Камбанен звън за началото на края на пандемията

Високата ефективност на ваксината на Pfizer и BioNTech предвещава успех и на други, но достигането им до правилните хора ще е трудно

При нови щамове на COVID-19 могат бързо да се направят подходящи промени на ваксината
При нови щамове на COVID-19 могат бързо да се направят подходящи промени на ваксината
При нови щамове на COVID-19 могат бързо да се направят подходящи промени на ваксината    ©  Reuters
При нови щамове на COVID-19 могат бързо да се направят подходящи промени на ваксината    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През тази помрачена от коронавируса година, в трудните дни на изолация и страх, светът се надяваше на по-добри времена. Надяваше се на по-добро лечение на COVID-19, на по-бързо тестване и по-добро разбиране на това как вирусът предизвиква хаос в човешкото тяло. Много от тези неща сe случиха. Но една надежда беше най-отгоре - че може да се намери ваксина. И сбъдването ѝ сякаш се вижда.

На 9 ноември фармацевтичните компании Pfizer и BioNTech обявиха, че ваксината, за която си сътрудничат, е повече от 90% ефективна за предотвратяване на заразяване с COVID-19. Това е изумителен резултат за ваксина от първо поколение. Мнозина не се бяха осмелили да се надяват на ефикасност на нещо над 70%.

Новината изпрати акциите на Pfizer с 15% нагоре и на много по-малката BioNTech - с 24%, когато американският фондов пазар отвори. Представата, че ваксината може да върне живота към нещо като нормалното, тласна S&P 500 с 3.6% в курс към рекордно високо ниво. Акциите на авиокомпаниите и банките се покачиха; тези на Cineworld, верига кина, скочиха с над 50%. Водещите европейски пазари вече са се повишили с между 5% и 8%.

Според сегашните прогнози до края на 2020 г. ще има налични 50 млн. дози ваксини и 1.3 милиарда през 2021 г.

Ричард Хачет, ръководител на CEPI - фондация, която финансира изследвания на ваксини за пандемии, заяви, че резултатите са "изключително положителни и обнадеждаващи". Той добави, че те увеличават вероятността много от другите ваксини, които се разработват, също да бъдат успешни. Това има значение, тъй като една COVID ваксина няма да е достатъчна, не на последно място и защото ваксината Pfizer - BioNTech, обозначена с BNT162b2, трябва да се поддържа ултрастудена и глобалното ѝ разпространение ще бъде трудно. Тя също така изисква да се постави два пъти, с интервал от три седмици. Много правителства ще се надяват на ваксина, която може да се съхранява при нещо по-близо до стайна температура и която изисква само една доза.

Ваксината Pfizer - BioNTech разчита на технологията, известна като РНК куриер, или информационна РНК - иРНК. Инжектира се генетичен материал от вируса, а човешкото тяло го използва, за да създаде протеин, който обикновено се вижда на повърхността на CОVID вирусните частици и това от своя страна стимулира имунната система. Ваксината е тествана върху етнически разнообразна група от 43 000 души и процесът все още не е завършен. Обявените до момента резултати се основават на междинен анализ, извършен от независима група за мониторинг на данни. Планирано е представянето им в научна публикация. Възможно е оценката на ефикасността да се промени, тъй като се събират допълнителни данни, но резултатите са достатъчно забележителни, така че е малко вероятно крайният извод да е нещо различно от изключително полезна ваксина.

Предстоят и огромни предизвикателства в дистрибуцията - светът никога не е предприемал ваксинация в такъв мащаб.

Остават три важни въпроса: как работи при възрастните хора, които са сред най-уязвимите към COVID-19 и които може да не реагират добре; дали предотвратява инфекциозността (т.е. да попречи на някого да развие симптомите, но не и да разпространи вируса сред други); дългосрочната ѝ ефикасност е напълно неизвестна.

Въпреки това има малко съмнение, че резултатите са изключително положителни. Освен това от Pfizer казват, че по време на изпитванията не са възникнали сериозни въпроси за безопасността, въпреки продължаващото събиране на данни за ефективността на ваксината.

