имаме шкафче с пачки...

    Хоризонтът на тия дебили е да устискат до март. После друг да им бере гайлето.

    Чисто професионално не мога да си дам отговор това нашето атавизъм от робското търпение ли е или е просто оскотяване?

    Май е оскотяване.

    Па дано накрая някой окончателно оскотял се сети да хване тоягата.

    Нередност?
  • 4
    m17 avatar :-(
    m17
    • - 20
    • + 4

    Тъкмо да повярвам на вината на Борисов и погледнах уърлометъра. И виждам Франция със 53 хиляди заразенени на ден което са горе-долу 5 хиляди за 7 милиона, гледам Чехия със 15 хиляди за 10 милиона, гледам Швейцария със 20 хиляди за 10 милиона. Всички тези държави ли са прости като Борисов, и те ли нарочно го пуснаха вируса
    ?!? Истината е че в демокрацията НЕ МОЖЕ насила да спасиш някого, който не е убеден в нуждата от мерки. Единственото което може да направиш е да балансираш на ръба и това правят абсолютно всички демократични държави. Дори доста от тоталитарните като Русия,Иран правят точно това.

    Нередност?
  • 5
    m17 avatar :-(
    m17
    • - 17
    • + 1

    Отгоре на това нализа е абсурден - колкото повече се разпространява вируса в млади и здрави индивиди, толкова по-малка ще е смъртността. И точно това виждаме във всички държави с голямо разпространение.

    Нередност?
  • 6
    lazarov avatar :-|
    Алексей Лазаров
    • + 18

    До коментар [#4] от "m17":

    Така е, има силен ръст навсякъде в Европа, но вижте броя на тестовете, които се правятв другите страни, реалния капацитет на здравната система и на какво ниво какви мерки са въведени.

    Нередност?
  • 8
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • + 6

    Може, разбира се, за да ги намалим точно преди изборите и премиерът си повиши рейтинга като през март-април тази година. Не вярвам, че ще се случи, но мисля че такава е политиката. Пък и еврогрантовете, еврозаемите за помощ при сериозното положение. Нищо, че хората вече умират, защото болниците отказват лечение, от директорите не се търси отговорност, Борисов каза, че той е назначил Мутафчийски за директор на ВМА, защо с другите да е различно, а и с тези свръхвисоки заплати, те едва ли върщат нещо без да се допитат по-нагоре с началника.

    Нередност?
  • 9
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 11
    • + 2

    До коментар [#6] от "Алексей Лазаров":

    Нека видим - Франция въведе мерки при 50 хиляди заразени на ден. Като мерките са еквивалентни на нашите. Ако преизчислим към населението, това са към 6 хиляди заразени на ден за 7 милиона и едва сега да почваме с мерките. А ние затворихме дискотеките и училищата преди седмица при 2 хиляди. Подобно е във Чехия, Швейцария и т.н.

    Нередност?
  • 10
    balla avatar :-|
    Ел Бала
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#9] от "m17":

    Какво си тръгнал да сравняваш числа, при положение, че в България нямаме и една акридетирана лаборатория по европейски стандарти, така че нямаме ОСНОВА, БАЗА за сравнение. Нивото на условията в лаборатории, болници, персонал е ниво северна Африка, за да не обиждаме южна. Числата на болните могат да бъдат истински или фалшиви, но пачката в нощното шкафче си е истинска.

    Нередност?
Нов коментар