През следващите седмици се очакват и новини за още две ваксини - на AstraZeneca с екип от Оксфордския университет и на Moderna, американска биотехнологична компания. Вече е известно, че ваксината AstraZeneca - Oxford стимулира добър имунен отговор при възрастните хора. Така че дори ако ваксината на Pfizer не се справя толкова добре в тази група, има голям шанс друга да свърши тази работа.

Накратко, появата на ваксини за овладяване на пандемията вече е на една ръка разстояние. Но ще отнеме време. Следващата стъпка ще бъде Pfizer да кандидатства за спешно разрешение за ваксината в Америка и Европа. Световната здравна организация (СЗО) има процедура за използването на такива разрешения в страни без регулаторни агенции. Заявлението за BNT162b2 ще трябва да изчака до третата седмица на ноември. Pfizer няма да кандидатства, докато не събере двумесечни данни за безопасност от участниците в изпитанието. Агенциите могат да разрешат употребата на ваксината в групи с висок риск (например болнични лекари и медицински сестри) до края на годината в очакване на допълнителните данни за безопасност. Одобрението за по-широка употреба може да дойде през първото тримесечие на 2021 г. Доставките на ваксини също ще бъдат ограничени в началото, въпреки че масовото производство на BNT162b2 е в ход от октомври. Според сегашните прогнози до края на тази година ще има налични 50 млн. дози ваксини и 1.3 милиарда през 2021 г.

Предстоят и огромни предизвикателства в дистрибуцията. Светът никога не е предприемал ваксинация в толкова голям мащаб. УНИЦЕФ, службата на ООН за децата, ще бъде един от органите, които ще ръководят глобалното разпространение на ваксините за COVID-19. Организацията казва, че ежегодно набавя от 600 до 800 милиона спринцовки за рутинна детска имунизация и че с COVID този брой вероятно ще се увеличи тройно или четворно. УНИЦЕФ и СЗО картографират глобалната наличност на капацитет за поддържане на т.нар. хладилна верига, за да помогнат на страните да получат ваксини.

В дългосрочен план ваксините с 90% ефикасност ще направят възможно постигането на "стаден имунитет". Ако достатъчно хора се ваксинират, тези, които не искат или не могат, също ще бъдат защитени. В краткосрочен план обаче приоритетът е светът да свърши добра работа, насочвайки ваксини там, където са най-необходими. Високата ефективност ще позволи на лекарите, медицинските сестри и социалните работници да вършат работата си с по-малко страх. Хората с други професии ще трябва да бъдат търпеливи и да изчакат реда си. Това ще помогне за овладяване на пандемията и ще осигури по-бързо възстановяване на световната икономика. Пътуванията и търговията също могат да се върнат към нещо, което се доближава до нормалното.

Има още една причина за празнуване. Досега не беше показвано как работи при хора подходът на иРНК, който Pfizer и BioNTech използват. Данните, събрани от мащабните опити на тази технология, означават, че фирмите могат бързо и лесно да извършват незначителни промени на иРНК последователността, като по този начин променят протеините, към които тялото развива имунитет. Това означава, че ако се появят нови щамове на COVID-19, могат бързо да се създадат подходящи ревизии на ваксината, с които да се овладее разпространението им.

Вероятно ще изминат няколко месеца след одобрението от регулаторите, докато ваксините окажат влиянието си върху хода на пандемията. Но това бележи началото на нейния край.

Контракти

За разлика от конкурентите си Pfizer не се присъедини към правителствената инициатива Warp Speed за смекчаване на финансовия риск от разработването на ваксини и терапевтични средства, която предоставя предварително финансиране на компаниите и помага за координирането на опитите. Pfizer вложи 2 млрд. долара собствени средства в проекта и през юли т.г. сключи договор с правителството на САЩ за 1.95 млрд. долара за осигуряване на 100 млн. дози в зависимост от ефективността. Споразумението може да позволи на САЩ да закупят голяма част от ваксината, която Pfizer планира да произведе до края на 2020 г., отделно от договорите за ваксини с AstraZeneca за 300 млн. дози и Novavax за 100 млн. дози.

В сряда Европейската комисия съобщи, че ще сключи договор за доставка на 300 млн. дози от ваксината на Pfizer BioNTech)

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар